Rauma lähettää kesäöisin päivystyspotilaat Poriin

Rauman seudun päivystys on ensi kesänä viisi viikkoa kiinni kello 22–8. Iltaseitsemän on se maaginen raja, jonka jälkeen ambulanssi kaartaa päivystyspotilaan kanssa suoraan Poriin.
Rauman seudun päivystys on ensi kesänä viisi viikkoa kiinni kello 22–8. Iltaseitsemän on se maaginen raja, jonka jälkeen ambulanssi kaartaa päivystyspotilaan kanssa suoraan Poriin. Kuva: Esa Urhonen

Yöpäivystys sulkee ensi kesänä ovensa viideksi viikoksi Raumalla.

Päivystyspotilaiden yöajan osoite on Pori heinäkuun 4. päivän ja elokuun 7. päivän välillä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että kesäsulku vallitsee öisin kello 22–8.

Talkoovapaat painavat päälle

– Nähtiin, että tämä on huonoista vaihtoehdoista vähiten haitallisin ja potilasturvallisuuden kannalta paras ratkaisu, sanoo sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.).

Kesäsulun taustalla on kaksi suoraa syytä: kaupungin talkoovapaat, joita henkilöstön suositellaan pitävän tänä vuonna kuusi päivää sekä ensi vuonna päättyvä yöpäivystyksen poikkeuslupa.

Rauman seudun päivystyksen vt. ylilääkärin Katrimari Salmelan laatima sulkuesitys lähtee siitä, että päivystyksen hoitajien talkoovapaita ei ole mahdollista toteuttaa muulla tavalla kuin yöpäivystyksen kesätauolla.

Hoitajat suostuneet kesäyön sulkuun

Esitystä perustellaan sillä, että hoitajavajetta on jo nyt eikä toisaalta työvoimaa voida irrottaa muistakaan yksiköistä. Päivystyksen hoitajamäärää ei voida vähentää vaarantamatta potilasturvallisuutta.

Laskelman mukaisesti päivystyksen 24 sairaanhoitajan 6 talkoovapaata tekisi 144 työvuoroa, mikä jatkaisi talkoovapaiden kestoa yhteensä 192 päivään.

Päivystyksen sairaanhoitajista noin 70 prosenttia on tähän menneessä suostunut talkoovapaiden pitämiseen niin, että ne toteutetaan sulkemalla ovet kesäöisin.

Kuusi kävijää kesäyössä

Toisena perusteluna mainittu Rauman yöpäivystyksen poikkeuslupa päättyy 1. kesäkuuta 2017.

Ensi kesän sulun aikana kerättäisiin kokemuksia sen varalta, että yöpäivystyksestä joudutaan kokonaan luopumaan. Tietoa odotetaan saatavan esimerkiksi sairaankuljetusten ja keskussairaalapäivystyksen tuomista kustannuksista, joita sitten on mahdollista verrata nykytilanteeseen.

Leppikorven mukaan kesäöisin potilaita on käynyt keskimäärin kuusi yössä.

– Potilasvolyymi on yöaikana niinkin pieni. On hyvä nähdä, mikä porukka heistä menee Poriin ja onko osa sellaisia, että voisivat saapua seuraavana aamuna kahdeksan jälkeen, toteaa Leppikorpi.

Sata-sote ei säilytä nykyisiä palveluita

Rauman yöpäivystys toimii nyt sosiaali- ja terveysministeriön myöntämän kahden ja puolen vuoden määräaikaisen poikkeusluvan turvin.

Epäselvää on, hakeeko ja saako Rauma enää uutta poikkeuslupaa.

– En heitä pyyhettä kehään, mutta on syytä varautua siihen, ettei Sata-sote säilytä nykyisiä palveluita mutta toivottavasti tuo jotain muuta tilalle, toteaa Leppikorpi.

Erillisluvalla on saanut järjestää ympärivuorokautisen päivystyksen pelkkänä perusterveydenhuollon päivystyksenä toisin kuin vuoden 2015 alusta voimaan tullut päivystysasetus määrää. Sen mukaisesti ympärivuorokautinen päivystys on järjestettävä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksenä.

Päivystys kesäöisin kiinni

  • Rauman seudun päivystys on kiinni kesällä 4.7.–7.8. kello 22–8.
  • Käytännössä ovet menevät kiinni jo aiemmin eli kello 21, jotta jonopotilaat ehditään hoitaa ennen kello 22.
  • Ambulanssipotilaita ei oteta enää kello 19 jälkeen Rauman seudun päivystykseen.
  • Potilaat kuljetetaan suoraan Satakunnan keskussairaalaan kello 19–8.
  • Päivystyksen tarkkailuosaston toiminta kuitenkin jatkuu niin, että se sijoitetaan sulun ajaksi Rauman aluesairaalan sisätautis-kirurgiselle vuodeosastolle.
  • Päivystyksen yösulun ajankohta on sama kuin Rauman aluesairaalan leikkaustoiminnan kesäsulku. Taloon jää kuitenkin yöksi päivystävä lääkäri.