Kun sopivaa ei löydy, tehdään sitten itse

Marko Ylikleemolan esteettömän rivitaloprojetin piirustukset ovat valmiina ja kohta saadaan myös 3D-havainnekuvia markkinoinnin avuksi.
Marko Ylikleemolan esteettömän rivitaloprojetin piirustukset ovat valmiina ja kohta saadaan myös 3D-havainnekuvia markkinoinnin avuksi. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Marko Ylikleemola on jo useamman vuoden etsinyt omaa ja esteetöntä rivitaloasuntoa. Pyörätuolilla kulkevalle miehelle ei vain ole Raumalta sopivaa asuntoa löytynyt. Palvelukoti ei taas tuntunut oikealta vaihtoehdolta.

– Kävin varmaan katsomassa 15–16 asuntoa. Edes muutoksia tekemällä mikään ei tuntunut toimivalta.

Viimein miehen päässä kypsyi ajatus, että kai se pitää itse sitten rakennuttaa esteetön rivitalo toiminnalliseen ympäristöön.

Tontti Syväraumasta

Ylikleemola kävi kyselemässä sopivaa tonttia Rauman kaupungilta ja lopulta huhtikuussa 2014 kaupunki varasi tontin Syväraumasta Tuomistonkadun ja Kiviluhdankadun kulmasta. Naapuriin on nousemassa aikanaan yksityinen päiväkoti, jonka Ylikleemola kokee vain vetovoimatekijäksi asuntojen markkinoinnille.

Tontille mahtuu kaksi rivitaloa, joissa on yhteensä 13 asuntoa 65 neliön kaksiosta 90 neliön neliöön. Tontti on ikänsä Syväraumassa asuneelle mieleen.

– Eihän sitä voi kuvitellakaan muuttavansa Syväraumasta mihinkään.

– Meidänkin tontista ovat naapurit valituksia tehneet, kuten päiväkodin tontistakin, joten rakentamisaikataulu on niiden käsittelystä kiinni. Tarkoitus olisi päästä vielä tämän vuoden aikana aloittamaan rakennustyöt, Ylikleemola toteaa.

Hän lisää, että naapureiden huoli kaikkien puiden kaatamisesta on turhaa.

– Tonttia kiertämään istutetaan vielä korkea viheraita, joka toimii hyvin näköesteenä kesät talvet.

Sopii muillekin

Ihan kaikki tahot eivät olleet yhtä innostuneita Ylikleemolan ideasta. Paikalliset rakennusyrittäjät eivät projektista kiinnostuneet.

– Talot toimittaa valmistalopaketteina Design-Talo avaimet käteen -ratkaisulla. Se on minulle helpointa. Itselleni jää vain maarakennustöiden tilaaminen, Ylikleemola sanoo.

Ylikleemolan mukaan esteettömän talon rakentaminen ei juurikaan tule normaalia kalliimmaksi.

– Tällainen asuminen sopii hyvin muillekin kuin invalideille, vaikkapa lapsiperheille. Autokatoksessakin on väljyyttä ja pyörätuolilla tai lastenvaunuilla pääsee auton viereen.

– Muutenkin esteetön asunto helpottaa lapsiperheiden arkea. esteettömyys tuo lisätilaa toimia, Ylikleemola kuvailee.

Ylikleemola luonnehtii, että tässä kohdin voidaan vaikka puhua elinkaariasunnoista, joissa voi asua vauvasta vaariin ja tehdä tarvittaessa helposti muutoksia asuntoon

– Jos joutuu vaikka yllättäen käyttämään pyörätuolia.

Iso kasa rahaa

Marko Ylikleemola sanoo pelaavansa omilla ja pankin rahoilla. Rivitaloprojektin kokonaisbudjetti liikkuu 2,5 miljoonassa eurossa.

– Onhan se iso kasa rahaa, mutta mikään ei ole ilmaista. Mutta asuntojen hinnoissa ei tule olemaan mitään voitontavoittelua. Hinnat liikkuvat 179 800 eurosta 229 900 euroon sisältäen niin autokatoksen kuin isot terassit katoksineen.

Matkan varrella ei miestä ole kuitenkaan arveluttanut.

– Kun tähän on lähdetty, ei sitä osaa enää peruakaan.

Kiinnostusta on

Marko Ylikleemolan suunnitelma oli kaupungin mielestä hyvä. Asia on herättänyt jo nyt myös kovaa kiinnostusta ihan valtakunnallisestikin.

– Tuossa on jo tehty sopimus kiinteistönvälitysyhtiön kanssa. Tulemme asian kanssa ulos ja aloitamme kunnolla markkinoinnin, heti kun se on mahdollista.

Alustavasti kiinnostusta on ollut mukavasti ja kuuden asunnon varaamisesta on keskusteltu.

”Onhan se iso kasa rahaa, mutta mikään ei ole ilmaista. Mutta asuntojen hinnoissa ei tule olemaan mitään voitontavoittelua.”

Marko Ylikleemola

”Tällainen asuminen sopii hyvin muillekin kuin invalideille, vaikkapa lapsiperheille. Autokatoksessakin on väljyyttä ja pyörätuolilla tai lastenvaunuilla pääsee auton viereen.”