Olkiluodon kolmoslaitoksen työmaalla jälleen vipinää

Olkiluodon kolmannen laitoksen rakennustekniset työt on pääosin  tehty. Projektissa keskitytään seuraavaksi asennusten loppuunsaattamiseen ja järjestelmien testaukseen ja käyttöönottoon.
Olkiluodon kolmannen laitoksen rakennustekniset työt on pääosin tehty. Projektissa keskitytään seuraavaksi asennusten loppuunsaattamiseen ja järjestelmien testaukseen ja käyttöönottoon. Kuva: Markku Laine

Eurajoen Olkiluodon kolmannen ydinvoimalaitoksen työmaalla on jälleen vilskettä. Teollisuuden Voiman toimitusjohtajan Jarmo Tanhuan mukaan työväkeä on nyt noin 2 300 henkeä. Määrä tulee tästä hieman putoamaan, mutta pysyy koko vuoden ajan noin 2 000 työntekijässä.

 Alimmillaan työntekijöitä voimalaitostyömaalla oli vain viitisensataa.

– Vaikka luovuimmekin neloslaitoksen rakentamisesta, Olkiluodossa on paljon asioita vireillä ja hankkeita viedään eteenpäin. Kolmannen laitoksen työt etenevät nyt paremmin kuin koskaan. Haemme laitokselle käyttölupaa huhtikuun loppuun mennessä. Valmistumisaikataulu on ennallaan eli joulukuussa vuonna 2018, Tanhua kertoo.

Laitosyksikön rakennustekniset työt ovat pääosin valmiit. Projektissa keskitytään seuraavaksi asennusten loppuunsaattamiseen ja järjestelmien testaukseen ja käyttöönottoon.

Vanhoille laitoksille uusi käyttölupa

TVO varautuu Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 -laitosyksiköiden vuoden 2018 käyttöluvan uusintaan tekemällä laitosmuutoshankkeita, jotka parantavat edelleen turvallisuutta mahdollisissa, mutta epätodennäköisissä onnettomuustilanteissa, joissa usean turvallisuusjärjestelmän toiminta menetettäisiin samanaikaisesti.

Laitoksiin asennetaan tämän ja ensi vuoden aikana reaktorissa syntyvällä höyryllä toimiva varajärjestelmä veden pumppaamiseksi reaktoriin onnettomuustilanteissa.

Lisäksi laitosten pääkiertopumput uusitaan. 12 pumpun arvo on noin 40 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Jarmo Tanhuan mukaan voimalaitoksen käyttölupa uusitaan ennen vuotta 2018. Hänen mukaansa on mahdollista, että jatkolupaa haetaan 20 vuodeksi.

Olkiluodon kaikkien aikojen suurin laitosmuutoshanke on yhdeksän dieselgeneraattorin uusiminen. Generaattorit ja niiden apujärjestelmät toimittaa Wärtsilä.

Niiden arvo on yli 100 miljoonaa euroa.