Sama satu, monta eri näkemystä. Kulttuurikeskus Crusellin surrealistinen ja silmiä hivelevän värikäs It’s Always Tea-Time -näyttely on huikea sukellus Lewis Carrollin kirjoittaman Liisa Ihmemaassa -lastenromaanin maailmaan.
Klassikkotarina on selkeästi inspiroinut kuvittajia ympäri maailmaa. Liisa, Hullu hatuntekijä, Irvikissa ja Valkoinen kani näyttäytyvät niin klassisissa kuvissa kuin vähän kokeellisemmissa toteutuksissa.
Taidehistorioitsija Vappu Thurlow toteaa näyttelyjulkaisussa, että samasta aiheesta huolimatta kuvittajat ovat tehneet täysin omanlaisiaan teoksia.
– Lopputulos on näkökulmiltaan jännittävän moninainen ja tuo esille loistavasti jokaisen taiteilijan erilaisen persoonan.
Teoksia 19 eri maasta
Eri puolilla Eurooppaan kiertävä kuvitusnäyttely on esillä Uudessakaupungissa kolme viikkoa. Uuteenkaupunkiin se tuli Riiasta, jossa näyttelyn on nähnyt jo yli 3 800 katsojaa.
– Idea näyttelyyn on Viron tunnetuimman kuvittajan Viive Noorin, joka juhlisti viime vuonna omaa 60-vuotispäiväänsä kutsumalla kaikki kuvittajaystävänsä maailmalta ”teelle”. Samalla juhlistettiin satuklassikon 150-vuotisjuhlaa, kertoo näyttelyn Uuteenkaupunkiin tuoneen Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Jaana Vasama.
Noorin kutsun otti vastaan 72 taiteilijaa kaikkiaan 19 eri maasta. Suomalaisista kuvittajista ovat mukana Virpi Talvitie, Sari Airola ja Nina Haiko.
Tekijöiden joukossa on eurooppalaisten kuvittajien ohella kuvittajia Venäjältä, Valko-Venäjältä, Israelista, Ukrainaista ja Irakista.
– Kaikki näyttelyn teokset on tehty varta vasten näyttelyyn, kertoo Vasama.
Yleisön suosiossa
Alun perin näyttelyn piti Suomessa tulla esille Tampereelle. Sinne varattu tila meni kuitenkin remonttiin ja Vasama päätti tuoda näyttelyn omaan kotikaupunkiinsa.
Suomessa ainoastaan Uudessakaupungissa esillä oleva kuvitusnäyttely on monessa maassa ollut suuri yleisön suosikki.
Tuglas-seuran yhteistyökumppaneita näyttelyn järjestämisessä ovat Vakka-Suomen Viro-seura sekä Uudenkaupungin museo.
It´s always Tea-Time kulttuurikeskus Crusellissa 11. maaliskuuta saakka.
”Lopputulos on näkökulmiltaan jännittävän moninainen ja tuo esille loistavasti jokaisen taiteilijan erilaisen persoonan.”
Vappu Thurlow