Raumalainen sellukuitu on maailman vahvimpia

Rauman sellutehdas tuotti vuonna 2015 noin 600 000 tonnia sellua. Rauman tehdas on tekniseltä iältään vielä nuori ja hyvässä kunnossa. Sellutehtaiden tyypillinen elinkaari on noin 40–50 vuotta.
Rauman sellutehdas tuotti vuonna 2015 noin 600 000 tonnia sellua. Rauman tehdas on tekniseltä iältään vielä nuori ja hyvässä kunnossa. Sellutehtaiden tyypillinen elinkaari on noin 40–50 vuotta. Kuva: Esa Urhonen

Metsä Fibren Rauman sellutehdas täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Ensimmäinen sellupaali lähti tehtaalta maailmalle 2. maaliskuuta 1996.

Tehdas oli 20 vuotta sitten aikansa insinöörien unelma.

– Rauman tehdas oli tuolloin suurin metsäteollisuuden investointi. Tehtaan rakentaminen maksoi kolme miljardia markkaa. Tämä on uusin kokonaan rakennettu sellutehdas Suomessa, toteaa tehtaanjohtaja Ilkka Poikolainen.

Rauman tehdas edustaa edelleen perusratkaisultaan parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa ja lukeutuu Suomen energiaomavaraisimpiin sellutehtaisiin. Rauman tehdas on tekniseltä iältään hyvässä kunnossa eikä isoja investointeja ole tarvinnut tehdä.

– Viime vuosina olemme halunneet keskittyä erityisesti innovaatioihin ja henkilökunnan osaamisen lisäämiseen. Viimeisin pilotti on uusi toimintamalli, jossa lisätään selkeästi tiimien ja vuorojen itseohjautuvuutta tulevaisuudessa. Kokeilu on ollut käytössä nyt muutamia kuukausia ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Raaka-ainetta riittää

Rauman tehtaan kapasiteetti on 650 000 tonnia. Viime vuonna tehdas tuotti sellua noin 600 000 tonnia.

Tehtaalle tuodaan puuta vuoden aikana noin 3,4 miljoonaa kiintokuutiometriä. Se tarkoittaa sitä, että tehtaan portista ajaisi sisään 250 puurekkaa päivässä, mikäli kaikki puu tulisi puurekoilla. Nyt puuta tulee Raumalle myös junilla ja laivoilla.

– Raaka-aineesta ei ole ollut pulaa. Sitä on riittänyt tarpeen mukaan, Poikolainen vakuuttaa.

Rauman tehdas on erikoistunut tuottamaan sellua paino- ja erikoispaperituotantoa varten. Rauman sellu on pitkäkuituista ja erityisen lujaa.

– Luultavasti teemme maailman lujinta sellua. Monet kilpailijat vertaavat omia lujuuksiaan juuri meidän lukuihimme. Haluamme jatkossakin olla maailman parhaiden sellunvalmistajien joukossa ja kehittää toimintaamme eteenpäin.

Raumalta lähtee sellua ympäri maailmaa, suurin vientimaa on tällä hetkellä Kiina. Elintason nousu Kiinassa tuo ihmisille tarpeita myös paperi- ja kartonkituotteiden osalta. Liki kolmannes suomalaisesta vientihavusellusta päätyykin jo Kiinaan.

Raumalaista sellua myydään kotimaan asiakkaille sekä Eurooppaan. Kaikkiaan sellua menee Raumalta vientiin 40 prosenttia.

Johto vierailee Raumalla

Juhlavuottaan Rauman tehdas viettää ”perhepiirissä”. Raumalla vierailevat tänään keskiviikkona Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälä sekä hänen edeltäjänsä Erkki Varis.

Kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan juhlahumusta avoimien ovien muodossa 1. lokakuuta.

Rauman tehtaan historiaa

  • 1996 tehdas käynnistyi
  • 2000 Metsä-Rauma fuusioitiin Metsä-Botniaan.
  • 2002 Rauman metsäteollisuuden ja kaupungin jäteveden yhteispuhdistus.
  • 2007 ECF-havusellun valmistus alkaa.
  • 2015 Rauman tehtaalla valmistuu 10. miljoonas sellutonni.
  • 2015 Toteutetaan hajukaasukattilainvestointi.
  • 2016 Rauman tehdas täyttää 20 vuotta.

Rauman tehdas on Metsä Fibren turvallisin

Rauma

Länsi-Suomi

Rauman tehdas on valittu Metsä Fibren vuoden 2015 turvallisimmaksi yksiköksi yhtiön neljän sellutehtaan joukosta. Rauman tehtaan henkilöstö työskenteli yli 500 päivää ilman tapaturmia, ja henkilöstölle sattui ainoastaan yksi poissaoloon johtanut tapaturma vuoden 2015 aikana.

Nolla tapaturmaa on ollut tavoitteena jo muutaman vuoden ajan. Rauman tehdas haluaa olla huipulla myös työturvallisuudessa.

Työturvallisuus on kiinteä osa Metsä Fibren päivittäistä johtamista. Yhtiön työturvallisuuden johtamisjärjestelmä perustuu ennakoivaan työhön, jossa olennaista ovat henkilöstön positiiviset turvallisuushavainnot, turvallisuuskierrokset ja tiedon jakamiseen tarkoitetut turvallisuusvartit.