Rauman ensimmäinen NHL-valmentaja?

Ari Moisanen työskentelee Venäjällä jo kolmatta kauttaan, mutta yrittää pysyä kartalla kotimaisen liigan ja Lukonkin otteista. - Saan Koskisen Masalta kattavat rapotit joka viikko, hän kertoo. Kuva: Pekka LehmuskallioLukossa kaudella 2012-13 piipahtanut tanskalaispakki Philip Larsen teki Jokereille runkosarjassa 11+25 tehopistettä. Pudotuspeleissä Larsen vääntää Torpedoa vastaan. Kuva: Markku Ulander

Jari Torkki, Tuomas Grönman, Ilkka Heikkinen, Iiro Tarkki, Janne Niskala ja Antti Raanta. Kuusi Rauman Lukon kasvattia, jotka ovat esiintyneet jääkiekkomaailman ykkössarjassa NHL:ssä.

Ari Moisasesta saattaa tulla tuon listan seitsemäs nimi. Mutta ei pelaajana, vaan ensimmäisenä suomalaisena maalivahtivalmentajana.

Moisanen paljasti Urheilusanomissa (7/2016), että lajin kruununjalokiven suunnalta on näkynyt hänelle ”vaaleanvihreää valoa”.

Länsi-Suomen Kazanista tavoittama Moisanen ei peitellyt, että työn tekeminen taalajäillä on Ak Barsin raumalaiselle veskarikoutsille selvä tavoite.

– Muutama vuosi sitten päätin ottaa tämän homman päätoimiseksi, lähdin Rauman Lukosta ja pääsin eteenpäin KHL:n suurseuraan sekä maajoukkueeseen. Haluan tehdä tätä mahdollisimman korkealla tasolla, eikä tästä huippuorganisaatiosta ole kuin yksi suunta, Moisanen totesi.

Raanta hyvä työnnäyte, mutta ei ainoa syy

Hän korosti kuitenkin, että mitenkään varmasti tie ei ole idästä länteen viemässä.

– Niitä portteja on koitettu aukoa ja siihen sävyyn on tullut vastauksia, ettei se ole mahdoton maailma. Kaikki on kuitenkin niin varhaisessa vaiheessa, että onko NHL ajankohtainen nyt, tulevaisuudessa vai milloinkaan, sitä en osaa sanoa, Moisanen sanoi.

Rauman tämän hetken ainoa NHL-pelaaja, New York Rangersin maalivahti Antti Raanta, oli aikanaan Lukossa Moisasen opissa. Suoraan hänen opistaan Raannan tie taalajäille ei kuitenkaan auennut, vaan kulki Ässien mestaruuskauden kautta.

Silti Raanta on ainakin osaksi Moisasen käsien tuote, eikä sellaisesta työnnäytteestä NHL-jäillä varmasti haittaakaan ole.

– Hyvinhän pitkälti mut rinnastetaan Petri Vehaseen ja sen varjolla olenkin päässyt paljon eteenpäin, Moisanen myönsi.

Raumalaisvahti muun muassa pelasi Kazanissa kaksi ja puoli kautta 2009–12 sekä voitti Leijonissa maailmanmestaruuden 2011. Moisanen aloitti Kazanissa syksyllä 2013 ja A-maajoukkueessa vuotta aiemmin.

– Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta ei Raanta varmasti ainoa syy ole, miksi kiinnostus on herännyt, Moisanen huomautti.

Vuodet opettaneet –  ei yhtä vain tyyliä

NHL-pesti tarkoittaisi Moisaselle uudenlaista haastetta muun muassa pienempien kaukalon mittojen takia. Sopeutuminen ja kehittyminen eivät ole raumalaiselle mikään ongelma, sillä hän on joutunut päivittämään itseään paljon Raumalta lähdettyään.

– Itse olen ajatellut näin, että se on ollut jo KHL:ssä erilaista, koska sulle tulee valmiit ammattilaiset, Moisanen huomautti.

Esimerkiksi Lukossa hän lähti rakentamaan maalivahteja omilla palikoillaan. KHL:ssä ja Leijonissa torjuvien vahtien rakennustyö on jo pitkälti aloitettu tai tehty.

