Qatarissa pelataan 2022 ensimmäiset ”metrokisat”

Qatarin kansallisstadion Khalifa toimii myös vuoden 2019 yleisurheilun MM-kisojen päänäyttämönä. Stadionin uudistustöissä on mukana noin 3 000 työntekijää. Kuva: Eetu SetänenTältä pitäisi näyttää Khalifan stadion valmiina. Kuva: Eetu SetänenTyöpäivä stadionilla on ohi. Kuva: Eetu Setänen

Jalkapallon vuoden 2022 MM-kisojen isännyyden myöntäminen öljyllä rikastuneelle Qatarille on saanut kritiikkiä osakseen päätöksentekopäivästä eli 2.12.2010 lähtien.

Qatarin on ensinnäkin syytetty käyttäneen miljoonia nyt jo tehtävästään eronneen Sepp Blatterin ja muiden Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan johtajien voitelemiseen.

Toinen kova syytös koskee stadionien käytännön rakennustöistä vastaavien siirtotyöläisten olosuhteita. Ihmisoikeusjärjestöt ovat laskeneet, että ennen MM-kisojen alkua jopa 4 000 rakentajaa ehtisi menettää henkensä.

Länsi-Suomen Qatarin pääkaupungissa Dohassa tapaamien rakennuttajien ja MM-organisaation edustajien mukaan syytökset ovat vahvasti liioiteltuja.

– Qatar sai MM-isännyyden normaalin valintaprosessin kautta. Jos meitä syytetään lahjonnasta, niin yhtäläisesti pitää syyttää muitakin viime vuosien kisaisäntiä, MM-kisojen apulaispääsihteeri Nasser Al-Khater sanoo.

– Stadiontyömailla sattuu ikävä kyllä onnettomuuksia, kuten sattuu kaikilla muillakin työmailla, mutta me teemme parhaamme niiden eliminoimiseksi. Puheet tuhansista kuolonuhreista ovat tuulesta temmattuja, vakuuttaa puolestaan työntekijöiden turvallisuudesta, koulutuksesta ja elinolosuhteista vastaava eteläafrikkalainen Stephan van Dijk.

Stadiontyömailla jopa 10 000 ihmistä

MM-kisojen kahdestatoista stadionista kahdeksan on uusia ja neljään jo olemassa olevaan stadioniin tehdään mittava remontti. Työntekijöitä tarvitaan kaikkineen noin 10 000. Suurin osa heistä on lähtöisin Intian, Sri Lankan, Pakistanin, Bangladeshin ja Filippiinien kaltaisista köyhistä maista.

– MM-kisojen infraan oleellisesti liittyvien Dohan metrojärjestelmän ja Qatarin rautateiden rakentamiseen osallistuu kymmeniätuhansia ihmisiä.

Lisäksi työvoimaa tarvitaan pääkaupungin pilvenpiirtäjien rakentamiseen.

– Yhteensä rakentajia on varmasti satojatuhansia, van Dick ynnää.

Länsi-Suomi tapasi Bostonissa opiskelleen Nasser Al-Khaterin Qatarin kansallisstadionin Khalifan rakennustyömaalla. Alun perin 40 000 katsojaa vetäneellä stadionilla on päivityksen jälkeen 56 000 katsomopaikkaa, jotka on myös katettu.

Al-Khaferin mukaan niin stadioneiden kuin MM-projektiin oleellisesti liittyvän metro- ja junaverkonkin rakentaminen etenee täysin ennalta sovitun aikataulun mukaisesti.

– Stadionien rakentaminen samoin kuin metro- ja junaverkonkin työt etenevät täysin ennalta sovin aikataulun mukaisesti. Khalifa valmistuu vielä tämän vuoden aikana ja muut yksitoista stadionia voidaan ottaa käyttöön kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan toiveiden mukaisesti vuonna 2020, Al-Khafer lupaa.

Etäisyydet lyhyet stadionilta toiselle

Khalifan stadionilla järjestetään kolmen vuoden päästä yleisurheilun MM-kisat, mistä syystä sen kanssa edetään muita stadioneita nopeammin. Vuosi 2022 antaa jalkapallon MM-turnauksille uuden ulottuvuuden, sillä koskaan aikaisemmin ei stadionilta stadionille ole päässyt metrolla.

Dohassa viisi stadionia on linkitetty vuonna 2019 operatiiviseen käyttöön otettavaan nelilinjaiseen metroverkkoon ja kaksi muuta on hyvin lyhyen siirtoyhteyden päässä.

– Metro mahdollistaa sen, että yhden päivän aikana voi vaivatta seurata useampia otteluita. Qatarin MM-turnauksesta tulee sanan täydessä merkityksessä silta eri kulttuurien välille, Nasser Al-Khafer korostaa.

Etäisyydet Arabian niemimaalla, Arabiemiraattien ja Bahrainin välissä sijaitsevassa Qatarissa eivät ole muutenkaan pitkiä, sillä MM-turnauksen stadionista kaukaisinkin sijaitsee vain noin sadan kilometrin päässä pääkaupunki Dohasta.

Autolla matkan taittaa reilussa tunnissa.

– Työt eivät lopu MM-turnauksen jälkeenkään, sillä suurin osa stadioneista remontoidaan jatkossa täysin uuteen käyttöön, etupäässä ihmisten vapaa-aikaa ja muita urheilulajeja hyödyntämään. Kaikella sillä mitä nyt tehdään pitää olla järkevää käyttöä myös jatkossa, sanoo MM-jalkapallon pääsihteeri, sheikki Hassan Al-Thawadi.

