Lääkereseptin uusimisesta voi tulla kymmenien eurojen lasku

Reseptin uusiminen voi jatkossa maksaa terveyskeskuksen vuosimaksun verran. Jos uusija on ehtinyt jo maksaa vuosimaksun, silloin ei uutta maksua veloiteta.
Reseptin uusiminen voi jatkossa maksaa terveyskeskuksen vuosimaksun verran. Jos uusija on ehtinyt jo maksaa vuosimaksun, silloin ei uutta maksua veloiteta. Kuva: Esa Urhonen

Rauman terveyskeskus veloittaa lääkereseptin uusimisesta apteekin kautta terveyskeskuksen vuosimaksun, ellei henkilö ole sitä vielä ehtinyt maksaa. Jos vuosimaksu on jo maksettu tai asiakas on käyttänyt terveyskeskuksen muita palveluja, maksua ei peritä.

Maksukäytäntö on virallisesti otettu käyttöön vuoden alussa, mutta käytännössä vasta helmikuun alussa, kun terveyskeskuksessa otettiin uusi laskutusohjelma käyttöön.

– Lääkäripalvelut ovat paljon muutakin kuin vastaanottoa. Vuosimaksu kattaa terveyskeskuksen kaikki lääkäripalvelut. Reseptien uusiminen kuuluu juuri näihin muihin palveluihin. Maksu otetaan myös uuden reseptin teosta esimerkiksi rokotetta varten, vahvistaa avoterveydenhuollon johtava ylilääkäri Emilia Katko-Kesälä.

Lääkärillä paljon töitä reseptin uusimisessa

Reseptien uusiminen vaatii lääkäriltä ison työn. Hän joutuu selvittämään muun muassa asiakkaan muun lääkityksen sekä lääkkeiden yhteisvaikutukset. Lisäksi reseptin uusinnan yhteydessä tarkistetaan mahdollisen kontrollikäynnin tai verikokeen tarpeellisuus.

– Työn määrä riippuu tietysti paljon myös kyseessä olevasta sairaudesta. Joskus käy myös niin, ettei reseptiä uusita, vaan asiakasta pyydetään käymään lääkärin vastaanotolla. Myös näissä tapauksissa palvelusta veloitetaan se vuosimaksu.

Vuosimaksun lisäksi asiakkaalle voi tulla esimerkiksi todistusmaksu ajokorttia tai jotakin etuutta varten. Sarjahoidosta hoitajalla menee oma maksunsa ja päivystysmaksu menee yöllä. Myös lääkinnällisessä kuntoutuksessa on omat maksunsa.

Uusia tulolähteitä tarvitaan

Rauman sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi avoterveydenhuollon uudet asiakasmaksut viime joulukuussa. Sosiaali- ja terveysalan toimijoiden talous on tiukalla.

Iso osa ihmisistä ei käytä terveyskeskuksen palveluja kertaakaan vuoden aikana. Sen sijaan monella voi olla tarve uusia jokin resepti kerran vuodessa. Uudistus tuntuukin nyt lähinnä rahastuskeinolta.

– Myönnän, että meidän pitää hakea mahdollisia tulolähteitä. Olen saanut sosiaali- ja terveyslautakunnalta selvän toimintaohjeen; kaikesta mistä maksu voidaan ottaa, se myös tulee ottaa. Kalliimmaksi tämä tulee varmasti henkilölle, joka tarvitsee vain yhden lääkekuurin vuodessa, eikä mitään muita palveluja, Katko-Kesälä toteaa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti joulukuussa myös vuosimaksun korotusta 41,70 euroon, mutta se ei mennyt läpi. Terveyskeskuksen vuosimaksu on edelleen 32,70 euroa. Alle 18-vuotiaille terveyskeskuksen lääkäripalvelut ovat edelleen maksuttomia.

Apteekit joutuneet syntipukeiksi

Uusi maksupolitiikka on herättänyt kaupunkilaisissa ihmetystä. Asiasta on keskustelut paljon muun muassa apteekkien tiskeillä.

 Apteekit ovat joutuneet uuden maksukäytännön syyllisiksi.

– Tämä on aiheuttanut meillä täällä apteekissa runsaasti kyselyjä. Ihmiset luulevat, että tämä on apteekkeihin liittyvä maksu, myöntää farmaseutti Armi Nordberg Rauman Ensimmäisestä apteekista.

Monet reseptin uusijat ovat hämmentyneet, kun reseptiä on seurannut kotiin myös kunnon lasku.

– Olemme kyllä kertoneet asiakkaille, että terveyskeskus laskuttaa näistä uusimisista, jos asiakas ei ole vuosimaksua vielä maksanut.

Reseptin uusimisesta seuraavan laskun päälle pitää asiakkaan maksaa vielä apteekin palvelumaksu, joka on yleensä 2–5 euroa.

Eurajoki ei veloita reseptin uusimisesta

Eurajoki

Anu Elo, Länsi-Suomi

Eurajoen terveysasema ei veloita asiakkaitaan reseptin uusimisesta, jos se tapahtuu ilman lääkärikäyntiä. Eurajoki on myös luopunut terveyskeskuksen vuosimaksusta muutama vuosi sitten.

– Meillä jokainen yli 18-vuotias maksaa kolmesta lääkärikäynnistä, jonka jälkeen käynnit ovat ilmaisia, kertoo osastonhoitaja Marja Lampela.

Terveyskeskuskäynti maksaa Eurajoella 20,90 euroa. Kolmen käynnin yhteishinnaksi muodostuu näin ollen 62,70.

Raumalla terveyskeskuksen vuosimaku on 32,70. Kertamaksu on puolestaan 16,40 euroa.

Reseptin uusimiseen tulossa helpotusta myös yksityisillä lääkäriasemilla

Rauma

Anu Elo, Länsi-Suomi

Yksityiset lääkäriasemat laskuttavat myös reseptien uusimisesta. Yksityiseltä puolelta saadun reseptin voi uusia muun muassa apteekissa tai viemällä vanhan reseptin suoraan lääkäriasemalle.

– Meillä yleislääkärit ja yleislääketieteen erikoislääkärit veloittavat reseptien uusimisesta 15,50 euroa. Jotkut erikoislääkärit saattavat veloittaa vähän enemmän, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Terhi Hiltunen Lääkärikeskus Minervasta.

Yksityiseltä lääkäriltä saatua eReseptiä ei sen sijaan pysty vielä uusimaan apteekin kautta sähköisesti. Tähän on kuitenkin tulossa muutos ensi vuoden alussa.

– Sen jälkeen uusiminen käy kätevästi myös eReseptien osalta. Silloin pitäisi olla mahdollista liittää lääkäripalkkio suoraan sähköiseen reseptiin ja näin ollen palkkion voisi maksaa apteekissa kuten tähänkin asti puhelimitse uusituista resepteistä, Hiltunen toteaa.

Reseptin uusiminen vaatii aina myös hoitosuhteen siihen paikkaan, josta uusimista hakee. Yleisin tapa uusia resepti on kävellä lääkäriaseman vastaanottoon.

Reseptin saa usein jo samana päivänä

– Uusiminen onnistuu yleensä jo samana päivänä. Uusimismaksu suoritetaan reseptin haun yhteydessä, Terhi Hiltunen huomauttaa.

Mikäli resepti on uusittu sähköisesti esimerkiksi Omakanta-palvelun kautta, lähetetään siitä lasku asiakkaalle kotiin. Lasku sisältää silloin myös laskutuslisän, joka on 8,70 euroa.