Sairaanhoitopiiri investoi keskus-sairaalaan yli 100 miljoonaa euroa

Satakunnan keskussairaalan naisten- ja lastentalo valmistui vuosi sitten maaliskuussa. Isot investoinnit jatkuvat, sillä sairaanhoitopiiri investoi keskussairaalaan yli 100 miljoonalla eurolla vielä tämän vuosikymmenen aikana.
Satakunnan keskussairaalan naisten- ja lastentalo valmistui vuosi sitten maaliskuussa. Isot investoinnit jatkuvat, sillä sairaanhoitopiiri investoi keskussairaalaan yli 100 miljoonalla eurolla vielä tämän vuosikymmenen aikana. Kuva: Anu Elo

Seuraavat viisi vuotta ovat suurien investointien aikaa Satakunnan keskussairaalassa. Satakunnan sairaanhoitopiirin yhtymähallitus hyväksyi viime vuoden lopulla Satakunnan keskussairaalan sairaala-alueen yleissuunnitelman.

Investointeihin tullaan käyttämään rahaa kaikkiaan reippaasti yli 100 miljoonaa euroa.

Piirin historian suurin investointi

Sairaanhoitopiirin historian suurin investointi tulee toteutuessaan olemaan päivystyssairaalan laajennustyö. Pelkästään sen kustannusarvio on noin 80 miljoonaa euroa. Hankkeessa otetaan huomioon monia tulevaisuuden asioita kuten esimerkiksi perusterveydenhuollon ja soten mukanaan tuomat velvoitteet.

Investoinnin toiminnallinen suunnittelu on alkanut ja se kestää aina ensi kevääseen saakka. Rakennustyöt käynnistyvät mahdollisesti syystalvella 2018 ja valmista pitäisi olla vuonna 2020.

– Hanke on kooltaan 32 000 bruttoneliömetriä. Se koskee pelkästään niin sanottua kuumaa sairaalaa eli sitä, missä hoidetaan päivystyksen ja poliklinikoiden isoa asiakasvirtaa, selventää Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän huollon johtaja Tapio Kallio.

Apteekkikokonaisuus aloittaa investoinnit

Pisimmällä investointihankkeista on apteekkirakennuskokonaisuuden toteuttaminen. Rakennuksen suunnittelutyöt ovat jo alkaneet ja rakennustöihin päästäneen ensi vuonna. Noin 7 300 bruttoneliömetrin rakennuksen kokonaiskustannusarvio on 18,1 miljoonaa euroa. Tiloihin tulee apteekki, obduktio sekä tekninen keskus.

Investointisuunnitelmasta löytyvät lisäksi psykiatrisen vuodeosaston sekä apuvälinekeskuksen rakentamiset. Näiden aika ei kuitenkaan ole vielä. Molempien kohteiden rakennus toteutunee vuosikymmenen vaihteessa.

– Apuvälinekeskus sijaitsee nykyään Satalinnan tiloissa. Meillä on siellä vuokrasopimus voimassa vuoden 2018 loppuun. Tulevaisuudessa on kuitenkin tarkoitus tuoda se logistiikkakeskuksemme yhteyteen Honkaluotoon. Psykiatrisen hoidon suhteen haluamme myös keskittää kaiken toiminnan samaan paikkaan Tiilimäelle. Osastolle on suunniteltu enintään 100 sairaansijaa, Tapio Kallio kertoo.

Rakennuskanta hyvässä kunnossa

Pääosa Satakunnan keskussairaalan rakennuskannasta on hyvässä kunnossa. Pieni osa tiloista on kuitenkin yli 40 vuotta vanhoja ja ne on suunniteltu purettavan. Nyt tiloissa on lähinnä tilapäistoimintoja.

– Investoinnit perustuvat aina joko toiminnalliseen tai tekniseen tarpeeseen. Turhia investointeja ei tehdä.

Satakunnan sairaanhoitopiirin rakennusten, järjestelmien ja laitteiden tekninen käyttöikä määrittelee osaltaan investointitarpeita sekä tarpeiden toteuttamisjärjestyksen.

Kallio on huomannut, että kuumana käyvä sote-soppa on ajanut jotkut pienemmät sairaalat tekemään isoja, osin todennäköisesti turhiakin investointeja. Niillä pyritään lähinnä varmistamaan sairaalan säilyminen myös soten jälkeen.

Sairaala ei ole koskaan valmis

Valtiovalta on nyt herännyt myös tilanteeseen. Valmisteilla olevasta sairaalainvestointien lykkäyslaista voi Kallion mukaan olla haittaa myös Satakunnassa.

– En kuitenkaan usko, että yksikään hanke kaatuu kokonaan. Tämä toiminta kuitenkin vaatii määrättyjä investointeja, joita ilman ei sairaala pysty toimimaan. Aikataulumuutokset ovat toki mahdollisia, erityisesti loppupään hankkeiden kohdalla.

Kun keskussairaalan kaikki nykyiset investoinnit ovat valmiit, eletään todennäköisesti vuotta 2022. Onko sairaala silloin valmis?

– Voidaan sanoa, että sairaala on valmistuessaan jo vanha. Totuus kuvaa sitä vauhtia, miten lääketiede menee eteenpäin. Olen tullut siihen tulokseen, että sairaala ei ole koskaan lopullisesti valmis. Kaikki elää koko ajan.

”Investoinnit perustuvat aina joko toiminnalliseen tai tekniseen tarpeeseen. Turhia investointeja ei tehdä.”

Huollon johtaja Tapio Kallio