Suurten tunteiden taidetta

Katja Laakso-Leppäsen teoksia on pitkän tauon jälkeen esillä Raumalla. Ulvilassa asuvan ja työskentelevän taiteilijan näyttely on värikylpyä kevääseen. Kuva: Esa UrhonenKatja Laakso-Leppänen tekee taidetta pastelliliiduilla ja öljyväreillä. Kuvan maalaus: Tulppaaneita tulvillaan. Kuva: Esa Urhonen

Katja Laakso-Leppänen on selkeästi mielialataiteilija, jonka teoksiin heijastuvat elämän ylä- ja alamäet.

Taiteilijan Taidegalleria Artturissa avautuneen Luonnon- ja mielenmaisemia -näyttelyn uusimmissa teoksissa hehkuvat vahvat värit. Rakkautta taitaa olla ilmassa, sillä taiteilija on nimennyt punaisen sävyissä leiskuvat öljyvärimaalauksensa muun muassa sellaisilla nimillä kuin Rakkauden liekki tai Rakkauden kukka.

– Rakkaus on inspiroinut minua värikkäisiin ja onnea kuvaaviin tauluihin, jopa sydänkuviin. Ne kuvaavat tämänhetkistä mielialaani. Enkelitkin kuuluvat tähän myönteiseen kauteen, taiteilija hymyilee.

Synkempiäkin aikoja on ollut. Joskus teokset ovat olleet mustia.

Luonto inspiraation lähteenä

Laakso-Leppäsen kuvakieli lähtee luonnosta. Luonto näkyy näyttelyn pastelli- ja öljyväriteoksissa muun muassa kiven pinnan yksityiskohtina, virtaavana vetenä tai sinisenä helottavina mustikoina. Elämän viidakko -pastellityö on yksityiskohta lumisesta ja jäisestä puun oksasta.

– Taiteessani on aina ollut ja on edelleenkin luonto mukana. Kuvaan myös usein luonnon kautta erilaisia mielialoja.

Isojen vetojen maalari

Rauman näyttelyynsä taiteilija on koonnut laajan kirjon suosimiaan aiheita. Teoksia on runsaasti, mutta Laakso-Leppänen on tyytyväinen galleristi Teuvo Salmisen ripustukseen.

– Epäilin aluksi, että joudun viemään puolet teoksista takaisin kotiin.

Luonnon- ja mielenmaisemia -näyttelyn töistä tuoreimmat ovat kuluneelta vuodelta. Laakso-Leppänen on suurpiirteinen tekijä, joka maalaa öljyväreillä isoin, rohkein vedoin. Pastellitöissä jälki on hieman seesteisempää.

– En ole mikään pikkunäpertelijä. Kun tiedän mitä olen tekemässä, teokset syntyvät hyvinkin nopeasti.

Tekemiseen hän tarvitsee kuitenkin inspiraation, joka toisaalta voi tulla hyvinkin pienistä hetkistä ja tapahtumista arjen keskellä.

Tasavertaisena muiden joukossa

Laakso-Leppänen on työskennellyt kuvataiteilijana 1990-luvun lopulta saakka. Taiteen tekijäksi hän valmistui Porin Taidekoulusta.

Omilla nettisivuillaan kuvantekijä nostaa esille CP-vammansa, mutta toteaa, ettei vammaisuus ole ollut este sen enempää henkilökohtaisessa elämässä kuin työssä taiteen tekijänä.

– Olen aina pyrkinyt viettämään normaalia elämää. Taiteilijana minut on otettu hyvin vastaan vammastani huolimatta. Jo taidekoulun rehtori sanoi, että olen samanarvoinen muiden taiteilijoiden joukossa, taiteilija korostaa.

Taiteilija asuu ja työskentelee Ulvilassa, jonne hän on suunnitellut avaavansa kotigallerian.

Katja Laakso-Leppänen: Luonnon- ja mielenmaisemia Taidegalleria Artturissa 31.3. saakka.

”Rakkaus on inspiroinut minua värikkäisiin ja onnea kuvaaviin tauluihin, jopa sydänkuviin. ”

Katja Laakso-Leppänen

Katja Laakso-Leppänen

  • kuvataiteilija
  • s. 1972
  • asuu ja työskentelee Ulvilassa
  • valmistui kuvataiteilijaksi Porin Taidekoulusta 1997