Lomalainen, teitkö matkustusilmoituksen?

Matkustusilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista, mutta siitä voi olla kriisitilanteessa korvaamaton apu.
Matkustusilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista, mutta siitä voi olla kriisitilanteessa korvaamaton apu. Kuva: Tiia Jokisalo

Kuluneen viikonlopun uutisvirrassa pyörivät perjantain järkyttävät tapahtumat maailmalla.

Äärimmäisen väkivaltainen terroriteko Ranskassa Saint-Quentin-Fallavierin pikkukaupungissa lähellä Lyonia jätti jälkeensä yhden uhrin.

Itsemurhapommittajan isku kuwaitilaismoskeijaan kesken rukoushetken tappoi ainakin 27 ihmistä ja haavoitti yli 200. Terrori-iskussa suositussa rantakohteessa Tunisian Soussessa kuoli 38 ihmistä.

Kriisi- tai hätätilanteessa, tai sellaisen uhatessa, ulkoasiainministeriö on yhteydessä kohteessa oleviin suomalaisiin, jotka ovat ennen matkaansa tehneet matkustusilmoituksen.

Todellisuudessa vain harva suomalainen tekee ilmoituksen. Monelle matkustusilmoitus on yhä täysin tuntematon käsite.

Vapaaehtoinen mutta suositeltava

Matkustusilmoitus on vapaaehtoinen, ja sen voi tehdä matkalle lähtiessä tai ulkomaille muuttaessa joko verkossa tai tekstiviestillä. Kyseessä on ulkoasiainministeriön ylläpitämä rekisteri, jonka avulla kohteessa oleviin suomalaisiin voidaan olla yhteydessä kriisitilanteessa.

Matkustusilmoituksen tehneiden yhteystietoja voidaan käyttää vain välttämättömiin viranomaistarkoituksiin.

– Matkustusilmoituksen tekeminen on erittäin suositeltavaa, vaikka matkakohde ei olisikaan riskialueella. Missä tahansa voi tapahtua jotakin odottamatonta, eikä ilmoituksen tekemisestä ole milloinkaan haittaa, kertoo ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaava sisältö- ja viestintäasiantuntija Mari Lankinen ulkoasiainministeriöstä.

Ainoa keino tiedonvälitykseen

Hätätilanteessa on äärimmäisen tärkeää, että alueella oleviin suomalaisiin saadaan yhteys. Matkustusilmoituksen tekeminen on ainoa tapa varmistaa, että tieto välittyy.

– Meiltä kysytään usein kuinka paljon suomalaisia kriisialueella on, mutta varmuudella voimme kertoa vain matkustusilmoituksen tehneiden lukumäärän, Lankinen sanoo.

Omatoimimatkoja tehdään runsaasti, eikä matkakohteen ja majoituspaikan tietoja välttämättä ymmärretä antaa ennen lähtöä edes lähiomaisille tai naapurille.

Valmismatkalaisten tiedot saadaan hätätapauksessa matkatoimistosta, mutta matkustusilmoituksen tekeminen on täysin matkustajan vastuulla.

– Kriisin kohdatessa tiedonvaihto matkatoimistojen kanssa toimii, jotta voisimme tavoittaa kohteessa olevat lomalaiset. Matkustusilmoitus kannattaa kuitenkin tehdä myös järjestetylle matkalle lähtiessä, kehottaa Lankinen.

Ilmoitusten määrä kasvussa

Tiedotuksesta huolimatta matkustusilmoitus on yhä monelle vieras käsite.

Parin viime vuoden aikana ilmoituksia tehtiin kuukausittain 2 000–5 500. Vuonna 2014 ulkoasiainministeriöön tehtiin kaiken kaikkiaan 35 411 matkustusilmoitusta.

Selvästi eniten matkustusilmoituksia tehdään suomalaisten suosikkikohteeseen Thaimaahan. Kakkossijalla oleva Yhdysvallat häviää Thaimaalle reiluin lukemin.

– Tehtyjen ilmoitusten määrä on selvästi nousussa. Maailman tapahtumilla on varmasti vaikutuksensa myös matkustusilmoituksen tekemiseen, Lankinen toteaa.

”Matkustusilmoituksen tekeminen on erittäin suositeltavaa, vaikka matkakohde ei olisikaan riskialueella. Missä tahansa voi tapahtua jotakin odottamatonta.”

Sisältö- ja viestintäasiantuntija Mari Lankinen