Kesähotelli putoaa kaupungin syliin

Vuonna 1976 valmistunut Rauman kesähotelli eli opiskelija-asuntola Pläkkluat edustaa aikakaudelleen tyypillistä arkkitehtuuria. Peruskorjaus on tulossa.
Vuonna 1976 valmistunut Rauman kesähotelli eli opiskelija-asuntola Pläkkluat edustaa aikakaudelleen tyypillistä arkkitehtuuria. Peruskorjaus on tulossa. Kuva: Esa Urhonen

Kesähotellin nimellä tunnettu opiskelija-asuntola Pläkkluat Rauman Satamakadulla on päätymässä kokonaan Rauman kaupungin omistukseen. Syynä on, että talon suurin omistaja Merimieseläkekassa haluaa luopua omistuksestaan.

Kesähotellin omistaa kiinteistöosakeyhtiö Pläkkluat. Siitä Merimieseläkekassan osuus on 448 osaketta ja Rauman kaupungin 400 osaketta.

Pieni osuus, 2 osaketta, on lisäksi Rauman merenkulkuopiston oppilaskunta ry:llä.

Kassa ei halua pitää

Eläkekassa on pyytänyt jo vuonna 2014 kaupunkia ostamaan pois sen osakkeet.

Irtaumishalujaan kassa selittää sillä, että se keskittyy kiinteistösijoituksissaan kokonaan omistamiinsa kohteisiin, joiden arvonkin tulisi olla vähintään prosentti eli noin 10 miljoonaa euroa kassan varallisuudesta.

Kaupunginhallitus on nyt tehnyt periaatepäätöksen, jonka mukaan kaupunki lunastaa Merimieseläkekassan osakkeet nimelliseen hintaan. Lisäksi pyritään hankkimaan myös oppilasyhdistyksen osakkeet.

Varat pois osingoilla

Osakkeet vaihtavat omistajaa halvalla, koska ostomenettelyn yhteydessä kiinteistöyhtiön kassa puhdistetaan tyhjäksi osingonmaksun kautta. Sen suuruusluokaksi arvioidaan 250 000 euroa, josta kaupungin osuus on noin 120 000 euroa.

Varoja oli kertynyt tulevan suuren peruskorjauksen vuoksi, joka puolestaan nyt on määrä rahoittaa kiinteistöyhtiön ottamalla lainalla.

Osingonmaksun jälkeen Merimieskassan osakkeet vaihtavat omistajaa.

– Nimellishintaan. Euron tai kaksi per osake, määrittelee apulaiskaupunginjohtaja Tomi Suvanto.

Avokäytävät katoavat

Kesähotellin rakennukseen suunnitellaan mittavaa peruskorjausta, jonka näkyvin muutos ulospäin on luhtikäytävien muuttaminen sisätiloiksi. Muutoksen mahdollistava uusi asemakaava on hyväksytty jo viime vuoden puolella.

Kaupungin varoja ei remonttiin olla Suvannon mukaan sijoittamassa. Tarkoituksena on, että kiinteistöyhtiö hoitaa lainansa tulorahoituksellaan.

Vuonna 1976 valmistuneessa opiskelija-asuntolassa on nyt yhteensä 45 kaksiota ja kolmiota, jotkat toimivat soluasuntoina. Kesäaikaan talo on toiminut kesähotellina.