– Jos NHL:ää ajatellaan, niin jokin työhän on jo tehty, että vahdit ovat päässeet sinne.

Moisanen on oppinut, ettei huippuvahtien koulimiseen ole vain yhtä oikeaa näkemystä ja tyyliä.

– Joskus kymmenen vuotta sitten ajattelin, että minun ajatukseni on se paras ja yritin laittaa veskarit samaan muottiin. Myöhemmin ymmärsin, että pitää pystyä auttamaan erilaisia yksilöitä.

Apuvalmentajankin työ kiinnostaa

Moisanen on päässyt viimeisen neljän vuoden aikana näkemään sellaisten huippuvalmentajien kuin Jukka Jalosen, Erkka Westerlundin ja Zinetula Biljaletdinovin työtä.

Hän sanoo oppineensa jääkiekosta valtavasti.

– Se on kehittänyt jääkiekkonäkemystä. Haluaisin käydä mittaamassa erikoisosaamistani NHL:ssä, mutta apuvalmennushommakin kiinnostaa jossain vaiheessa, 44-vuotias maalivahtivalmentaja paljasti.

”Niitä portteja on koitettu aukoa ja siihen sävyyn on tullut vastauksia, ettei se ole mahdoton maailma. Kaikki on kuitenkin niin varhaisessa vaiheessa, että onko NHL ajankohtainen nyt, tulevaisuudessa vai milloinkaan, sitä en osaa sanoa.”

Ari Moisanen

”Venäläinen jääkiekkoilija ottaa mallia jalkapallokulttuurista. Erittäin näyttävästi pelaaja pystyy kaikki vehkeet riisumaan siinä ilmalennon aikana.”

Ari Moisanen

”Jos mennään viisi vuotta taaksepäin niin pystyi nimeämään mestariksi kolme joukkuetta ja oli oikeassa.”

Ari Moisanen

KHL:n pudotuspelit

Läntinen konferessi:

  • TsSKA Moskova (1.) - Slovan Bratislava (8.), voitot 1–0
  • Jokerit (2.) - Torpedo Nižni Novgorod (7.), voitot 0-1
  • Lokomotiv Jaroslavl (3.) - SKA Pietari (6.), voitot 1–0
  • HK Sotši (4.) - Dinamo Moskova (5.), voitot 0–1

Itäinen konferenssi:

  • Metallurg Magnitogorsk (2.) - Avtomobilist Jekaterinburg (7.) 0–1
  • Sibir Novosibirsk (3.) - Admiral Vladivostok (6.), voitot 1–0
  • Avangard Omsk (1.) - Neftehimik Nižnekamsk (8.), voitot 1–0
  • Salavat Julajev Ufa (4.) - Ak Bars Kazan (5.), voitot 1–0

Leijonien MM-vahtipaletti auki

Rauma/Kazan

Länsi-Suomi

Ari Moisasen mukaan Leijonien maalivahtipaletti kevään MM-kisoja silmällä pitäen on melkoisen auki. Euroopassa monilla kärkivahdeilla on ollut ongelmia.

KHL-vahdeista Vitjazin Harri Säteri loukkaantui ja Amurin Juha Metsola sekä Spartakin Atte Engren ajautuivat sivuraiteille. Vähällä peliajalla on myös ollut Jussi Rynnäs Moisasen omassa seurassa Kazanissa.

– Eurooppalaisesta näkövinkkelistä on materiaalivajaus, mutta kyllähän meillä taas NHL:ssä ja AHL:ssä on onnistujia ja tulijoita. Kalkkiviivoille kaikkia joudutaan katsomaan, Moisanen kertoi.

Leijonien maalivahtivalmentaja on seurannut tyytyväisenä nuorten maalivahtien runsasta esiinmarssia ja vastuuta kotimaisessa liigassa.

– Sukupolvenvaihdos otetaan ilolla vastaan. Ollaan oltu aika kapealla eurooppalaisten vahtien kanssa mun neljän vuoden aikana. Toivottavasti saataisiin se valintapohja vähän leveämmäksi.

”KHL:n pitäisi puuttua kuoleviin joutseniin”

Rauma/Kazan

Länsi-Suomi

Helsingin Jokerit lähti KHL-pudotuspeleihin läntisen konferenssin kakkossijalta. Viime kaudella matka päättyi toiselle kierrokselle.

