Mikä kananmunien ylituotanto?

Kananmunien kulutus on viime vuodet kasvanut nopeasti eli kanoja pitääkin olla enemmän ilman, että kyse olisi ylituotannosta. Satamunan kananmunista 60 prosenttia on tuotettu lattiakanaloissa, kertoo toimitusjohtaja Toni Haavisto. Lattiakanaloissa kanat ovat vapaana, ja ne voivat kylpeä pehkussa. Kanoja saa olla enintään yhdeksän neliömetrillä. Kuiviketta on yleensä vähintään kolmasosa pinta-alasta.
Kananmunien kulutus on viime vuodet kasvanut nopeasti eli kanoja pitääkin olla enemmän ilman, että kyse olisi ylituotannosta. Satamunan kananmunista 60 prosenttia on tuotettu lattiakanaloissa, kertoo toimitusjohtaja Toni Haavisto. Lattiakanaloissa kanat ovat vapaana, ja ne voivat kylpeä pehkussa. Kanoja saa olla enintään yhdeksän neliömetrillä. Kuiviketta on yleensä vähintään kolmasosa pinta-alasta. Kuva: Juha Sinisalo

Kananmunien tuotanto oli viime vuonna korkeimmillaan 20 vuoteen. Edellisvuodesta kasvua kertyi seitsemän prosenttia, ja yhteensä tuotanto nousi reiluun 71 miljoonaan kiloon, selviää Luonnonvarakeskuksen kotieläintilaston ennakkotiedoista.

Kaikki eivät niele väitettä, että kananmunista olisi hieman ylituotantoa. Näin kommentoi MTK:n kananmunavaliokunnan jäsen Pekka Saarinen torstaina Ylelle.

– Mielestäni kananmunien ylituotanto on jonkinlainen uutisankka, koska tänä vuonna tilastojen mukaan kanoja on noin kahdeksan prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Tuotantotasapaino on hyvä, sanoo euralaisen Satamuna Oy:n toimitusjohtaja Toni Haavisto.

Samoilla linjoilla on Satamunalle osan tuotannostaan myyvän marttilalaisen Maatalousyhtymä Kyheröisen kanalan Virve Kyheröinen.

– Puhetta ylituotannosta tuntuu olevan liikkeellä, mistä olen yllättynyt. En koe, että olisi ylitarjontaa.

Hinnan muutos on pieni

Munia ei ole tarvinnut viedä suuria määriä ulkomaille, ja virikehäkkikanalaa perheensä kanssa luotsaavan Kyheröisen mielestä ennemminkin kananmunista on pientä pulaa.

– Olen tullut siihen tulokseen, että kai tämä on pakkaamokohtaista.

Tuottajahinta tosin on laskenut hieman.

– Mielestäni muutos on vielä normaalia kilpailua markkinaosuuksista. Meillä on pakkaamoille myynnin lisäksi myös suoramyyntiä ja oma pienpakkaamo eli myymme elintarvikeliikkeille, Virve Kyheröinen kertoo.

Jotakin tuottajahintaan vaikuttavat väkisin myös kauppojen alennustempaukset.

Kasvanut kulutus näkyy

Haaviston siitoskanalassa muna- ja haudontamäärät nousevat tänä vuonna vähintään kymmenyksen, koska yritys on onnistunut hankkimaan uusia asiakkaita, toteaa Marko Haavisto.

– Kananmunan kulutus on koko ajan noussut, joten kanoja täytyykin olla hieman aiempaa enemmän. Meillä on itselläkin tuotantoa ja olemme onnistuneet saamaan tarvittavan määrän ulkopuolisia tuottajia, Toni Haavisto huomauttaa.

Haavistoilla on noin 30 000 emokanaa, kun taas kananmunia pakataan Satamunassa vuodessa noin 10 miljoonaa kiloa.

– Meillä noin 60 prosenttia munista on lattiakanaloissa tuotettuja, kun taas valtakunnallisesti yli 60 prosenttia on virikehäkkikanaloiden munia, sanoo Toni Haavisto.

Tuotantotapa kiinnostaa

Eniten kulutus on kasvanut vapaiden, luomu- ja laidunkanojen munissa. Kaiken kaikkiaan kananmunan maine on parantunut, koska tutkimukset ovat kumonneet kolesteroliväitteen.

– Kananmuna on edullinen peruselintarvike, joten ihmiset kiinnittävät huomiota tuotantomuotoihin. Kulutus jatkanee kasvuaan, ja olemmekin Euroopan keskimääräisestä kulutuksesta perässä, Toni Haavisto sanoo.

Kymmenen vuotta sitten kananmunia syötiin 9,2 kiloa vuodessa, kun nyt luku on henkilöä kohti 10,5 kiloa.

Laitilassa sen sijaan on keskitytty monipuolistamaan tuotevalikoimaa, kun viime vuonna Laitilan Proegg ja kanatarha -nimien alla markkinoille tuli smoothie ja munavoi.

Tässä kuussa ruokakauppoihin on ilmaantunut kypsennetty valkuainen.

”Kananmuna on edullinen peruselintarvike, joten ihmiset kiinnittävät huomiota tuotantomuotoihin.”

Toni Haavisto