Kevät tulee, Lukko on valmis

Jesse Virtanen suti kolme kertaa, ennen kuin kiekko sujahti Sami Rajamäen ohi Kärppien maaliin. Kuva: Pekka LehmuskallioSheldon Brookbank teki tilaa Antti Jaatiselle, kun Kärppien Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho karvasivat. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Lukon ja Kärppien välinen ottelu on juuri päättynyt, mutta karnevaalitunnelma katsomossa jatkuu kannattajaryhmien mitellessä keskenään laulannassa.

Myös Lukon pukusuojassa tunnelma on katossa. Puheensorina täyttää sen lopun tilan, mitä kaiuttimista tuleva musiikki ei pysty valtaamaan.

Kärpät on juuri kaatunut maalein 1–0.

– Nyt ei tarvitse mököttää pelin jälkeen, naurahtaa Antti Jaatinen joukkueen tilannetta.

Voitoista tuoreita muistijälkiä

Tunnelmat ovat vaihdelleet Raumalla jääkiekon tiimoilta nopeasti. Vielä kaksi viikkoa sitten Lukon ylle viriteltiin kriisiä, kun Ässät oli kotikentällään päihittänyt raumalaiset.

Tuolloin suoraan pudotuspelipaikkaan eivät uskoneet kuin uskollisimmat kannattajat ja Lukon joukkue.

Nyt kuusitoista päivää myöhemmin Lukko on ottanut kohtalaisen vankan otteen kuuden parhaan joukkoon pääsystä viidellä peräkkäisellä voitollaan.

Raumalaisryhmä on nyt lähellä kauden parhaita pelejään. Lauantain Kärppien kaataminen oli oiva osoitus siitä.

– Pudotuspelit lähestyy, sen kyllä huomaa. Aika tarkkaa peliä, mutta silti vauhtia oli reippaasti.

– Voitot lisäävät itseluottamusta ja jää tuoreempaan muistiin tietoisuus siitä, mitä voittaminen vaatii. Se vaatii sen, että jokainen laittaa itsensä viimeisen päälle likoon siellä, Jaatinen tuumaa.

Valmentajan luotettava monitoimityökalu

Antti Jaatinen on oivallinen esimerkki pelaajasta, joka laittaa itsensä kaukalossa aina likoon.

Hän on Risto Dufvan luottomies jo monen kauden ajalta. Monitoimityökalu, jonka voi heittää tuuraamaan montaa eri roolia.

Tälläkin kaudella Jaatinen on pelannut parhaimmillaan jopa sentterin paikalla.

Kesällä Jaatisen tilanne näytti kuitenkin heikommalta. Hän etsi pitkään työpaikkaa, kunnes yllättäen tulleet aukot Lukon kokoonpanossa toivat mieluisen puhelinsoiton.

– Lähtökohtiin nähden voin olla kauteen tosi tyytyväinen. Loukkaantumisten kautta on tullut peliaikaa. Niin se on aina vähän ollut ja tahtoo ollakin, toisen epäonni on toisen onni.

Jaatinen tietää hyvin roolinsa joukkueessa. Hän ei roolistaan rutise, vaan syö vaikka kiekon tarvittaessa kuten Pelicansissa Jaatista valmentanut Hannu Aravirta totesi.

Jaatisen mukaan ei ole ollut vaikeuksia hypätä kokoonpanoon, vaikka välillä pelejä on tullut katsottuakin sivusta muiden pelatessa.

– Ei ole peleistä niin isoja taukoja, olen välillä sitten hakenut KeuPasta jääaikaa. Pelituntuma on pysynyt koko ajan hyvänä ja päässyt tuoreena laatikkoon, hän kehuu.

Miestä seinälle aina kun ehtii

Kärppiä vastaan Lukon puolustus oli erittäin kylmäpäinen ja Jaatinen kolmosparissa yhdessä Sheldon Brookbankin kanssa olivat elementissään.

Jaatinen pelasi eleetöntä ja varmaa peliä omassa päässä, napautteli avaussyötöt lavasta lapaan sekä nosteli muutaman kerran vierasjoukkueen pelaajia tylysti laidalle.

– Pitäisi enemmänkin taklata, oikeastaan aina silloin kun kerkee, Jaatinen naurahtaa.

Hän myöntää, että etenkin Kärppien ykköskentän ja kultakypäräisen Sebastian Ahon kanssa sai olla omassa päässä tarkkana.

– Aho etunenässä on tosi vikkelä ja hyvä kiekon kanssa. Pitää olla jalalla koko ajan valmius, mutta samalla pitää olla rauhallinen. Ei saa lähteä siihen ensimmäiseen harhautukseen, kun sieltä voi tulla jos jonkinlaista kikkaa, Jaatinen tietää.

