Pysyy jo pinnalla

Korihaiden toiminnanjohtaja Marko Ruohola pystyy keskittymään jo tulevan suunnittelemiseen, kun Rami Aarikan ja Tommi Suutarin johdolla Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tuli pelastushommiin. Kuva: Pekka LehmuskallioKorihaiden joukkueenjohtaja Tero Kutila esitteli Nicolai Andersenin juuri ottelun alla valmistunutta pelipaitaa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Uudenkaupungin Korihait julkaisi tammikuun puolivälissä tiedotteen, jossa kerrottiin loppukauden olevan vaarassa talousongelmien vuoksi. Kassavirtalaskelmat olivat peräti 50 000 euroa pakkasen puolella.

Puolitoista kuukautta myöhemmin seuran toiminnanjohtajalla Marko Ruoholalla oli kerrottavanaan täysin toisenlaista viestiä.

– Voin iloisesti ilmoittaa, että ahdinko on voitettu. Kausi on pelastettu. Ei tarvitse miettiä nyt, ketä pelaajia pitää potkia pois kun ei ole varaa maksaa palkkoja.

Ruoholan mukaan moni perinteinen yhteistyökumppani lähti hädän hetkillä mukaan tukemaan seuraa.

Se oli toiminnanjohtajan mukaan selkeä näyttö siitä, miten suuri asia koripallo ja Korihait on alueelle.

Ruohola kiittelee etenkin yhtä yhteistyökumppania, joka hänen mukaansa heitti seuralla pelastusrenkaan.

– Emme olisi helpottuneita taloudellisesti ilman Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panostuksia. Ajelisin tuolla tapaamassa ihmisiä ja pyytämässä sieltä ja täältä tukea lisää.

– Voin kertoa, että työ jatkuu entistä kiivaammin, lisää Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka.

Heti hankinta nousua auttamaan

Ruoholan mukaan sykli on urheilussa välillä nopeaa. Vielä puolitoista kuukautta sitten hän, valmentaja Jarno Nikula, huoltaja Jyrki Jokinen ja pelaajisto leikkasivat palkkojaan vapaaehtoisesti, mutta nyt seuraan pystytään hankkimaan jo uusi pelaaja

– Halutaan pitää omissa käsissä tämä liigaan nousu. Se on seurassa erittäin suuri tahtotila ja oma henkilökohtainen missioni Korihaissa.

Tätä missiota vahvistamaan Korihait hankki tanskalaisen Nicolai Andersenin Joensuun Katajasta.

203-senttinen iso laitahyökkääjä voitti Katajan riveissä seuran ensimmäisen Suomen mestaruuden viime keväänä.

– Uudenkaupungin Golfravintola on hänen kummipelaajansa ja mahdollisti tämän siirron. Emme käyttäneet jo saatua rahaa siihen, vaan hankimme uutta rahaa. Emme lähde heti tuhlailemaan, kun olemme selvinneet, Ruohola muotoilee.

Vaikka rahaa on nyt tullut pelastamaan loppukauden tilannetta, ei leikattuja palkkoja aleta heti korvata.

– Kyllä se harkinnassa on, mutta ei ykkösprioriteettina. Jokainen suostui siihen vapaaehtoisesti, kun vaakakupissa olisi ollut irtisanomisia, Ruohola kertoo.

Wirvoitusjuomatehtaan tiedotteen mukaan yritys auttaa Korihaita suoralla finaalipelit taloudellisesti mahdollistavalla tuella, mutta pyrkii kaikin tavoin edesauttamaan Korihaiden tulevaa menestystä ja varojen keruuta oman verkostonsa, osaamisensa ja ideoidensa avustuksella.

– Meillä on vuosien varrella ollut monia yhteistyökuvioita. Koripallossa tuemme Loimaa Bisonsia ja Katajaa. Nyt haluamme enemmän keskittyä lähialueille, Aarikka toteaa.

Tehdaspäällikkö hallituksen ulkojäseneksi

Verkostoja ja osaamistaan yritys tarjoaa koripalloseuralle tehdaspäällikkö Tommi Suutari, jolla on kokemus Uudenkaupungin urheilusta jääkiekon kautta niin pelaajana kuin valmentajanakin.

Hän toimii Ruoholan mukaan jatkossa Korihaiden hallituksen ulkojäsenenä.

