Leikkaustoiminta uhkaa loppua Raumalla kokonaan, jos sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tavoite keskittää kaikki leikkaustoiminta ympäri vuorokauden päivystäviin sairaaloihin toteutuu.
Käytännössä leikkauksia tehtäisiin koko maassa ainoastaan yliopistollisissa keskussairaaloissa sekä keskussairaaloissa. Esimerkiksi Rauman aluesairaalassa leikkaukset päättyisivät.
Lisäksi harvinaisemmat leikkaukset, kuten syöpäleikkaukset keskitettäisiin ainoastaan yliopistollisiin keskussairaaloihin.
Kouvolan Sanomat uutisoi STM:n tavoitteista jo viikko sitten.
Rauman leikkaukset keskussairaalaan
Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Ermo Haavisto vahvistaa, että ministeriön esityksen toteutuessa maakunnan leikkaustoimintavalmius keskittyisi ”ajan kanssa” keskussairaalaan Poriin. Hän muistuttaa päivystyksen järjestämisen ja erikoissairaanhoidon keskittämisen kytkeytyvän tiiviisti toisiinsa.
– Kun päivystysratkaisu pohjautuu 12 laajan päivystyksen sairaalaan sekä keskussairaaloihin, alueen leikkaustoimintavalmius keskittyisi näihin yksiköihin, Haavisto selvittää.
Maakunnallisesti leikkauksia on niin paljon, ettei Haavisto usko, että koko leikkaustoiminta siirtyisi esimerkiksi Turkuun tai Tampereelle.
Toiminnallinen muutos merkittävä
Ministeriön tavoitteena on, että tekonivelleikkaukset keskitettäisiin niin ikään 12–20 keskussairaalaan. Nyt tekonivelleikkauksia toteutetaan 55 sairaalassa, joten leikkauksia toteuttavien yksiköiden määrä putoaisi rajuimmillaan liki viidesosaan.
Rauman aluesairaalassa toteutetaan vuosittain kolmisensataa tekonivelleikkausta. Haavisto korostaa, että toiminnallinen muutos tulee olemaan sairaalassa ”erittäin merkittävä”, mikäli leikkaustoiminta päättyy. Yksi vaihtoehto olisi siirtää koko osasto Poriin.
– Keskussairaalassa olisi tarjota leikkaussalikapasiteettia. Enemmänkin kysymys on henkilökunnasta.
Haavisto näkee ”järkevän keskittämisen” hyvänä asiana sekä laadun että potilasturvallisuuden näkökulmasta.
Ortopedeilla riittää Raumalla leikkauksia
Rauman aluesairaalan johtava ylilääkäri Marja-Leena Alho arvelee, että jos tekonivelleikkaustoimintaa toteutettaisiin jatkossa 20 sairaalassa, Rauma saattaisi mahtua näiden sairaaloiden joukkoon.
Jos leikkausyksiköitä olisi vähemmän, leikkaustoiminta Raumalla todennäköisesti päättyisi.
Alho huomauttaa, että esimerkiksi Turun yliopistollisen keskussairaalan vuosittainen ortopedikohtainen tekonivelleikkausten määrä on huomattavasti Rauman kollegoita pienempi.
– Suomessa on useita pieniä, yksityisiä sairaaloita, joissa leikataan vähemmän tekoniveliä kuin Rauman aluesairaalassa. Laatu on niissäkin hyvä, kuten myös meillä, Marja-Leena Alho toteaa.
”Suomessa on useita pieniä, yksityisiä sairaaloita, joissa leikataan vähemmän tekoniveliä kuin Rauman aluesairaalassa.”
Marja-Leena Alho
Kansanedustaja Salonen ihmettelee soten sivuuttamista
Rauma/Helsinki
Länsi-Suomi
Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) ihmettelee, miten leikkaustoiminnan keskittämisestä voitaisiin tehdä päätöksiä, kun koko sote-uudistus on vielä levällään.
Erillislain sijaan päätös toimintojen keskittämisestä pitäisi hänen mielestään tehdä kokonaisuus huomioiden, osana sote-rakennetta.
– Jos erillislakia ei tulisi, alueiden sisällä pitäisi pohtia, miten palvelut järjestetään. Nyt päätös tulee ikään kuin keittiön kautta. Valtion ja ministeriön (STM) hyvin selkeä tavoite toteuttaa suurempaa keskittämistä kuin mihin sote-uudistuksen myötä päädyttäisiin, näkyy selvästi, Salonen toteaa.
Raumalla leikkaustoiminnan kohtalosta on keskusteltu jo vuosia. Aluesairaalaverkoston katoon Salonen ei kuitenkaan usko.
– Leikkaustoiminnan loppuminen vaikuttaa väistämättä myös päivystyksen ja osastojen toimintaan. Toisaalta erikoissairaanhoidon keskittäminen voi merkitä myös parempia peruspalveluita, Kristiina Salonen pohtii.
– Päätöstä ei ole vielä tehty. Erityisesti hallituspuolueet ovat nyt ratkaisevassa asemassa.
Keskittäminen parantaisi STM:n mukaan laatua
Rauma/Helsinki
Länsi-Suomi
STM perustelee leikkaustoiminnan keskittämistä laadun edistämisellä ja miljoonasäästöillä.
Lääkintäneuvos Timo Keistinen toteaa, että hoitoprosessi ja laatujärjestelmä toteutuvat paremmin sairaalassa, jossa samoja leikkauksia tehdään satoja eikä kymmeniä vuodessa.
– Silloin on viimeisin tieto oikeasta leikkaustekniikasta, Keistinen muistuttaa.
Jos ministeriön tavoite toteutuu, Rauman aluesairaalan kaltaisten lähisairaalojen vahvuus tulee Keistisen mukaan esille potilaan toipumisvaiheessa. Hän antaa esimerkiksi lonkkaluun murtuman.
– Isoin tarve ei ole puukkohommissa leikkaussalissa, jossa ollaan alle tunti, vaan osaamista tarvitaan niinä 30–60 päivänä ennen kuin potilas pääsee kotiin.
Rauman kolmisensataa tekonivelleikkausta on Keistisen mukaan kohtuullinen määrä. Hän muistuttaa, että koko Satakunnassa päästäisiin kuitenkin vuosittain lähelle tuhatta leikkausta.
Keistinen korostaa, että muutokset ovat osa hallitusohjelmaa, joka edellyttää tänä vuonna 50 miljoonan säästöjä. Tavoitteena on, että ministeriön esitys ehtii vielä ennen kesää eduskuntaan.
– Laki astuisi voimaan vuoden 2017 alusta. Asetuksissa voisi olla siirtymäkautta.