
Meistä aika moni on esillä sosiaalisessa mediassa. On Facebook, Twitter, Instagram ja muut. Moni on tallentanut myös esimerkiksi kuvia ja muita tietoja erilaisiin pilvipalveluihin.
Itse hallittuihin sosiaalisen median käyttäjätileihin pääsee salasanoilla. Erilaisia sanasanoja kysellään myös, kun käytetään esimerkiksi pilvipalveluja.
Mutta mitä tehdä, jos henkilö kuolee ja hänen käyttäjätilinsä pitäisi sulkea? Miten omaiset pääsevät halutessaan sulkemaan profiilit ja tilit, jos ei kenelläkään ole tietoa käytetyistä salasanoista?
Kyse voi joskus olla myös puhtaasta rahasta, mikäli vainajalla on ollut vaikka Veikkauksen, RAY:n tai ulkomaalaisten vedonlyönti- tai pokerifirmojen pelitileillä varoja.
Digitestamentti
Omaisilla on usein varsin mittava työ selvitellä, mitä kaikkia nettipalveluita vainaja on käyttänyt ja mitkä pitäisi lopettaa.
Pitäisikö henkilön kenties jo eläessään tallentaa kaikki mahdolliset salasanat esimerkiksi jonnekin pankkilokeroon, tai vaikka kirjata mahdolliseen testamenttiin jälkeläisiä ajatellen?
Yksi mahdollisuus on digitaalinen testamentti, eli lista nettipalveluista salasanoineen. Digitestamenttiin kirjataan yleensä myös toiveet siitä, mitä palveluille ja verkon materiaaleille tehdään. Suljetaanko kokonaan vai jätetäänkö esimerkiksi Facebookin niin kutsuttu muistosivu?
Mutta aika harva tällaisen digitestamentin laatii.
Salasanat vaihtuvat
Raumalainen myös tietotekniikkaa opettava fysiikan ja matematiikan lehtori Otso Huuska toteaa, että sosiaalisen median palvelut vaativat yleensä jonkinlaisen tunnistuksen kuolleen henkilön omaiselta, että hän on lähiomainen ja henkilö on kuollut.
– Tällöin tili voidaan sulkea tai muuttaa muistosivuksi.
Salasanat ovatkin sitten hankalampi asia.
– Jos ne säilöö vaikkapa johonkin tallelokeroon, omainen saa tietysti kuoleman jälkeen avaimen käyttöönsä ja löytää salasanat. Tässä on vain se vika, että salasanoja vaihdetaan usein tietoturvasyistä, joten tallelokerolla saisi ravata vähän väliä, Huuska selittää.
Uusi ongelma
Lehtori Otso Huuskan mukaan varmempi keino olisi käyttää salasanaohjelmistoa, joka pitää kirjaa kaikkien siihen liitetty-jen palveluiden salasanoista, vaikka niitä vaihdettaisiinkin ja tallettaa tiedot yhden salasanan taakse.
– Silloin on vain yksi, jonka välittämisestä jälkipolville tarvitsee huolehtia.
– Password manager -hakusanalla netistä löytyy useita vaihtoehtoja, Huuska opastaa.
Otso Huuska pitää asiaa joka tapauksena hankalana.
– Ongelma on varsin uusi, ja se tulee varmasti aiheuttamaan lukuisia ongelmia, ennen kuin siihen herätään kunnolla ja se ratkaistaan helposti.
Etsivä löytää
Netistä löytyy kyllä hakemalla erilaisia ohjeita kuolleiden henkilöiden käyttäjätilien sulkemiseen. Ohjeita on myös Facebookin, Instagramin ja vastaavien sivuilla, jos vain jaksaa oikeasta paikasta niitä kaivaa.
Monet sivustot vaativat omaista todistamaan läheisensä kuolema esimerkiksi kuolintodistuksen tai muistokirjoituksen avulla.
”Ongelma on varsin uusi, ja se tulee varmasti aiheuttamaan lukuisia ongelmia, ennen kuin siihen herätään kunnolla ja se ratkaistaan helposti.”
Otso Huuska
Näin onnistuu
- Palvelussa on lomake, jolla kuolleen profiilin voi pyytää poistettavaksi tai muistosivuksi.
- Facebook omistaa myös Instagramin.
- Profiilin poistamista voi pyytää kuka tahansa vainajan LinkedIn-ystävistä.
- Tilin poistaminen on hankalampaa. Palveluun pitää lähettää sähköpostia tai kirje. Vain lähiomainen voi vaatia tilin lopettamista esittämällä asianmukaiset dokumentit.
Spotify, Netflix, Viaplay
- Palveluilla ei ole erillistä käytäntöä, joten omaisen pitää ottaa yhteyttä asiakaspalveluun. Nopein tapa lakkauttaa suoraveloitus on kuolettaa luottokortit.
- Jotta omainen pääsee käsiksi kuolleen tiliin, hänen pitää esittää läheisen ennen kuolemaansa Gmail-tililtä lähettämän sähköpostin otsikkotiedot. Google miettii tapauskohtaisesti, luovuttaako se vainajan tietoja.
- Gmail-tilin poistaminen on kaksivaiheinen, johon kuuluu myös kuolintodistuskopion lähettäminen sekä lähettäjän oman henkilöllisyyden todistaminen esimerkiksi ajokortin kopiolla. Google käsittelee tilanteet kuitenkin aina tapauskohtaisesti.
- Jos vainaja on ottanut käyttöön Googlen ”tilin käyttämättömyyden hallinta” -sovelluksen, tilanne helpottuu huomattavasti. Se antaa puolisolle tai ystävälle oikeuden päästä käsiksi tiliin kuoleman jälkeen. Näin voi testamentata digitaalisen omaisuutensa tai tuhota Google-näkyvyytensä verkosta.
- Myös kuvapalvelu Pinterest on huomioinut käyttäjiensä kuoleman ja lähettämällä dokumentit myös Pinterest-tili voidaan sulkea.
Flickr
- Jos edesmenneellä on ollut valokuvia Flickr kuvapalvelussa, on tili mahdollista myös sulkea pyynnöstä Yahoolle. Ongelmallista kuitenkin on, jos lähiomaiset haluaisivat tilillä olevat valokuvat itselleen, sillä Yahoo ei luovuta salasanoja eikä tilien sisältöjä edes lähiomaisille
Apple
- Apple ei pohdi vainajan tahtoa. Pilvipalveluun talletettuun materiaaliin ei kukaan pääse käsiksi asiakkaan kuoleman jälkeen.
iTunes
- iTunesista ostetut kirjat, elokuvat ja musiikki ovat tavallaan lainassa, eikä niitä pysty siirtämään toiselle. Kun käyttäjä kuolee, kokoelma palautuu palveluntarjoajalle.
Pokerisivut
- Joillakin on rahaa pokerisivuilla. Jollei vainaja ole kertonut harrastuksestaan eikä paljastanut salasanaansa, rahat voivat jäädä sille tielleen.
- Lähde: Digitaalisen kulttuurin tutkija Anne Haverinen