Nurmes geokätköilijän paratiisisaari

Nurmeksen saaressa pääsi lauantaina tutustumaan geokätköilyn saloihin. Päivärannan torppa oli tapahtumalle otollinen paikka, sillä vuodesta 2005 geokätköilyä harrastanut Petteri Koponen kuvailee Nurmesta varsinaiseksi geokätköilijän paratiisisaareksi.

– Nurmeksen, Pihluksen ja Aikonmaan saarilta löytyy yhteensä noin 80 kätköä, joten tämä on erinomainen paikka uuden harrastuksen aloittamiseen, Koponen toteaa.

Koponen kertoo geokätköilyn syntyneen vuoden 2000 toukokuussa, kun satelliittipaikannus vapautettiin siviilikäyttöön. Kaksi päivää myöhemmin maailman ensimmäinen geokätkö oli jo piilotettu metsikköön Portlandin läheisyyteen. Suomen ensimmäinen geokätkö piilotettiin Keravalle saman vuoden syyskuussa.

Mikä ihmeen geokätköily?

Geokätköilyssä etsitään mitä omituisimpiin paikkoihin piilotettuja kätköjä GPS-satelliittipaikannuksen avulla.

Koko perheelle sopiva harrastus on helppo aloittaa vaikkapa älypuhelimen avulla. Joidenkin kätköjen löytämiseen riittää pelkkä kartta.

Ensimmäinen askel geokätköilyn pariin on rekisteröityminen ja oman tunnuksen luominen Geocatching.com-sivustolle. Sivustolta löytyvät kaikki rekisteröidyt geokätköt ympäri maailmaa.

Jokaisella geokätköllä on oma kätkökuvauksensa, jonka avulla kätkön sijaintia lähdetään selvittämään. Peruskätkön kuvaus sisältää kätkön tarkat koordinaatit. Multikätkössä varsinaisen kätkön löytäminen edellyttää käyntiä useammassa paikassa lisävihjeitä keräillen.

Mysteerikätkön löytämiseksi on ratkaistava jokin pulma tai arvoitus, jonka tuloksena varsinaisen kätkön koordinaatit selviävät.

– Arvoituksia voi joutua ratkomaan vaikkapa sudokuristikon tai autoradion avulla, Koponen kertoo.

Jokainen kätkö on luokiteltu kätköpurkin koon, kätkön vaikeustason ja maaston mukaan. Nurmeksen kätköt ovat saaneet vaikeimman maastoluokituksen, sillä kätkölle pääsee ainoastaan vesiteitse.

Mitä siellä kätkössä on?

Tyypillinen geokätkö on vesitiivis muovirasia, jonka sisältä löytyy kynä ja lokikirja, johon kätkön löytäneet geokätköilijät voivat merkitä oman suorituksensa. Rasiat voivat sisältää myös vaihtotavararoita tai niin sanottuja kulkijoita.

– Kulkijat ovat pieniä esineitä tai geokolikoita, joilla on usein jokin tavoite, kuten tiettyyn paikkaan pääseminen muiden geokätköilijöiden avustamana. Seurantakoodin avulla voi seurata, missä päin maailmaa oma kulkija milloinkin seikkailee, Koponen sanoo.

– Poikani lähetti hiljattain matkaan kaksi pikkuautoa, joiden tavoitteena oli päästä Italiaan.

–  Pari kuukautta siinä meni, kunnes seurantakoodi kertoi toisen autoista päässeen perille. Toinen sen sijaan jäi Saksaan, ainakin toistaiseksi, naurahtaa Koponen.

Kätköihin on hyvä laittaa myös kätkötiedote, joka kertoo ulkopuolisille mistä on kyse.

– Geokätköilijät usein pyrkivät etsimään kätköjä huomiota herättämättä, sillä toisinaan ulkopuoliset vahingoittavat kätköjä tai vievät rasiat mukanaan, pitkäaikainen geokätköilijä Jorma Lehti tarkentaa.

Jokainen rekisteröitynyt käyttäjä voi piilottaa oman geokätkönsä. Kätkön hoitaminen on sen omistajan vastuulla.

Eksyminen lähes mahdotonta

Monesti geokätköt on piilotettu keskelle metsää. Koposen ja Lehden mukaan harrastuksen parissa eksyminen on lähes mahdotonta.

– Niin kauan kun GPS-laitteen akussa riittää virtaa, ei eksymään pääse, Lehti toteaa.

– Muutaman kerran olen kuullut pelastuslaitoksen apua tarvittavan esimerkiksi tilanteessa, jossa kätköilijä on kompastunut ja loukannut jalkansa. Silloinkin pelastajat ovat lähinnä ihmetelleet, miten on mahdollista, että avun tarpeessa oleva osaa kertoa sijaintinsa tarkoin koordinaatein, Koponen naurahtaa.

Geokätköily Raumalla

  • Raumalla on tällä hetkellä noin 100 rekisteröitynyttä geokätköilijää.
  • Nurmeksen, Pihluksen ja Aikonmaan saarilla on yhteensä noin 80 kätköä.
  • Rauman alueella geokätköjä on noin 500, koko Satakunnassa noin 1 500.
  • Rauman vanhimman kätkön lokikirjassa on tällä hetkellä noin 200 nimimerkkiä.
  • Raumalla järjestetään

Lomamatkalle geokätköjen perusteella

Tamperelaiset geokätköilijät Mr. Petsku ja Diksi sekä Lempäälässä asuva Pekka H. olivat lauantaina Nurmeksessa etsimässä saaren kätköjä.

Miehet olivat ehtineet iltapäivään mennessä löytämään jo nelisenkymmentä kätköä. Parhaimpana päivänä he kertovat löytäneensä jopa yli 150 kätköä.

– Nykyään lomakohteet valitaan sen perusteella missä on eniten kätköjä, Mr. Petsku naurahtaa.

– Eihän sitä osaa enää edes matkustaa sellaiseen kohteeseen, missä ei kätköjä ole, Diksi lisää.

Miehet kertovat kierrelleensä geokätköjen perässä muun muassa Englannissa, Portugalissa, Turkissa, Kreikassa ja Sveitsissä.