
Kastetoimitus on pysytellyt seurakunnissa melko samanlaisena. Pitkällä aikavälillä kummiutta on alettu arvostaa aiempaa enemmän, summaavat Eurajoen seurakunnan kirkkoherra Asko Riihimäki sekä Uudenkaupungin seurakunnan kirkkoherra Esa Mierlahti.
– Kummien määrä on kasvanut. Heitä on usein kolme tai neljä, Riihimäki lisää.
Mierlahden mukaan kolme on yleisin kummien lukumäärä. Molemmissa seurakunnissa yksi kummi on harvinaisuus, ja kaksi onkin vähimmäissuositus.
Kirkosta eroaminen näkyy toisinaan siinä, että vanhemmat ovat saattaneet suunnitella vauvansa kummeiksi läheisiä, jotka eivät kuulukaan kirkkoon. Silloin pitää miettiä tilalle uudet henkilöt.
Silloin tällöin kirkkoherroilta myös pyydetään lapselle kummin tai kummien lisäystä jälkikäteen. Yleisin syy on se, että yhteys alkuperäiseen kummiin on katkennut.
Koti on tavallisin juhlapaikka
Kastejuhla pidetään useimmiten vanhempien kotona, toisinaan isovanhempien luona. Jokin seurakunnan tila on yleensä suositumpi kuin kirkko, Riihimäki ja Mierlahti sanovat.
Vauva on ristiäisissä lähes aina enintään kahden kuukauden ikäinen.
Kysymyksiä nousee toisinaan nimeämisasioista. Eurajoella vanhemmat tosin ovat yleensä selvittäneet asian etukäteen, Riihimäki kiittää.
– Meillä on Uudessakaupungissa käytäntö, että jos kyseessä on harvinainen nimi, vanhemmat tarkistavat, että maistraatti hyväksyy sen, Mierlahti toteaa.
Kaste kiehtoo ihmisiä
Molemmissa seurakunnissa kastettujen osuus on pysynyt suurena.
Tilanne ei ole erilainen Raumallakaan, koska kastettujen osuus kaikista syntyneistä vauvoista oli vuonna 2014 lähes 97 prosenttia ja viime vuonna todennäköisesti jopa hieman korkeampi, kertoo toimistosihteeri Niina Länsipaltta Rauman seurakunnan kirkkoherranvirastosta.
– Kiinnostus kastetta kohtaan on kasvanut niin vanhemmilla kuin muilla tilaisuuteen osallistuvilla. Tilaisuudet ovat mukavia ja aika perinteisiä, Mierlahti kertoo.
Esimerkiksi vain harvat vanhemmat haluavat ottaa uusia lauluja kastetoimitukseen.
”Kiinnostus kastetta kohtaan on kasvanut niin vanhemmilla kuin muilla tilaisuuteen osallistuvilla. Tilaisuudet ovat mukavia ja aika perinteisiä.”
Uudenkaupungin seurakunnan kirkkoherra Esa Mierlahti