Suoraan kärkitasolle

Mika ja Kasper Koivisto pystyvät nyt harjoittelussaan seuraamaan osumiaan näytöstä näppärästi kesken ammunnan. Kuva: Pekka LehmuskallioVeli-Matti Torikka haluaa kehittää ampumaurheilua koko Länsi-Suomen alueella. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Tasainen vaimea pauke täyttää Rauman Seudun Urheiluampujien ilma-aseradan, kun Mika ja Kasper Koivisto ampuvat vuorotellen reikiä tauluihinsa.

Heidän takanaan seuran nuorisojaoston Veli-Matti Torikka seuraa tuloksia myhäillen.

Enää ei iskemiä tarvitse tauluista tihruttaa kiikarien avulla, vaan ampujan vieressä olevat näyttötaulut kertovat heti tuloksen.

– Tämä helpottaa paljon niin ampumisen opettamista, harjoittelua kuin kilpailuiden järjestämistä, Torikka kertoo.

Tauluista iloa myös muille seuroille

Torikka kertoo kartoittaneensa jo pitkään mahdollisuuksia tehdä seuralle suuri taululaitehankinta. Apuun tuli Vakka-Suomen Nuorisosäätiö, jonka kanssa seura teki kolmivuotisen hankkeen.

– Nyt mennään hankkeen toista vuotta. Kävin Ruotsista hakemassa 15 laitetta ja hiljattain hain toiset 15.

Kaikkiaan hanke tuo Raumalle viitisenkymmentä laitetta, joista osa menee myös lähialueiden ampumaseurojen avuksi. Miksi esimerkiksi Poriin ja Sastamalaan viedään näitä laitteita?

– Kuulostaahan se varmasti oudolta, että laitteita tulee muillekin seuroille ja vieläpä ilmaiseksi. Hankkeen ajatus oli alusta saakka viedä lajia eteenpäin koko tällä alueella ja saada nuoria lisää mukaan lajin pariin, Torikka kertoo.

Häntä miellytti suunnattomasti Raumalla järjestettyjen Lounais-Suomen aluemestaruuskilpailuiden osallistujalista.

– Kilpailuissa oli kaikkiaan 60 nuoreksi laskettavaa ampujaa, Torikka myhäilee.

Helppokäyttöisyys ratkaisi valinnan

Rauman rata ponkaisi laitteiden myötä heti Suomen suurimmaksi elektronisten taululaitteiden ilma-aseradaksi. Torikan mukaan itse laitteiden kartoittamisessakin meni pitkään, kunnes seuralle sopiva malli löytyi.

Ensin hankkeella piti hankkia yleisessä käytössä olevat vanhemmat, ja edukkaammat laitteet. Käyttökokemukset kuitenkin osoittivat, että kyseisessä laitteessa oli muutamia epävarmuustekijöitä.

– Kuulin, että Kuusankoskelle ja Isoonkyröön oli hankittu uusinta mallia. Kävin tutustumassa niihin ja totesin heti, että vaikka ne ovat hieman tyyriimmät, niin ne ovat juuri täydelliset meidän tarpeisiin.

Torikan mukaan uusimmassa mallissa käytön helppous oli ratkaisevin tekijä, koska laitteita menee myös lähialueiden seurojen.

– Ei se voi olla niin, että hankitaan sellaisia laitteita joiden käyttämiseen tarvittaisiin aina tietokoneneron läsnäoloa paikalla. Nyt painamme vain yhtä nappia seinästä ja laitteet käynnistyvät. Jokainen ampuja osaa itse valita laitteista oikeat asetukset harjoitteluaan varten, Torikka tietää.

– Toimintavarmuus on myös vakuuttavaa. Aluemestaruuskilpailut vietiin läpi ilman ainoatakaan nikottelua, hän jatkaa.

Kansainväliset kilpailut tähtäimessä

Yksi suuri syy laitteiden hankintaan oli myös kilpailuiden järjestämisen helppous. Suuremmissa kisoissa elektronisten taululaitteiden käyttö on nykyään jo vaatimuksena.

