
Pallogrilli, sähkögrilli, lasipulloja, tietokoneen näppäimistö... Siinä muutamia esimerkkejä tavaroista, joita oli torstaina poimittu sivuun Rauman Biovoima Oy:llä poltettavan energiajätteen joukosta.
– On sieltä löytynyt autonkin osia, kuten jarrulevyjä. Sen tyyppinen kova metalli on kaikkein vahingollisinta, sillä se voi rikkoa jätemurskaimen, kertoo Biovoiman toimitusjohtaja Timo Pitkänen.
Vaikka metalliesine menisi murskaimesta läpi, se kuluttaa joka tapauksessa laitteen teriä. Kun osat kuluvat tai hajoavat, murskainta joudutaan huoltamaan useammin kuin muuten olisi tarvis.
Joskus vikajäte voi aiheuttaa vakavia vaaratilanteita.
– Jos esine jää pyörimään murskaimeen, kipinät voivat sytyttää tulipalon, kuten pari kertaa on käynytkin. Aerosolipullo taas voisi räjähtää, mutta toistaiseksi emme ole havainneet jätteen joukossa sellaisia.
Lasitavara ei erotu massasta
Rauman kotitalouksien energiajäte tuodaan laitokselle kuorma-autoilla, jotka kippaavat sen jätehalliin. Kasoista jäte siirretään pyöräkuormaajalla kuljettimelle, joka johtaa murskaimeen.
Jos näiden vaiheiden välissä huomataan jätteen joukossa jotain asiaankuulumatonta, se poimitaan sivuun. Kaikkea ei voida havaita, sillä suurin osa jätteistä on pakattu muovipusseihin.
– Emme me niitä täällä availe. Lähdemme siitä, että luotamme raumalaisten kykyyn ja ymmärrykseen lajitella jätteitään, Pitkänen toteaa.
Hän muistuttaa, että kaikki polttoprosessia haittaava jäte nostaa tuotantokustannuksia ja sitä kautta kaukolämmön hintaa. Heittäessään esimerkiksi sähkögrillin energiajäteastiaan tekee siis hallaa myös itselleen.
– Maksaja on viime kädessä kaupunkilainen kaukolämmön ja sähkön kuluttaja. Lisäksi kustannuksista kärsii UPM:n paperitehdas.
Mikäli asiaankuulumatonta tavaraa tulee kerralla runsaasti, kuorma voidaan palauttaa Biovoimalta kaupungille. Taas syntyy kustannuksia, kun jätteet joudutaan viemään muualle tai lajittelemaan uudelleen.
– Meidän intressimme on auttaa kierrätyksessä ja tuoda kaupunkilaisille kustannusetua sekä jätteenkeräyksessä että kaukolämmön toimituksessa. Jos sopimatonta jätettä alkaa tulla oikein paljon, joudumme miettimään uudelleen toiminnan järkevyyttä, Pitkänen huomauttaa.
Metalli ja alumiini pyritään erottelemaan koneellisesti jätemassasta, ennen kuin se päätyy polttokattilaan. Pitkäsen mukaan lasitavaran ongelma on se, ettei se erotu jätteestä missään vaiheessa.
– Lasipullot päätyvät pesään, sulavat ja pahimmillaan saattavat kovettaa tulipesän pohjalla olevan hiekan. Silloin saattaa käydä niin, että joudumme ajamaan kattilan alas ja puhdistamaan sen, mikä on kallis operaatio.
Tänä vuonna polttokattila on jouduttu ajamaan alas kerran. Lienee sanomatta selvää, että sekin kustannus jakautuu raumalaisten maksettavaksi.
Jätekuormaa jäljitettiin
Kun Biovoimalta viimeksi reklamoitiin kaupungin suuntaan epäkelvosta jätekuormasta, jätehuoltolaitos pyrki jäljittämään sen alkuperän.
– Lähetimme alueen taloyhtiöiden isännöitsijöille sähköpostilla osoitteet, joista jäte on saattanut olla peräisin. He lupasivat tiedottaa asiasta asukkaita, kertoo vastaava jätehuoltoneuvoja Tarja Sillanpää.
”On sieltä löytynyt autonkin osia, kuten jarrulevyjä. Sen tyyppinen kova metalli on kaikkein vahingollisinta, sillä se voi rikkoa jätemurskaimen.”
Biovoiman toimitusjohtaja
100 tonnia jätettä kuukaudessa
- Kaupunkialueelta tulee Rauman Biovoimalle poltettavaksi noin 100 tonnia energiajätettä kuukaudessa.
- Se muodostaa 0,5 prosenttia kaikesta laitoksella käytettävästä polttoaineesta.
- Jäteperäisistä polttoaineista energiajätteen osuus on viisi prosenttia.
- Kaupunkialueen jätteillä lämpiää 50–100 omakotitaloa.
- Laitoksen tuottamasta lämmöstä päätyy Rauman kaupunkialueelle yli 30 prosenttia.
- Jos yksittäinen jätekuorma palautetaan kaupungille, tulee maksettavaksi useita satoja euroja kuljetus- ja lajittelukustannuksia.
- Lähde: Rauman Biovoima, kaupunki