Jokerien pudottua Moskovan TsSKA:lle, päävalmentaja Erkka Westerlund kritisoi rajusti tuomareiden puolueellisuutta.

Ak Bars Kazanin valmennustiimiin kuuluva Ari Moisanen on toista mieltä.

– Esimerkiksi viime vuoden finaalisarjassa en kokenut, että olisimme Pietarin SKA:lle tuomareiden takia hävinneet, Moisanen vakuuttaa.

– Mitä olen katsonut SM-liigaa ja KHL-pelejä, niin ei se tuomaritoiminta täällä ainakaan heikompaa ole. Virheitä tulee joka paikassa, mutta sanoisin, että tuomarit ovat täällä jopa yllättävän vahvoja yleisön paineen alla.

Jos johonkin KHL:n johdon pitäisi Moisasen mielestä puuttua, niin filmauskulttuuriin.

– KHL on haasteellinen sarja tuomareille, koska venäläinen jääkiekkoilija ottaa mallia jalkapallokulttuurista. Tulee aikamoisia kuolevia joutsenia. Erittäin näyttävästi pelaaja pystyy kaikki vehkeet riisumaan siinä ilmalennon aikana, Moisanen heittää.

Kazanin kannujahti käynnistyi tappiolla

Rauma/Kazan

Länsi-Suomi

Ari Moisasen ja Ak Bars Kazanin kannujahti käynnistyi maanantaina 1–4-tappiolla Salavat Julajev Ufalle KHL:n pudotuspelien avauskierroksella.

Kazan lähti jahtaamaan Gagarin Cupia itäisen konferenssin viidenneltä sijalta.

Viime kaudella Kazan oli KHL-finaaleissa häviävänä osapuolena, kun Pietarin SKA juhli mestaruutta.

Koska Kazan on yksi KHL:n suurista, joukkueen tavoite on mestaruus tälläkin kaudella.

Azevedo Kazanin syömähampaana

Siitäkin huolimatta, että joukkue uudistui rajusti jo viime kauden ja kesän aikana, kun muun muassa maalivahti Anders Nilsson, puolustaja Jevgeni Medvedev ja hyökkääjä Alexander Burmistrov suuntasivat NHL:ään.

Kazanin jättivät myös kokeneet Sergei Kostitsyn, Petr Vrána ja Ilya Nikulin.

– Meillä oli voimakas uudistusprosessi, joka ei sujunut ilman kasvukipuja. Sellaisia rutiinivoittoja ei tällä kaudella otettu, että olisi käyty vain kääntymässä ja voittamassa, maalivahtivalmentaja Moisanen kertoo.

Kaikki kaikessa uudistuneelle joukkueelle on ollut Lukossa kaudella 2012–13 hurmannut Justin Azevedo. Sentteri voitti ylivoimaiseen tyyliin joukkueen sisäisen pistepörssin.

– Kyllä hän meillä ykköspelaaja on. Azevedo on kehittynyt siitä ajasta mitä hän oli Lukossa ja Lev Prahassa. Täällä tehtävä on kokonaisvaltaisempi kuin vain lämätä, jos saa kiekon, Moisanen letkauttaa.

Mestariehdokkaiden ryhmä laajentunut

Moisasen mielestä KHL:n mestariehdokkaiden ryhmä on laajentunut.

– Jos mennään viisi vuotta taaksepäin niin pystyi nimeämään mestariksi kolme joukkuetta ja oli oikeassa. Nyt mestarisuosikkiryhmä ei ole niin pieni, Moisanen arvioi.

Hän mainitsee materiaaliltaan ylivertaisen Pietarin SKA:n suurimmaksi suosikiksi, vaikka pietarilaiset lähtevät pudotuspeleihin vasta läntisen konferenssin kuudennelta sijalta. SKA myös hyllytti maanantaina suuren kohun saattelemana supertähtensä Ilja Kovaltshukin.

Raumalaispelaajista Gagarin Cupista taistelee vielä Eero Elo. Hyökkääjän seura Avtomobilist aloitti pudotuspelit voitolla mestarisuosikkeihin lukeutuvasta Lokomotiv Jaroslavlista.