
Uudenkaupungin kalanlajittelukeskuksen kahviossa istuu kolme tuohtunutta miestä. Ammattikalastajat Tommi ja Teemu Lindroth sekä Seppo Tervamäki ovat viikko sitten kuulleet hallituksen päätöksestä rajoittaa silakan ja kilohailin troolikalastusta eteläisellä Selkämerellä.
Troolauskielto tuli voimaan lauantaina ja koskee juuri niitä Uudenkaupungin ja Rauman edustan vesiä, joilla Lindrothin veljesten troolarit Olympos ja Laguna sekä Tervamäen Santos pääosin kalastavat. Kielto perustuu alkuvuonna silakan troolauksessa nousseisiin ennätyksellisiin kilohailin sivusaaliisiin.
Vajaassa parissa kuukaudessa 10 000 tonnin kilohailikiintiöstä käytettiin jopa 80 prosenttia. Jos kiintiö tulee täyteen, loppuu myös silakan troolaaminen, sillä silakkasaaliissa on poikkeuksetta mukana kilohailia.
Lindrothit ja Tervamäki ovat tuohtuneita, sillä heidän troolarinsa eivät kuulu niihin, jotka ovat eniten verottaneet kilohailikiintiötä.
– Suomenlahdelta vedettiin teollisuuskalaksi alkuvuodesta yli 8 000 tonnia. Täälläkin kilohailia tuli poikkeuksellisen paljon, saaliista 10–20 prosenttia. Reilut 1 000 tonnia sitä ehti tulla, ennen kuin pyyntiruudut laitettiin kiinni, Tommi Lindroth kertoo.
Kiintiöjousto tavoitteena
Nyt Suomen vuoden kilohailikiintiöstä on jäljellä 600 tonnia. Maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena on selvittää kevään aikana kilohailin esiintyminen rajoitusalueilla ja arvioida edellytykset avata kalastus uudelleen 1. toukokuuta.
Suomen Ammattikalastajaliitto SAKL ry, jonka hallituksessa Tommi Lindroth istuu, esitti ministeriölle kannanotossaan niin sanottua kiintiöjoustoa, jossa yhdeksän prosenttia silakkakiintiöstä siirrettäisiin kilohailikiintiöön. Lindroth suhtautuu ministeriön tavoitteen toteutumiseen epäilevästi.
– Ei se (kalastus) mitenkään automaattisesti aukea 1. toukokuuta. Sitä varten tarvitaan koekalastusta, ja vaikka kiintiöjousto menisi läpi EU-kokouksessa, se on käytössä aikaisintaan syksyllä. Pahimmassa tapauksessa ruudut aukeavat vasta 1. tammikuuta 2017.
Lindrothit tietävät, ettei ministeriön haukkuminen johda mihinkään, mutta haluavat sanoa mielipiteensä.
– Tuntuu, että ministeriössä on nykyisin töissä pelkkiä byrokraatteja, ja välimatka kentälle on vain kasvanut.
Vähemmän saalista Suomeen
Vaikka omat lähikalavedet ovat kiinni, töiden on jatkuttava. Olympos ja Laguna olivat keskiviikkona merellä lähellä Ruotsin rannikkoa. Lähimmät avoimet vedet löytyvät Porin edustalta.
– Pakko on yrittää pitää paatteja merellä, koska niissä on yhteensä 16 henkeä töissä eikä heitä voi potkia pois. Kalastusalalla hyvästä työvoimasta on pulaa, Tommi Lindroth toteaa.
Toinen syy on se, että kalaa elintarvikemarkkinoille vievät kalastajat ovat sitoutuneet toimituksiin jälleenmyyjille. Lindrothit ja Tervamäki sanovat edustavansa kolmea viidesosaa Suomen elintarvikekalastajista.
Tommi Lindrothin mukaan ministeriö perusteli päätöstään nimenomaan kotimaisen elintarvikekalan saatavuuden turvaamisella.
– Siksi kuvittelin, ettei rajoitus koskettaisi meitä, mutta katin kontit!
Nyt kalastajat ovat tilanteessa, jossa he joutuvat ajamaan pitkiä merimatkoja kalan perässä. Myös saaliit pienenevät, sillä rajoituksista johtuen myös teollisuuskalastus keskittyy samoille alueille.
– Parikymmentä paattia on täällä, kun Suomenlahti on kiinni. Kustannukset nousevat niin isoiksi, ettei kalakauppa pysty korvaamaan tätä millään hinnannostoilla, Tervamäki lataa.
Ruotsin rannikolla troolattaessa myös saaliit päätyvät logistisista syistä yhä useammin naapurimaahan.
– Ei tässä mitään elintarvikkeen saatavuutta ole turvattu, jos Suomeen pystytään tuomaan kalaa 50 prosenttia vähemmän kuin ennen, Teemu Lindroth toteaa.
”Siksi kuvittelin, ettei rajoitus koskettaisi meitä, mutta katin kontit!”
Ammattikalastaja Tommi Lindroth
Silakan ja kilohailin troolausta rajoitetaan
- Hallitus rajoittaa silakan ja kilohailin troolikalastusta, koska vuoden alussa silakan troolauksessa saadut kilohailin sivusaaliit ovat olleet ennätyksellisen suuria.
- Nykyinen kilohailin saalisosuus johtaisi ilman rajoitustoimia kilohailikiintiön täyttymiseen, jolloin taloudellisesti erittäin merkittäviä silakkakiintiöitä ei kyettäisi hyödyntämään kuin osittain.
- Troolikalastus kielletään Selkämeren eteläisillä alueilla (pyyntiruudut 40, 41, 42, 44, 45, 46 ja osa pyyntiruudusta 47) ja Ahvenanmeren osissa (osa pyyntiruuduista 48, 49 ja 58).
- Asetus on voimassa 20.2.–1.5.2016.
- Troolikalastus kiellettiin 20. helmikuuta alkaen myös Itämeren pääaltaalla ja Suomenlahdella lukuun ottamatta Suomenlahden rannikkoalueita.
- Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö
Ministeriö: Suomenlahden kiintiö oli turhan iso
Helsinki
Länsi-Suomi
Maa- ja metsätalousministeriön kalatalousneuvoksen Risto Lampisen mukaan troolausrajoitus oli välttämätöntä asettaa juuri alueille, joilla kilohailia tuli alkuvuonna runsaasti.
– Sillä tahdilla kiintiö olisi tullut nopeasti täyteen, ja silloin taas todella suuri osa silakkakiintiöstä jäisi käyttämättä. Jälkiviisaana voi toki sanoa, että Suomenlahdelle asetettu kiintiö oli turhan iso.
Suomen silakkakiintiö on noin kymmenkertainen kilohailikiintiöön nähden. Lampinen toteaa, että tänä vuonna ongelmaksi on noussut kilohailikannan huomattava vahvistuminen Itämeren pohjoisosissa.
– Kuusi, seitsemän vuotta on mennyt ihan hyvin, eikä kiintiö ei ole aiemmin ylittynyt. Nyt kilohailikanta on jostain syystä erittäin vahva, ja EU:n päätökset eivät ehdi reagoida luonnon muutoksiin.