Hänen peruspelaamisensa ei ole kauden aikana riittänyt aivan kaikille kannattajille. Jaatisen voi jopa sanoa joutuneen kannattajien sylkykupiksi.

– Se on ihan hyvä, että yksi löytyy ainakin, Jaatinen naurahtaa.

Hän ei ulkopuolisten kommenteista välitä. Hän tietää, miksi pelaa Lukossa ja toteuttaa valmennuksen ohjeita nurisematta.

– Mitä enemmän pääsee pelaamaan, niin sitä helpompaa se on. Pysyy rytmissä. Peruspelaamista se on, ei mun tarvitse siellä mitään taikatemppuja esittääkään.

”Peruspelaamista se on, ei mun tarvitse siellä mitään taikatemppuja esittääkään.”

Antti Jaatinen

Lukko–Kärpät 1–0 (0–0, 0–0, 1–0)

  • 1. erä: Avauserä oli molemmilta joukkeilta tarkkaa pelaamista, eikä maalipaikoilla juuri juhlittu. Erän ehdottomasti paras paikka osui Kärppien ykköskentälle. Jesse Puljujärvi ja Mika Niemi syöttelivät 2–1-vastahyökkäyksessä keskenään, mutta lopulta Ryan Zapolski nappasi Niemen vedon loistavasti kiinni.
  • 2. erä: Lukko pääsi hallitsemaan tapahtumia erän alkuminuuteilla, mutta erän puolessa välissä Kärpät pääsi paremmin peliin mukaan. Lukolle avautui loistava paikka kuin tyhjästä erän loppupuolella, kun Ilkka Mikkolan nosto vapautti Olli Sipiläisen läpiajoon. Neloskentän työmyyrälaituri ei saanut kuitenkaan kiekkoa ohi Rajamäen. Kotijoukkueen vahva jakso jatkui erän loppuun, jolloin Lukko myllytti yli minuutin verran Kärppien päädyssä tasavajaalla pelaten. Painostus tuotti runsaasti tilanteita.
  • 3. erä: Lukko jatkaa toisen erän vahvaa otettaan ja saa vahvaa painetta oululaisten päätyyn. Seitsemän minuutin pelin jälkeen Lukko sai loistavan paikan avausmaaliin Mika Niemen jäähyn aikana. Puolustaja Jesse Virtanen käytti tilan hyväkseen ja ajoi maalille, josta hän suti rystyltä ottelun avausosuman. Kärpät sai loistavan paikan tasoitukseen heti seuraavan vaihdon jälkeen, kun Peter Tiivola lähti kärsimään korkeasta mailasta saamaansa 2+2 minuutin jäähyä. L. Kärpät yritti lopussa luoda painetta ilman maalivahtia kuudella kenttäpelaajalla, mutta Lukko kesti senkin. Ryan Zapolski torjui kauden kymmenennen nollapelinsä.
  • Kommentti: Risto Dufva, Lukko: ”Kärpistä tiedetään, että heidän pelinsä ei hirveästi anna, joten pyrimme olemaan yhtä pihtareita. Tänään oli kiva, kun pystyi olemaan pihtari.”
  • Oho: Lukko katkaisi Kärppien yhdeksän ottelun mittaisen pisteputken.

Virtanen: Jokainen jätkä odottaa jo pudotuspelejä

Rauma

Iiro Lehtonen, Länsi-Suomi

Lukko osoitti Kärppiä vastaan, miksi se voi olla pudotuspeleissä luunkova vastus mille tahansa joukkueelle. Raumalaisryhmä nollasi tylysti oululaisten kovan hyökkäyskaluston.

– Olemme löytäneet itsemme taas ja pystymme näitä huippujoukkueita vastaan pelaamaan tasapäisesti, Lukon päävalmentaja Risto Dufva totesi.

– Olimme aloitteellisempia, siitä olen tyytyväinen. Maalin peli, eikä olisi vääryyttä ollut, vaikka numerot olisivat olleet toisinpäin, hän jatkoi.

Ottelun ainoaa osumaa saatiin odottaa kolmanteen erään, kunnes Jesse Virtanen suti ylivoimalla kiekon rystyllä sisään. Dufva luonnehti osumaa epätyypilliseksi ylivoimamaaliksi.

– Muuten ei ylivoimamme oikein toiminut, mutta ”Nikke” (Janne Niskala) tuli hyvin maalille ja pääsin siitä pomppukiekosta laittamaan sisään, Virtanen luonnehti osumaansa.

Hänen mukaansa joukkueesta aistii sen, mitä varten on pitkä kausi tehty töitä.

–  Muutama tärkeä runkosarjapeli vielä edessä, mutta varmasti jokainen jätkä odottaa jo pudotuspelejä.