Sieniä ja marjoja yli oman tarpeen – vaan mistä ostaja?

Suomalaisilla tateilla riittää kysyntää ulkomaita myöten. Keräämiään tatteja voi myydä helposti myös esimerkiksi Italian vientiin. Kuvassa on suomalaisia tatteja myynnissä milanolaisella torilla. Kuva: Mirja Kauppila-LaineMetsät ovat nyt pullollaan mustikoita. Puolukkakauden alkua saadaan odottaa syyskuulle. Kuva: Saana JaakkolaViime kesänä herkkutatteja jäi monelle yli oman tarpeen. Ahkera tatinkerääjä voi ansaita päivässä jopa satoja euroja. Kuva: Saana Jaakkola

Luonnonvaraisia marjoja ja sieniä saa kuka tahansa myydä vapaasti verotta, kunhan toiminta on harrastelijamaista ja satunnaista. Verovapaus edellyttää, ettei marjojen tai sienien poiminnasta ole ansaittu palkkaa, eikä tuotteita ole jatkojalostettu, eli niitä ei ole esimerkiksi makeutettu, survottu tai pakastettu.

Metsästä saatua saalistaan voi myydä verovapaasti myös yrityksille. Parhaimmillaan ahkera sienestäjä voi ansaita harrastuksellaan pienen omaisuuden, jopa satoja euroja päivässä.

Moni kuitenkin pohtii, mistä voi löytää sienille ja marjoille ostajan, ja mitä tuotteille pitää ja saa tehdä ennen myyntiä.

”Kantarellit loppuu ennen puoltapäivää”

Rauman seudun sieniseuran kauppasienineuvoja Pirjo Salo on tuttu näky torilla. Sienien lisäksi Salo on myynyt torilla mustikkaa, puolukkaa, karpaloa, luonnonvadelmaa ja metsämansikkaa.

Lupia tai etukäteen varattuja myyntipaikkoja ei tarvita. Torivalvoja auttaa myyntipaikan löytämisessä, jos se ei omin neuvoin järjesty.

Hinnoittelukin on helppoa, kun seurailee muiden myyntipöytien hintalappuja.

– Torilla myytävien tuotteiden on aina oltava selkeästi hinnoiteltu. Hinnan ei kuitenkaan tarvitse olla joka myyntipöydällä sama, vaan laadukkaista ja hyvin puhdistetuista sienistä ja marjoista voi pyytää parempaa hintaa kuin huonolaatuisemmista ja roskaisista, Salo neuvoo.

– Huonolaatuista ei kannata edes myydä, sillä sana tyytymättömyydestä leviää nopeasti. Toisaalta tyytyväiset asiakkaat palaavat kerta toisensa jälkeen ja tuovat parhaassa tapauksessa uusia ostajia mukanaan.

Kauppa käy Salon mukaan Rauman torilla hyvin. Hän kertoo, että kantarellit loppuvat usein ennen puoltapäivää.

Sosiaalinen media kauppapaikkana

Facebookissa toimii jo useita alueellisia REKO lähiruokarinkejä, niin myös Rauman seudulla.

Rauman REKO-rinkiä ylläpitävä Päivi Metsätähti kehottaa sienestäjiä ja marjastajia liittymään mukaan, sillä ostajia metsistä kerätyille herkuille ryhmässä riittää.

Tällä hetkellä nimellä ”REKO Rauman lähiruokarinki” löytyvässä Facebook-ryhmässä on lähes 1 600 jäsentä, ja ryhmän koko kasvaa jatkuvasti.

Ryhmässä myytyjen tuotteiden jakelu tapahtuu joka keskiviikko kello 18.00–18.30 Rauman kirkkoherranviraston sisäpihan parkkipaikalla osoitteessa Tallikedonkatu 11.

Myyjä ja ostaja voivat toki sopia sienien ja marjojen toimituksista myös viikoittaisten jakeluaikojen ulkopuolella.

Yrityksetkin ostavat suoraan poimijoilta

Omaa keräyssaalistaan voi kaupata myös yrityksille. Paikalliset ravintolat ja lähiruokakaupat ovat potentiaalisia ostajia.

Erilaiset tuotantotilat, kuten kokemäkeläinen Anttilan tila, ostavat niin ikään marjoja ja sieniä suoraan poimijoilta. Monilla yrityksillä on useita ostopisteitä tai autoja, jotka kiertävät lähialueilla tiettyinä aikoina.

