Paikalliskilpailijan osto avitti Oraksen menestykseen

Kirjat

Perheyritys, hanatehdas, teollinen omistaja – Oras 1945–2015

Timo Herranen (Otava)

423 sivua

Seitsemänkymmenen vuoden ikään ehtineen Oraksen yritystarina on saatu kansien väliin. Historiateos kertaa perheyrityksen pitkän taipaleen pienestä viisi ihmistä työllistäneestä kellaripajasta yhdeksi alansa kärkiyritykseksi Euroopassa.

Paasikivien Oras Invest on suomalaisittain merkittävä teollinen omistaja. Oras Invest on suurin yksittäinen omistaja Uponorissa, Kemirassa ja Tikkurilassa.

Oraksen kasvuluvut ovat komeita, mutta pitkälle matkalle on osunut vaikeitakin jaksoja. Osa yrityskaupoista on tuottanut pettymyksiä. Useamman kerran Oras on vetäytynyt uusilta markkinoilta vähin äänin. Irtisanomisiltakaan ei ole vältytty.

Raumalla toimi vuosikymmenet kaksi hanatehdasta. Oras oli niistä pienempi. Haastaja kiri kisassa Lönnströmin (Osy) rinnalle vasta 1970-luvulla ja sen lopulla vähän ohikin. Varsinkin Oraksen yksiotehana Safira myi hyvin.

Lönnström, entinen Ammus-Sytytin, myytiin elintarvike- ja lääketeollisuudessa toimineelle Huhtamäelle 1973. Yrityskaupan ajoitus oli Lönnströmin kannalta hyvä, sillä energiakriisi oli juuri iskemässä Suomeen. Seuraavana vuonna Lönnströmillä tehtiin jo lyhennettyä työviikkoa.

Lönnströmistä omaksi yhtiökseen erotettu Osy joutui tappiokierteeseen. Huhtamäellä arvioitiin, että sillä menolla raumalaiset hanatehtaat kilpailevat itsensä hengiltä. Huhtamäki ehdotti, että Osy ostaisi Oraksen. Neuvotteluissa Oraksen Erkki Paasikivi ja Pekka Paasikivi hylkäsivät tämän tarjouksen. Huhtamäki halusi Osystä eroon, joten kauppa tehtiin toisinpäin joulukuussa 1982.

Teollisuusneuvos Teresia Lönnströmille Osyn myynti paikalliskilpailija Orakselle oli pettymys. Hän ei suostunut ottamaan Huhtamäen pääjohtaja Asko Tarkkaa vastaan, kun tämä tuli asiasta kertomaan.

Katkeria Huhtamäelle olivat myös monet Osyn johtajat. He kokivat hävinneensä hanatehtaiden paikallisväännön, koska omistaja ei tukenut tarpeeksi. Osyn toimitusjohtaja Yrjö Koskinen perusti hanatehtaan Hämeenlinnaan ja sai mukaansa monia raumalaisia. Hanames ajautui vuodessa konkurssiin.

Lönnströmin teollinen perinne jatkuu Raumalla BMH Technologyn merkeissä. BMH:n omistaa raumalainen perheyhtiö Hollming.

Oras myi alkuun hanoja myös Osy-merkillä, mutta pian kahden tuotemerkin ylläpito todettiin kalliiksi. Osyn Solina- ja Termiina-hanat siirrettiin Oras-merkin alle.

Saksasta Oras osti samoihin aikoihin Goswinin hanatehtaan. Läpimurto tärkeille Saksan markkinoille vaati kuitenkin ns. private label -sopimusta. Safiraa alettiin 1987 myydä tukkuliike ISG:n omalla Concept-tuotemerkillä. Diili osoitti arvonsa, kun lama alkoi kurittaa Suomea.

Muitakin hanavalmistajia Oras on ostanut. Norjan Leksvikillä ja Puolan Olesnolla on ollut sijansa raumalaisessa menestystarinassa.

Kuitenkin vasta 2013 Oras teki toisen Osyä vastaavan yrityskaupan. Oras osti saksalaisen kilpailijansa Hansan, joka on yhtä suuri hanavalmistaja.

Hansa-kaupan järkevyyden pystyy varmuudella arvioimaan vasta myöhemmin, mutta tässä vaiheessa se vaikuttaa hyvältä peliliikkeeltä.

Janne Rantanen