Kisat ensimmäisen kerran joulukuussa

Fifan myöntäessä MM-lopputurnauksen järjestämisen Qatarille joulukuussa

2010 oli yksi suurimmista kysymysmerkeistä ilmasto. MM-kisat on totuttu pelaamaan maailman johtavien jalkapallosarjojen rytmitykseen sopien normaalisti kesä-heinäkuussa, mutta Qatarissa pelataan välillä 21.11.–18.12.2022.

– Lämpötila saattaa nousta Qatarissa kesäaikaan jopa yli 60 asteeseen, mistä syystä lopputurnauksen järjestäminen normaaliin aikaan olisi ollut täysin mahdotonta. Myöhäisemmästä ajankohdasta on päästy ratkaisuun hyvässä yhteisymmärryksessä kansallisten sarjojen kanssa, MM-turnauksen mediasuhteista vastaava skotlantilainen Paul Hughes kertoo.

”Puheet tuhansista kuolonuhreista ovat tuulesta temmattuja.”

Stephan van Dijk

”Lämpötila saattaa nousta Qatarissa kesäaikaan jopa yli 60 asteeseen, mistä syystä lopputurnauksen järjestäminen normaaliin aikaan olisi ollut täysin mahdotonta.”

Paul Hughes

”Qatarissa on paremmat olosuhteet kuin kotona”

Doha

länsi-Suomi

Länsi-Suomen Qatarissa haastattelemat siirtotyöläiset korostivat kuin yhdestä suusta, että öljymaahan on tultu vapaaehtoisesti niin työn kuin siitä maksettavan rahankin perässä. Työntekijöille maksettava 200–400 euron eli noin 800–1 600 Qatarin Rialin suuruinen kuukausipalkka on paljon enemmän, mitä esimerkiksi Sri Lankassa saa.

– Kotona Colombossa ei ole työtä, eikä rahaa, millä elättäisi perheen.

Ja jos olisikin, joutuisi palkasta maksamaan kovat verot.

– Minä tulin tänne omasta halustani, enkä ole katunut valintaani. Koti-ikävä on välillä kova, mutta onneksi skype toimii, jo puolitoista vuotta Qatarissa työskennellyt srilankalainen keittiötyöntekijä Kasun Lakshitha tiivistää.

Työläisillä erilaisia asuinoloja

Lakshitha on siinä mielessä onnellisessa asemassa, että hänellä on asunto viime vuonna valmistuneessa Asian Town -kompleksissa, mistä löytyy niin kauppoja, 15 000 hengen amfiteatteri, 6 500 hengen moskeija, sairaala kuin oma krikettikenttäkin.

Vastaavia useamman tuhannen asukkaan keskuksia Dohan alueella on kymmeniä.

– Kaikkien työläisten olosuhteet eivät ole varmastikaan näin hyvin, myöntää Lakshitha.

Asian Townin asuintalot ovat kolmekerroksisia. Yhdessä 24 neliömetrin huoneessa asuu neljä miestä ja käytössä on niin suihkut, vesivessat, kuin pesulatkin. Kussakin talossa on oma ruokala.

– Ruoka pyritään tekemään mahdollisimman pitkään sen mukaan, mihin ihmiset ovat kotimaassaan tottuneet. Valituksia ei juuri kuule, Lakshitha vakuuttaa.

Töitä tehdään kuutena päivänä viikossa kahdeksan tuntia kerrallaan ja ylitöistä maksetaan erillinen korvaus. Kovin pitkiä päiviä ei kuitenkaan voi tehdä jo varhain illalla päälle lankeavan sysipimeyden takia. Kesän kuumimpina tunteina työntekijät pitävät kolmen tunnin tauon.

Fifan viestintävastaava: Blatterin ero ei jää ainoaksi uudistukseksi

Doha

Länsi-Suomi

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan viestinnästä ja julkisista suhteista vastaavan osaston johtajana toimiva Nicolas Maingot myönsi Qatarissa, että viime aikojen skandaalit ovat ajaneet järjestön uudistusten tielle.

Maingotin mukaan on turha pelätä, että uudistukset jäisivät puheenjohtaja Sepp Blatterin eroon.

– Yksi oleellisista uudistuksista on se, että jatkossa puheenjohtajan valta on selvästi pienempi. Hänestä tulee enemmänkin kansainvälisen jalkapallon lähettiläs. Politiikka ja bisnes pidetään ylipäätään erillä toisistaan ja samaten rahavirtoja tarkkaillaan puolueettomien tahojen toimesta, Maingot tiivisti.

– Ongelmat ovat heijastuneet myös Fifan saamaan sponsoritukeen. Jotta toiminta olisi mahdollisimman avointa myös sponsorien suuntaan, olemme tehneet alusta lähtien aukotonta yhteistyötä kaikkien tekemisiämme tutkivien viranomaisten kanssa, korosti Maingot.

Kansainväliseen jalkapalloliittoon kuuluu 209 maata, joiden ääntä on kuunneltu Maingotin mukaan tavallistakin herkemmällä korvalla.

– Jatkossa Fifassa tullaan kiinnittämään korostetummin huomiota myös etnisiin ja eettisiin kysymyksiin sekä naisten asemaan.

– Tehtäviin kuuluu tietysti myös olosuhteiden valvominen kisapaikkojen rakennustyömailla, viittasi Maingot juuri niihin asioihin, joista vuoden 2022 MM-lopputurnauksen isännöivää Qataria on syytetty.