Sucros puuhaa Säkylän sokeritehtaalle 2000-luvun suurinta investointiaan

Sokerijuurikkaan toimialasopimusneuvottelut alkoivat elokuussa. Vielä lopputulosta ei ole syntynyt.
Sokerijuurikkaan toimialasopimusneuvottelut alkoivat elokuussa. Vielä lopputulosta ei ole syntynyt. Kuva: Sanna Nikkanen

Sucros Oy puuhaa mittavaa investointia Säkylän tehtaalleen.

Uusittavan vastaanottojärjestelmän hintaa ei paljasteta, mutta toimitusjohtaja Matti Sipilä kertoo sen olevan yksi merkittävimmistä investoinneista, joita Sucros on koko 2000-luvulla toteuttanut.

– Meille tulee noin 250 erilaista kuormaa vuorokaudessa, joten kyseessä on myös merkittävä logistinen asia, Sipilä kiteyttää.

Valmista jälkeä syksyyn mennessä

Työ juurikkaan vastaanoton tehostamiseksi on käynnissä ja vanhoja laitteita on jo purettu. Valmista on tarkoitus saada syyskuun viimeiseen viikkoon mennessä.

– Mutta kasvukausi määrittelee, koska kausi lopulta alkaa, Sipilä muistuttaa.

Investoinnilla Sucros haluaa katsoa tulevaisuuteen. Tavoitteena on kasvattaa Säkylän tehtaan sokerituotantoa 81 miljoonasta kilosta yli 100 miljoonaan kiloon.

Haussa jatkuvasti sopimusviljelijöitä

Viime vuonna Sucroksella oli 780 sopimusviljelijää ja 12 500 hehtaaria pinta-alaa. Uusia sopimusviljelijöitä haetaan jatkuvasti.

– Lähtökohtana on saada lisää viljelijöitä ja pinta-alaa.

Sipilän mukaan puhe on kymmenistä uusista viljelijöistä. Hän kuitenkin muistuttaa, että vaikka lukumääräiset tavoitteet ovat olemassa, eivät muutokset tapahdu yhtenä vuonna, vaan prosessi on pitkä.

Sovittelija mukaan neuvotteluihin

Viime elokuussa alkaneet sokerijuurikkaan toimialasopimusneuvottelut Sucroksen ja MTK:n välillä eivät toistaiseksi ole johtaneet tulokseen. Sucros pyytää maa- ja metsätalousministeriötä asettamaan sovittelijan neuvottelujen edistämiseksi.

Sucros on esittänyt, että viljelijän saama sokerijuurikkaan kokonaishinta olisi hieman vuoden 2015 tasoa alhaisempi. Juurikkaan hinta lisineen ja leikekorvaus pysyisivät viime vuoden tasolla. Kuljetustukeen taas ehdotetaan alennusta.

Sopimukseen päästävä nopeasti

Kuluvan vuoden sokerijuurikasviljelyn turvaamiseksi sopimisella on Sucroksen mukaan kiire, sillä sitovia viljelysopimuksia ja tarvikehankintaa voidaan tehdä vasta, kun sokerijuurikkaan ostoehdot ovat selvillä.

Sipilän usko sopimuksen syntyyn on vankka.

– Ilman muuta sopimuksen täytyy syntyä, Sipilä toteaa.

”Meille tulee noin 250 erilaista kuormaa vuorokaudessa, joten kyseessä on myös merkittävä logistinen asia.”

Matti Sipilä