– Hän osallistuu jatkossa seuran toiminnan kehittämiseen ja ideointiin. Niitähän hänellä riittää, seura on saanut häneltä jo paljon virtaa, Ruohola kertoo.

– Olemme varmaan ainoa juomatehdas, jolla on oma urheilutoimenjohtaja, Aarikka vitsailee.

Suutari on toiminut Korihaiden apuna omien sanojensa mukaan viimeiset puolitoista kuukautta ja puhelin on pirissyt asian tiimoilta joka päivä.

– Meidän osaaminen rahallisen panostuksen ulkopuolelta tulee siitä brandin kehittämisestä. Uudenkaupungin Korihaista pitää tehdä myös alueellinen ilmiö, että se tunnistetaan joka paikassa kuten jonkun toisen lajin seura, Suutari pohtii.

Bisonsin ahdinko paransi nousunäkymiä

Korihailla on erittäin hyvät mahdollisuudet ottaa haluamansa tällä kaudella.

Etenkin kun 1A-divisioonan kärkikamppailussa oleva Forssan Koripojat joutui tyhjentämään miehistöään neljän pelaajan verran Loimaalle emoseura Bisonsin vaikeuksien vuoksi.

Ensin kuitenkin pitää pelata se sarjanousu, mistä myös Aarikka muistuttaa.

– On hienoa, että Korihait pystyy ainakin nyt keskittymään siihen mihin heidän pitäisi eli liigaan pääsyyn. Tässä on komeat puvut ja takki auki, että liigaan mennään ensi kaudella. Meistä se ei ainakaan enää kiinni ole, hän näkee.

”Kyllä tähän hommaan satsataan, mutta ei siihen kottia oteta. Sen voi ymmärtää monella tavalla.”

Rami Aarikka

”Olemme varmaan ainoa juomatehdas, jolla on oma urheilutoimenjohtaja.”

Rami Aarikka

”Voin iloisesti ilmoittaa, että ahdinko on voitettu. Kausi on pelastettu.”

Marko Ruohola

Tähtäimessä alueellinen yhteistyö

  • Uudenkaupungin Korihait julkisti tammikuussa kassavirtalaskeman olevan 50 000 euroa miinuksella. Kovien taloustalkoiden myötä kupru on tasoitettu.
  • Korihaiden toiminnanjohtaja Marko Ruohola kiitteli tiedotustilaisuudessa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panosta.
  • Torstaina Korihait julkisti myös pelaajahankinnan. Maaliskuussa 20 vuotta täyttävä Nicolai Andersen on kotoisin Tanskan Bronderslevistä.
  • Korihait julkisti myös aikovansa vahvistaa alueellista toimintaa aloittamalla yhteistyön Laitilan Jyskeen kanssa. 6–8-vuotiaille tarkoitettut Korihait-koriskerhot alkavat ensi syksynä.
  • Samanlaista mallia Korihait kaavailee myös Rauman, Euran ja Vehmaan suuntaan.

Nimi vaihtuu ensi kaudella?

Laitila

Iiro Lehtonen, Länsi-Suomi

Wirvoitusjuomatehtaan Rami Aarikka ja Tommi Suutari lupaavat, että heidän yrityksenä tulee näkymään vahvemmin myös Korihaiden ottelutapahtumissa.

– Vielä ei ehditä mitään mullistavaa tekemään, mutta ensi kaudella yritetään saada sitäkin tapahtumaa hauskemmaksi ja viihtyisämmäksi, Aarikka sanoo.

Hän kertoo seuraavansa hieman urheilua ja huomanneen sen, että usein seuraavaan kauteen varatut rahat joudutaan käyttämään jo kevään aikana, kuten esimerkiksi Loimaa Bisonsissa on käynyt.

– Nyt pyritään siihen, ettei tarvitsisi sitä todennäköistä liigakauden budjettia syömään jo etukäteen. Kesän tapahtumat pitää hyödyntää heti, eikä vasta siinä vaiheessa alkaa kasata budjettia kun kausi on lähellä.

Bisonsin talousvaikeuksien myötä markkinoilla voisi viimeistään ensi kaudella olla vapaana maajoukkuetason pelaajia.

– Kyllä tähän hommaan satsataan, mutta ei siihen kottia oteta. Sen voi ymmärtää monella tavalla, Aarikka vitsaili viitaten Bisonsin Tuukka Kottiin.

