Nuorisotyö paikalla pajoissa, mutta missä viipyvät nuoret?

Vakka-Suomen etsivä nuorisotyö järjesti ensimmäiset yhteishakupajat vuosi sitten. Tämän kevään ensimmäiset pajat järjestettiin tiistaina Laitilassa ja Uudessakaupungissa. Keskiviikkona vuorossa oli Reila, jossa Katja Törrönen ja Timo Turunen olivat valmiina auttamaan nuoria.
Vakka-Suomen etsivä nuorisotyö järjesti ensimmäiset yhteishakupajat vuosi sitten. Tämän kevään ensimmäiset pajat järjestettiin tiistaina Laitilassa ja Uudessakaupungissa. Keskiviikkona vuorossa oli Reila, jossa Katja Törrönen ja Timo Turunen olivat valmiina auttamaan nuoria. Kuva: Henriikka Korte

Nuoret eivät löytäneet tietään Laitilassa, Uudessakaupungissa ja Pyhärannassa tiistaina ja keskiviikkona järjestettyihin ensimmäisiin yhteishakupajoihin.

Aiempien vuosien kokemuksella loppupään tilaisuuksiin uskalletaan kuitenkin odottaa ruuhkaa. Nuorten yhteishaku jatkuu 15. maaliskuuta asti.

– Niinhän se on, että moni nuori havahtuu vasta viimehetkellä, että ei hitsi, tämähän koskee minuakin. Vaihtoehtojakin kartoitetaan vielä tässä vaiheessa, etsivä nuorisotyöntekijä Heidi Klubb-Ylilauri Uudestakaupungista tietää.

Pajassa pohditaan yhdessä tulevaisuutta

Vakka-Suomen etsivän nuorisotyön järjestämissä yhteishakupajoissa selvitetään ammatinvalinta- ja opiskelusuunnitelmia. Apua saa myös yhteishakulomakkeen täytössä.

Vuosi sitten yhteishakupajoihin osallistui Pyhärannassa muutamia nuoria. Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja Timo Turunen arvelee, että tänä vuonna Ihoden maanantainen paja on edeltäjiään suositumpi ilta-ajankohtansa vuoksi.

Halutessaan nuori voi osallistua myös muiden kuin oman kuntansa pajoihin.

Yhteishaun velvoite osalla alle 25-vuotiaista

Yhteishaussa jokaisen alle 25-vuotiaan, joilla ei ole ammatillista tutkintoa tai ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta, on haettava vähintään kahteen opiskelupaikkaan.

Muuten nuori ei ole oikeutettu työttömyysetuuteen, mikäli on syyslukukauden alkaessa työtön.

Tilanne on sama, vaikka nuori olisi ollut yhteishaun aikaan työsuhteessa.

Pyhärannassa 16–25-vuotiaita nuoria on noin 150. Turunen ja vapaa-aikasihteeri Katja Törrönen arvelevat, että velvoite osallistua yhteishakuun koskee 10–20 nuorta.

Käytäntö yllätys osalle vanhemmista

– Osa tuntee velvoitteen, mutta kaikki eivät varmaan vieläkään. Etenkin vanhemmille tieto tulee välillä yllätyksenä, Törrönen sanoo.

Yhteishakupajat ovat yksi keino lisätä tietoisuutta.

– Toivottavasti löydämme ne, keihin tämä vaikuttaa.

Monelle nuorelle hakusysteemi on jo ennestään tuttu. Netti tarjoaa lukuisia reittejä kartoittaa tulevaisuudensuunnitelmia. Turunen ja Törrönen pitävät myös keskustelua tärkeänä osana ammatinvalintaa.

– Yhdessä miettiminen selkeyttää aina ajatuksia, Turunen muistuttaa.

– Keskustelussa voi peilata omia ajatuksiaan, Törrönen komppaa.

Seuraavia yhteishakupajoja: