Suurlähettiläs kohtasi Rauman kahdet kasvot

Saksan suurlähettiläs Dorothee Janetzke-Wenzel piipahti Raumalla maanantaina. Kunniakonsuli Hannu Asumalahden johdolla Janetzke-Wenzel pääsi tutustumaan esimerkiksi satamaan.
Saksan suurlähettiläs Dorothee Janetzke-Wenzel piipahti Raumalla maanantaina. Kunniakonsuli Hannu Asumalahden johdolla Janetzke-Wenzel pääsi tutustumaan esimerkiksi satamaan. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Raumaan maanantaina tutustunut Saksan suurlähettiläs Dorothee Janetzke-Wenzel totesi vierailunsa päätteeksi nähneensä kaupungin kahdet kasvot.

– Moderni satama, Oraksen tehdas ja Rolls-Roycen potkurilaitteet sekä maailmanperintöstatuksen omaava vanha kaupunki loivat täydellisen kontrastin, Janetzke-Wenzel vertaa.

Ensimmäistä kertaa Raumalla vieraillut Janetzke-Wenzel on nähnyt Suomea Rovaniemeltä aina maan eteläisimpään kärkeen asti. Länsirannikolle hän lupaili palaavansa viimeistään heinäkuussa, kun pitsiviikko herättää kaupungin eloon.

Suurlähettiläs koko Suomelle

Janetzke-Wenzel on tyytyväinen saadessaan vierailla kaupungeissa talviaikaan, sillä silloin ”turistit eivät ole vallanneet katuja ja tilanne on luonnollisempi”.

Puolitoista vuotta Saksan suurlähettiläänä Suomessa ollut Janetzke-Wenzel korostaa olevansa suurlähettiläs koko maalle, ei ainoastaan Helsingille. Vierailuillaan hän haluaa kuulla kaupungin tilanteesta: mitä ihmiset tekevät, missä he työskentelevät, mitkä ovat suurimmat ilon- ja huolenaiheet.

– Sain vastauksia moniin kysymyksiin, mutta jotkin salaisuudet taidetaan kertoa vasta kolmannella vierailulla, Janetzke-Wenzel naurahtaa.

Saksan kielen opettelu ilahduttaa

Raumalla punnitaan Janetzke-Wenzelin mukaan nyt samoja kysymyksiä kuin monissa muissakin kaupungeissa – mitä hallituksen kaavailemat uudistukset merkitsevät yhteisölle.

– Raumalla iso kysymys on, säilyykö oma sairaala.

Erityisen tyytyväinen Janetzke-Wenzel oli kuultuaan, miten moni raumalainen koululainen oppii saksaa. Itse suomea opiskelevana hän toivoo, ettei aina tyydyttäisi pelkkään englannin kielen taitoon.

Saksan kunniakonsuli Hannu Asumalahti huomautti, että Rauman seudulla asuu paljon perheitä, joissa toinen vanhemmista on saksalainen.

”Yhteistyötä ei ole koskaan liikaa”

Janetzke-Wenzel toivoo, että Suomen ja Saksan läheiset välit säilyvät. Yhteistyön ei tarvitsisi rajoittua alaan, vaan voisi olla mahdollista muunkin kuin esimerkiksi paperiteollisuuden osalta.

– Digitaalisuus ja uusiutuva energia, kuten tuulivoima, nähdään sekä Saksassa että Suomessa tärkeänä.

– Maita yhdistää myös se, että molemmat haluavat säilyttää vahvan sosiaaliturvajärjestelmän.

Yhteistyötä voi Janetzke-Wenzelin mukaan aina viedä pidemmälle.

– Yhteistyötä ei ole koskaan liikaa, suurlähettiläs Janetzke-Wenzel mainitsi.

”Moderni satama, Oraksen tehdas ja Rolls-Roycen potkurilaitteet sekä maailmanperintöstatuksen omaava vanha kaupunki loivat täydellisen kontrastin.”

Dorothee Janetzke-Wenzel