Kartanon Suviehtoossa paljon ohjelmaa lapsille

Kartanonrouva Pirjo Stenfors ja kartanonherra Matti Valtonen toivottavat perjantaina tervetulleeksi Kartanon Suviehtooseen. Seuraajat heille valitaan perinteisesti markkinoilla lauantaina.
Kartanonrouva Pirjo Stenfors ja kartanonherra Matti Valtonen toivottavat perjantaina tervetulleeksi Kartanon Suviehtooseen. Seuraajat heille valitaan perinteisesti markkinoilla lauantaina. Kuva: Mirja Kauppila-Laine

Eurajoki täyttyy jälleen tapahtumista tulevana viikonloppuna. Perjantaina vietetään kuudesta eteenpäin Kartanon Suviehtoota Vuojoella, jossa kartano juhlii 10-vuotista toimintaansa kokous-, koulutus-, kulttuuri- ja matkailukeskuksena.

– Luvassa on juhlaopastuksia, keppihevostelua, sirkusakrobatiaa, Olavi Virta -puistokonserttia ja perinteistä ohjelmaa, summaa Vuojokisäätiön toiminnanjohtaja Kati Vainio.

Poloneesi tanssitaan kahdeksalta, ja sen päätteeksi valitaan toistamiseen vaikuttavin puku. Taidekävelyllä voi tutustua näyttelyyn taiteilija Kirsi Backmannin seurassa.

Puutarha kutsuu lapsia ja perheitä

Lapsille on Orangeriassa ohjelmaa. Jos kotoa löytyy keppihevonen, se kannattaa ottaa mukaan. Myös kartanolta voi lainata kepparia, joilla on non-stop esteratsastusta sekä ravikilpailut kello 18.30 ja 19.30.

Sirkustaitoja voi opetella non-stoppina Satasirkuksen taiteilijoiden ohjauksessa.

Hevosaiheista valokuvasuunnistusta pääsee kokeilemaan koko illan ja hevosajelun pysäkkinäkin toimii Orangeria.

Päälinnan puutarhassa ArtTeatron akrobaattiesitys nähdään kaksi kertaa.

Ainut maksullinen ohjelma on yhdeksältä alkava Olavi Virran 100-vuotiskonsertti, jossa basso Mika Kares sekä harmonikkataiteilija Petri Ikkelä tulkitsevat kunniaa kuninkaalle -hengessä kappaleita.

Markkinat koululla sekä makasiinissa

Eurajoen markkinat alkavat lauantaina kahdeksalta, tällä kertaa yhteiskoulun piha-alueella.

– Myyjiä on noin 200, joista noin 30 löytyy vanhan makasiinin rompetorilta, kertoo markkinoiden projektipäällikkö Krista Vettenranta.

Pääesiintyjä on Aki ja Heli Palsanmäki, jotka vetävät hyväntekeväisyyshuutokaupan kello 12.30. Tuotto menee Satakunnan keskussairaalan lastenosastolle.

– Lapsia varten paikalla on kahdesti esiintyvä Riesa-pelle sekä Karvakaverit eli koiria, joita saa halata.

Vuojoen kartanojuoksu ja puolimaraton alkaa yhteislähtönä kello 14 entisen Voltti-talon luota.

Liikenteenohjaajat auttavat vieraita pysäköinnissä, joka on keskitetty urheilukeskuksen ja päärakennuksensa ovet auki pitävän Eurajoen kristillisen opiston alueille.

Uppoaako konsertti nuoriin?

Eurajoen nuoriso- ja kulttuuritoimi kokeilevat, miten nuoret ottavat vastaan alaikäisille suunnatun, ikärajattoman, päihteettömän ja ilmaisen bänditapahtuman koulun pihalla markkinoiden jälkeen.

– Kello 18.30 aloitetaan: Lämppäribändeinä toimii kolme kokoonpanoa eurajokelaisia lukiolaisia, jotka suorittavat samalla musiikin projektikurssiaan. Pääesiintyjä, Softengine aloittaa kello 20, nuorisosihteeri Pirita Laivanen kertoo.

Paikalla olevat nuoriso- ja Walkers-työntekijät toivovat lisäksi nuorilta palautetta, millaisia tapahtumia he tulevaisuudessa kuntaan haluaisivat.

Sunnuntaina tapahtumailottelu päättyy Eurajoen markkinaonkikisaan kello 10 alkaen sekä Tukki ui ja soitto soi Ruikan myllyllä Irjanteella kello 15 alkaen.

– Nuoria toivoisimme kisaan enemmän, koska ainakin alle 12-vuotiaat onkivat innoissaan, jos heidät aikuinen paikalle tuo. Alle 10-vuotiaat saavat osallistua ilmaiseksi ja heillä saa olla avustaja, toteaa Saarenkiertäjät ry:n varapuheenjohtaja Timo Lammi.

Hän muistuttaa, että onkiminen ei ole välineurheilua ja Eurajoesta nousee yllättävän hyvin kalaa.

Tukkilaisia Ruikan myllyllä joessa häärii todennäköisesti viisi, kun päävastuun ottaa Tapani Hiltula Raumalta.

– Markkinoille odotetaan 5 000 kävijää ja Vuojoelle paria tuhatta, huomauttaa Eurajoen kulttuurisihteeri Pirjo Jaakkola.

”Luvassa on juhlaopastuksia, keppihevostelua, sirkusakrobatiaa, Olavi Virta -puistokonserttia ja perinteistä ohjelmaa.”

Vuojokisäätiön toiminnanjohtaja Kati Vainio