Vahvana veturina

Yhteistyön julkistamistilaisuudessa kysyttiin, voisiko seuran nimi olla tulevaisuudessa Korikukot?

– Tämä kausi mennään tällä. Ensi kaudesta kerrotaan sitten erikseen, Ruohola kommentoi hetken mietinnän jälkeen.

Vahvojen huhujen mukaan Korihaiden nimi saattaa siirtyä historiaan seuraavalla kaudella.

Hetken päästä Ruohola muistuttaa, että laitilalaisyritys on toiminut veturina ja suunnannäyttäjänä muille, mutta on silti vain yksi monista yhteistyökumppaneista.

– Meillä oli edellytyksenä se, että mukaan lähtee muitakin ja on lähtenyt jo, Aarikka sanoo.

– Ei me olla millään tavoin määräävässä asemassa missään, eikä edes haeta sitä. Viimeinen pelaajahankintakin tuli muiden avulla. Uskon, että meidän mukanaolo on voinut toimia moottorina, hän toteaa.

Uusi tanskalainen heti tehokkaasti mukaan

Porvoo

Länsi-Suomi

Nicolai Andersen ei ehtinyt edes harjoitella Korihaiden kanssa ennen ensimmäistä otteluaan, mutta se ei tahtia haitannut.

Tanskalainen pussitti 22 pistettä, kun hänen uusi joukkueensa kukisti vieraskentällä Porvoon Tarmon lukemin 97–102 (42–45).

Pistemäärä riitti Korihaiden sisäisessä korikisassa vasta kolmanteen sijaan, sillä Mikko Jalonen heitti 26 ja Reggie Bratton 24 pistettä.

Andersen aloitti penkiltä, mutta sai lopulta reilut 31 minuuttia peliaikaa.

Tarmoon tehokkain oli Julian Boyd, joka keräsi 23 pisteen saldon. Sami Ikävalko onnistui entistä seuraansa vastaan paremmin kuin aikanaan Pohitullissa ja sai kokoon 21 pisteen saaliin.

Korihait joutui miettimään pelisuunnitelmaansa uusiksi, sillä amerikkalaissentteri Marcus Van oli sairaana eikä mukana kokoonpanossa.

Vanin puuttuminen näkyi etenkin levypallopelissä, mutta ilman häntäkin Korihait pystyi voittamaan levyrit. James Crowder ja Mikael Herbert repivät molemmat kymmenen levypalloa.

Kenen juomaa juot, sen lauluja laulat

Kommentti

Korihaiden ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tiedotustilaisuudessa ei voinut olla pohtimatta, onko juomatehdas ostanut naapurikaupungin koripalloseuran itselleen.

Etenkin kun laitilalaisyrityksen avainhenkilöiden kommentit ottelutapahtuman järjestämisestä sekä seuran varain- ja pelaajahankinnasta kuulostivat enemmän seurajohtajan kuin yhteistyökumppaninen suusta tulleilta, samalla kun Korihaiden toiminnanjohtaja seurasi keskustelua sivusta.

Kun yhteistyökumppani pelastaa pulassa olevan urheiluseuran avokätisellä summalla, on ymmärrettävää, että panostuksella saa sekä hyvin vahvaa näkyvyyttä niin peleissä kuin muussakin arjessa että myös hieman lankoja käsiin.

Eikä vähiten siksi, että yksi yrityksen avaintyöntekijä hyppäsi myös seuran toimintaan mukaan.

On mielenkiintoista seurata, miten Korihaiden ja juomatehtaan yhteistyö edistyy. Tämä etenkin siinä mielessä, että onnistuessaan kuvio voi toimia esimerkkinä myös yleisesti urheilun tukemiselle.

Pitääkö sponsorin perinteiseen tapaan aina vain tuoda pöytään riihikuivaa rahaa, vai voisiko mahdollisesti yrityselämän osaamista hyödyntää muilla tavoin, kuten juuri verkostojen ja ideoiden muodossa?

Näillä osa-alueilla urheiluseuroilla olisi varmasti opittavaa.

Oli ensi kaudella seuran nimi Korihait, Limsahait tai Korikukot, on Uudenkaupungin koripallolle tärkeintä, että kauden ratkaisuhetkillä joukkue pystyy keskittymään ilman ympärillä leijuvia huolia tulevaisuudesta.

Iiro Lehtonen

Kirjoittaja on Marva Median urheilutoimittaja.

iiro.lehtonen@marvamedia.fi