Louhenlinnaan valmistuu draamaa Kalevalasta

Louhen neito -näytelmään tuovat visuaalista ilmettä turkulaisen elokuvatekijän Lauri Löytökosken (vas.) videoprojisoinnit. Kalevalaan pohjautuvan esityksen ohjaa Tiia Valavuo ja musiikin säveltää Markus Rantanen.
Louhen neito -näytelmään tuovat visuaalista ilmettä turkulaisen elokuvatekijän Lauri Löytökosken (vas.) videoprojisoinnit. Kalevalaan pohjautuvan esityksen ohjaa Tiia Valavuo ja musiikin säveltää Markus Rantanen. Kuva: Esa Urhonen

Vaka vanha Väinämöinen ja Louhi, Pohjolan emäntä ovat pääosassa Laitilaan ensi syksyksi valmistuvassa uudessa musiikkidraamassa.

Louhen neito -näytelmä jatkaa mytologiasta ammentavien esitysten sarjaa Louhenlinnassa. Viime ja edelliskesänä ulkona esitetty Kivellä soutajat pohjautui muinaisiin kalevanpoikatarinoihin. Nyt ollaan kuitenkin kalevalaisessa maisemassa ja sisällä Louhenlinnan kivenlohkareiden ympäröimässä salissa.

Pitkän linjan harrastajanäyttelijät Lea Koskinen ja Jouko Mäenpää tulkitsevat Louhen akan ja Väinämöisen kohtaamista kantaesityksessä, johon olennaisena osana kuuluvat elävä musiikki ja videoprojisoinnit.

Louhen akan ja Väinämöisen suhde tuo videoprojisoinneista vastaavan turkulaisen elokuvantekijä Lauri Löytökosken mukaan aivan uuden näkökulman Kalevalaan.

– Yleensä Louhi on esiintynyt Väinämöisen päävastustajana, nyt hän nousee enemmän päärooliin. Tästä lähtökohdasta aihetta ei ole käsitelty.

Kalevalaa kuvitetaan uudella tavalla

Lauri Löytökoski aloitti videoitujen kohtausten kuvaamisen Laitilassa jo viime marraskuussa.

Projisointien aiheena ovat kalevalaiset tapahtumat, muun muassa seppä Ilmarinen ja hänen takomansa kultaneito sekä Väinämöinen ja Sammon ryöstö.

– Kalevalaa kuvitetaan uudella tavalla orjallista tulkintaa välttäen, vaikka hahmoille ja tapahtumille uskollisia ollaankin, Löytökoski kuvailee.

Kuvauspaikkoja ovat muun muassa Louhenlinnan ympäristö, Linnavuori, Hautvuori ja Lukujärvi.

– Laitilassa on hienoa, kulttuurihistoriallisesti merkittävää luontomiljöötä.

Videoprojisoinnit rytmittävät Löytökosken mukaan näytelmää ja tuovat siihen visuaalisuutta.

– Nykytekniikalla tavoitellaan esitykseen myös modernia ilmaisua.

Kuvauksista valmistuu mykkäelokuva 2017

Kuvauksista valmistuu myös lyhytelokuva, jonka julkaisuajankohdaksi on kaavailtu vuotta 2017.

– Idea elokuvasta syntyi kuvausten myötä. Huomasin, että samalla vaivalla materiaalista voi koostaa myös itsenäisen elokuvan. Kalevalaa on kuvattu verraten vähän elokuvataiteessa, Löytökoski sanoo.

Lopputulos tulee olemaan sävelletty mykkäelokuva.

Musiikin Louhen neito -näytelmään säveltää muusikko Markus Rantanen, joka hakee sävellystyöhönsä vaikutteita kansanmusiikista.

Esityksen orkesterissa tullaan myös mitä ilmeisimmin kuulemaan muinaissoittimia.

Louhen neidon käsikirjoittaa Marko Laihinen ja sen ohjaa Tiia Valavuo.

Ensi-iltansa syyskuun 23. saava esitys toteutetaan parinkymmenentuhannen euron budjetilla. Esityksiä on alustavasti kaavailtu vain kuusi ja niihin sisältyy muinaishenkinen illallinen.

Esityksen tuottaa Laitilan Kulttuurin Tuki yhdessä kaupungin kulttuuritoimen kanssa.

”Kalevalaa kuvitetaan uudella tavalla, vaikka hahmoille ja tapahtumille uskollisia ollaankin.”

Lauri Löytökoski