Anttilan tila ostaa poimijoilta tällä hetkellä lähinnä mustikoita ja kantarelleja, mutta vain Kokemäellä. Puolukkakaudella Anttilan tilan auto käy Rauman Prisman pihalla kolme kertaa viikossa.

– Puolukka-aikana ostamme myös suppilovahveroita, vahvistaa Tommi Anttila.

– Tällä hetkellä tosin näyttää siltä, että puolukkakausi ei ala vielä elokuussa.

Tatit kelpaavat Italiaan asti

Erityisesti herkkutattien ostoon, käsittelyyn, myyntiin ja vientiin erikoistunut Dalla Valle Oy on ostanut sieniä Italian vientiin jo kymmenen vuoden ajan.

Yrityksellä on ostopaikkoja ympäri Suomea, joista lähin on tähän asti ollut Huittisten toimipiste. Länsi-Suomen alueesta vastaava Jukka Kivimäki kuitenkin vihjaisee, että uusia ostopisteitä kaavaillaan lähiseudulle, ja sopimusten varmistuttua uusi toimipiste on todennäköisesti tulossa myös lähemmäs Raumaa.

– Riippuen siitä, miten neuvottelut sujuvat, saatamme jatkossa ostaa poimijoilta myös rouskuja, kantarelleja ja jopa marjoja, Kivimäki kertoo.

Tattikaudella Dalla Vallen autot kiertävät myös sellaisilla alueilla, joissa kiinteitä ostopisteitä ei ole.

– Rauman seudullekin varmasti saadaan tarvittaessa auto, jos tarjontaa on riittävästi.

Jopa satoja euroja päivässä

Tattisadosta ja sienestäjän aktiivisuudesta riippuen voi päivässä ansaita muutamista kympeistä jopa satoihin euroihin.

Kivimäki muistelee, kuinka viime kesänä kauppoja tehtiin nuortenkin sienestäjien kanssa.

– Saattoihan sieltä sienisaaliin joukosta löytyä muutakin kuin tatteja, mutta alle 10-vuotiaalle nassikalle parinkympin seteli on iso raha itse ansaittuna, hän naurahtaa.

Sateinen kesä lupaa tatteja

Toistaiseksi ei tatteja juurikaan ole näkynyt. Sateinen kesä lupailee kuitenkin suhteellisen hyvää sienisatoa.

– Sienien kylmyydensietokyky on täysin lajikohtaista. Kantarelli pitää lämpimästä, tatti taas vaatii kylmiä öitä ennen ilmestymistään. Vallinneiden säiden perusteella tänä vuonna voisi odottaa hyvää satoa esimerkiksi vaaleaorakkaiden ja mustatorvisienten suhteen. Myös suppilovahvero pitää kylmästä, ennustaa Pirjo Salo.

”Huonolaatuista ei kannata edes myydä, sillä sana tyytymättömyydestä leviää nopeasti. Toisaalta tyytyväiset asiakkaat palaavat kerta toisensa jälkeen ja tuovat parhaassa tapauksessa uusia ostajia mukanaan.”

Kauppasienineuvoja Pirjo Salo

Säilytä sienet oikein

Rauma

Saana Jaakkola, Länsi-Suomi

Oli myyntikanavana mikä tahansa, ainoastaan tuoreet ja oikein säilytetyt sienet kelpaavat kaupattavaksi.

Pirjo Salo muistuttaa, miten sienet tulisi keräämisen jälkeen säilöä, jotta ne pysyisivät mahdollisimman tuoreina ostajalle asti.

– Aivan ehdoton ohje on välttää muoviastioita, niin keräämisen kuin säilömisenkin yhteydessä. Sienet eivät pidä muovista, joten myös muovipussit ovat kiellettyjen listalla.

Salon mukaan paras keräysastia on vanha kunnon pärekori. Sienet on myös säilytettävä aina ilman kantta.

– Sienet ovat aina vähän kosteita, ja jos päivänkin viettää metsässä lämpimällä ilmalla, ovat ilmattomaan, tiiviiseen astiaan jätetyt sienet todennäköisesti kotiin päästyä jo pilalla, Salo huomauttaa.

– Sienet on säilöttävä avoimeen, ilmavaan astiaan mahdollisimman väljästi ja pintakuivauksen jälkeen pidettävä jääkaapissa. Säilytykseen sopii esimerkiksi imupaperilla vuorattu pahvilaatikko.