– Nyt ei tarvita ketään tulkkaamaan tuloksia taululta, vaan kaikki tulokset tulevat heti. Tämä mahdollistaa myös reaaliaikaisen seurannan.

RSA:n ensimmäinen suuri laitetesti on ESC Youth Leaguen osakilpailun järjestäminen huhtikuussa.

Raumalaisseura järjestää 300–400 nuoren ampujan kilpailun kirkkonummelaisen Kyrkslätt Skytteföreningin kanssa.

– Kilpailu kuitenkin järjestetään Lohjan Kisakalliolla, sillä Ampumaurheiluliitolla on sopimus heidän kanssaan. Kisa on meille suuri satsaus. Yritämme ensimmäistä kertaa Suomessa saada kisoista myös nettiin liveseurantaa.

– Tavoitteemme on hankkeen myötä järjestää yksi suuri kansainvälinen kisa vuodessa, Torikka jatkaa.

Myös Raumalle tavoitellaan suuren kokoluokan kilpailua.

– Haemme vuodelle 2017 ilma-aseiden SM-kisoja Raumalle. Tapahtuma tultaisiin järjestämässä jossain Rauman hallissa, Torikka toteaa.

”Tavoitteemme on hankkeen myötä järjestää yksi suuri kansainvälinen kisa vuodessa.”

Veli-Matti Torikka

”Ei tyttöjen tarvitse olla pahoilla mielin. Nälkää varmaankin jäi, ja siitä on hyvä ponnistaa eteenpäin.”

Juha Hirvi

Ei tarvitse olla pahoilla mielin, kommentoi päävalmentaja Siivosen arvokisadebyyttiä

Györ

Länsi-Suomi

Rauman Seudun Urheiluampujien ykköstykki Anna-Maria Siivonen korkkasi arvokisauransa torstaina. Hän ampui tyttöjen ilmakiväärissä sijan 39 arvoisesti Unkarin Györissä järjestetyissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa.

Siivonen teki tuloksen 407,1 pistettä. Hän oli suomalaisampujista toiseksi tarkin, sillä Saana Peltonen tähtäsi 410,9 pistettä ja sijoittui 23:nneksi.

Marianne Palon 406,5 pistettä antoivat sijan 45.

Kiväärilajien päävalmentaja Juha Hirvi oli melko tyytyväinen tyttöjen suorituksiin.

– Peltonen ampui tasonsa mukaisen tuloksen. Anna-Maria Siivonen ja Marianne Palo eivät yltäneet omalle tasolleen, mutta heidänkin tekemisensä oli hyvää, takavuosien olympiahopeamitalisti selvitti.

– Ei tyttöjen tarvitse olla pahoilla mielin. Nälkää varmaankin jäi, ja siitä on hyvä ponnistaa eteenpäin.

Suomalaisampujien yhteissaldo riitti joukkuekilpailusas kymmenenteen sijaan. Euroopan mestariksi tähtäsi Serbia.

Holmberg EM-pronssille ”kikka kolmosella”

Liikkuvan maalin ampujat avasivat torstaina odotetusti Suomen mitalitilin.

Miesten sarjan 40 laukauksen joukkuekilpailussa Krister Holmberg, Heikki Lähdekorpi ja Sami Heikkilä sijoittuivat Venäjän kannassa toiseksi.

Henkilökohtaisessa kilpailussa Holmberg tähtäsi kolmanneksi, sillä hän voitti kolmen miehen uusinnan pronssimitalista.

Holberg pudotti jännittävässä kahden laukauksen uusinnassa ensimmäisellä kierroksella Ukrainan Yohor Chyrvan. Toisella kierroksella putosi kova puolalainen Lukaz Czapla. Holmberg nakutti rakennusmestarin tarkkuudella kaksi kymppiä ja saavutti jälleen arvokisamitalin.

– ”Kikka kolmonen” otettiin käyttöön, Holmberg selvitti uusintavoiton jälkeen.

Euroopan mestaruuden voitti Venäjän Maksim Stepanov tuloksella 385.