Kuukausikaupalla etsintäkuulutettuna – tietämättään

Jaakko Lehtonen oli tietämättään yli seitsemän kuukautta poliisin etsintäkuulutettuna. Syynä oli armeijan lääkärintarkastus, johon Lehtonen ei osallistunut, koska kutsu ei koskaan saapunut perille. Sami Iso-Lauri

Jaakko Lehtonen hämmentyi melkoisesti vieraillessaan Porin poliisiasemalla tiistaina.

Aikomuksena oli tehdä asianomistajana rikosilmoitus kahakasta, mutta vastaanottovirkailijalle henkilötunnuksen annettuaan Lehtonen sai kuulla olevansa etsintäkuulutettu.

– Vaikka tiesin, etten ole tehnyt mitään väärää, kävin mielessäni läpi, mitä ihmettä on voinut tapahtua, Lehtonen kertaa.

Kuulutuksen taustalla armeijan lääkärikäynti

Nopeasti selvisi, että etsintäkuulutus on peräisin luvattomasta poissaolosta puolustusvoimien kutsunnoista.

Tarkemmin Lehtosta oli pyydetty kirjeitse saapumaan kutsuntojen yhteydessä järjestettyyn armeijan lääkärintarkastukseen, sillä asepalveluksesta mies passitettiin selkärankareumaepäilyn vuoksi vastentahtoisesti kotiin jo vuonna 2012.

Alkuvuodesta postitettu kirje ei kuitenkaan koskaan tavoittanut Lehtosta, ja näin ollen lääkärikäynnin väliin jättäminen nähtiin luvattomana poissaolona kutsunnoista.

Hukkuiko lääkärikutsu matkan varrelle?

Lehtonen muistaa, että armeijassa oli aikanaan puhetta vuoden tai parin kuluttua koittavasta uudesta lääkärintarkastuksesta. Kun kutsua ei kuulunut, asia unohtui.

Varmuutta kutsun olemassaolosta ei ole, joskin posteja päätyi alkuvuodesta kolmen Lehtosen kerrostalorapussa viikoittain vääriin postiluukkuihin.

– Tuntuu silti hiukan absurdilta ja hassulta, että yhden missatun kirjeen takia voi joutua etsintäkuulutetuksi.

Puhelinsoitolle olisi ollut tilausta

Eniten Lehtosta kismittää tapahtuneessa se, ettei etsintäkuulutettuun otettu missään vaiheessa yhteyttä. Hän ymmärtää, että valtaosassa tapauksista etsintäkuulutetulle asiasta kertominen voi pahentaa tilannetta.

– Itselläni ei kuitenkaan ole rikosrekisterissä merkintöjä, ja jo siitä olisi pitänyt vetää johtopäätöksiä, Lehtonen huomauttaa.

– Eikö puolustusvoimista voitaisi tehdä edes yksi puhelinsoitto tai muu tiedustelu jo ennen poliisille tehtävää virka-apupyyntöä?

Syytetyllä oltava tilaisuus puolustautua

Oikeustieteiden kandidaatiksi valmistunut Lehtonen näkee tapauksen suurimpana ongelmana sen, että oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti syytetyllä on oltava oikeus puolustautua.

Vielä ikävämpänä yllätyksenä kuulutus olisi tullut ulkomaille lähtiessä, jolloin reissu olisi voinut tyssätä jo rajatarkastukseen.

Lehtonen ei vielä keskiviikkona tiennyt, jääkö etsintäkuulutuksesta muuta jälkeä kuin paha maku suuhun.

– Vielä ei auennut, jääkö merkintää rekisteriin, mutta sakkoa en ainakaan saanut.

”Tuntuu silti hiukan absurdilta ja hassulta, että yhden missatun kirjeen takia voi joutua etsintäkuulutetuksi.”

Jaakko Lehtonen

Armeijaa karttavat eivät ole kiireellisimpiä

Rauma

Länsi-Suomi

Rikoskomisario Marko Peltonen Rauman poliisiasemalta kertoo, että poliisi pyrkii hakemaan etsintäkuulutettuja muiden töiden ohessa. Asevelvollisuuttaan karttavat eivät etsittävien listalla ole kiireellisimpien joukossa.

– Jokapäiväisen työn lisäksi teema on välillä tehostetusti esillä, Peltonen luonnehtii.

Kun poliisi tavoittaa etsintäkuulutetun, etsintäkuulutuksen tyypistä riippuen henkilö saatetaan ottaa kiinni tai poliisi saattaa opastaa häntä jatkon suhteen. Kutsuntaan saapumatta jättäneiden kohdalla tutkitaan monesti, miksi henkilö ei osallistunut kutsuntoihin.

Peltonen uskoo, että vaikka poikkeuksiakin on, tavallisesti etsintäkuulutettu on tavalla tai toisella tietoinen asiasta.

– Monesti henkilö tietää esimerkiksi laiminlyöneensä jonkin asian.

Etsintäkuulutus yli 400 asevelvollisesta

Turku

Länsi-Suomi

Viime vuonna 18 vuotta täyttäneiden ikäluokasta noin 430 jätti saapumatta kutsuntoihin.

Puolustusvoimien Lounais-Suomen aluetoimiston päällikkö Sami Iso-Lauri kertoo, että etsintäkuulutus tehdään aina, mikäli asevelvollinen ei saavu kutsuntoihin määrättynä ajanjaksona, eikä häneen saada yhteyttä.

Syksyn aikana toteutettavissa kutsuntatilaisuuksissa on Lounais-Suomessa mukana aina poliisi, joka yrittää tavoittaa kutsunnat väliin jättäneet jo päivän aikana.

– Jos paikkakunnalla on useampipäiväiset kutsunnat, annetaan mahdollisuus osallistua vaikka seuraavana päivänä, Iso-Lauri sanoo.

Joulukuun 15. päivän jälkeen listataan kutsuntoihin saapumattomat. Pääesikunta tekee tietojen perusteella keskitetyn etsintäkuulutuspyynnön poliisille.

Lounais-Suomen aluetoimiston käytäntönä on ottaa yhteyttä kutsuntoihin saapumattomiin vielä joulukuun puolivälin jälkeen. Tavoitetuille asevelvollisille annetaan mahdollisuus osallistua aluetoimiston järjestämään tarkastukseen. Etsintäkuulutus pysyy voimassa, kunnes asevelvollinen saapuu paikalle.

Iso-Laurin mukaan etsintäkuulutukseen päädytään usein kahdessa tapauksessa.

– Joko emme ole tavoittaneet henkilöä, koska hän ei ole ylläpitänyt omia osoitetietojaan, eli posti ei kykene toimittamaan kutsuntamääräystä, tai määräys on mennyt perille, mutta henkilö ei silti saavu paikalle.

Asevelvollisuus tuskin tulee kenellekään yllätyksenä, mutta lain velvoittavuutta ei aina ymmärretä. Iso-Lauri korostaa, että suurin osa ikäluokasta hoitaa asiansa moitteettomasti.

– Liian helposti syntyy kuva vuosi vuodelta huonommasta ikäluokasta. Sehän ei pidä paikkaansa, vaan nuoret ovat edelleen erinomaista ainesta.