
Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Charles C. Adams Jr. on seurannut mielenkiinnolla kotimaansa presidentinvaalien etenemistä valtameren takaa.
Vaalityötä marraskuisia vaaleja varten on tehty jo kuukausia. Miljardiomaisuudestaan tunnettu republikaanien ehdokas Donald Trump on etenkin supertiistain esivaalien alla ollut otsikoissa Suomessakin. Jo nyt on nostettu esiin mahdollisuus Trumpin ja demokraattien Hilary Clintonin välisestä taistostakin. Mitä Trumpin voitto merkitsisi, Adams Jr.?
– Jos Trumpista tulisi puolue-ehdokas ja jos hän voittaisi vaalit, se merkitsisi sitä, että demokratia toteutuu, Adams Jr. lausuu.
Kansalle johtaja, jota äänestetään
Yhdysvaltain nykyisen presidentin Barak Obaman aktiivisena tukijana tunnettu Adams Jr. toteaa Suomen olevan mallimaa demokratian toteutumisesta.
– Demokratian toimintaperiaate on se, että kansa saa presidentin, jonka äänestää.
Elokuussa perheineen Suomeen muuttanut Adams Jr. on ehtinyt toimia Suomen-suurlähettiläänä seitsemän kuukautta. Jo tänä aikana on käynyt selväksi, että suomalainen media seuraa Yhdysvaltojen vaaleja hyvin tiiviisti. Se, mitä hän ei osannut odottaa, on kuitenkin tavallisten kansalaisten tietoisuus.
– Olen hyvin yllättynyt siitä, miten hyvin suomalaiset ovat perillä vaaleista ja olosuhteista.
Amerikkalaiset vaali- uurnille maailmalla
Suomessa asuu parhaillaan noin 6 000 yhdysvaltalaista. Heillä on muiden ulkomailla asuvien yhdysvaltalaisten tapaan yhtäläinen äänioikeus presidentinvaaleissa. Kukin äänioikeutettu saa äänestämislipukkeensa maan suurlähetystöstä. Äänestämisprosessin toteutuminen voi vaihdella kotiosavaltion mukaan.
Adams Jr. pitää erittäin tärkeänä, että ympäri maailmaa asuvat seitsemän miljoonaa yhdysvaltalaista pääsevät vaaliuurnille – vaikka sitten sähköisesti.
– Uskon, että äänestämismahdollisuus on iso asia myös Suomessa asuville amerikkalaiselle, Adams Jr. toteaa.
– Itse asiassa uskon, että äänestysaktiivisuus on Suomessa jopa Yhdysvaltoja korkeampi. Jos yhdysvalloissa äänestysprosentti liikkuu 55–60 prosentissa, olen varma, että ulkomailla prosentti on korkeampi.
Jäänmurtajat linkkinä kahden maan välillä
Adams Jr. totesi Rauman-vierailunsa päätteeksi, että Raumalla voisi tulevaisuudessa olla selkeä rooli kahden maan välisissä yhteistyökuvioissa.
– Suomessa ja erityisesti Raumalla on loistavaa jäänmurtajaosaamista sekä pitkä kokemus niiden rakentamisesta. Yhdysvalloille perinteiset jäänmurtajat taas ovat tärkeitä. Olen erittäin luottavainen näiden yhteistyömahdollisuuksien suhteen, Adams Jr. luonnehtii.
RMC:n telakan, sataman sekä Forchemin lisäksi suurlähettiläs pääsi keskiviikkona Vanhan Rauman kierrokselle. Näkemästään vaikuttunut mies kyseli esimerkiksi turismin merkityksestä kaupungille. Lopuksi hän toivoi pääsevänsä palaamaan ”dynaamiseen yhteisöön” pian uudelleen.
– Tämä oli ensimmäinen, muttei varmasti viimeinen vierailuni Raumalla.
”Demokratian toimintaperiaate on se, että kansa saa presidentin, jonka äänestää.”
Charles C. Adams Jr.
Suurlähettiläiden kevättalvi
Rauma
Länsi-Suomi
Keskiviikkona Raumalla vieraillut USA:n suurlähettiläs oli jo kolmas arvovieras parin viikon sisään. Perjantaina 19. helmikuuta Raumalla vieraili Etelä-Korean suurlähettiläs Chang Dong-hee. Vain kolme päivää myöhemmin oli Saksan suurlähettilään Dorothee Janetzke-Wenzelin vuoro.
Rauman kaupungin hallintojohtaja Sari Salo myöntää, että suurlähettiläiden suma on ollut epätavallinen. Aiempina vuosina suurlähettiläitä on käynyt kaupungissa korkeintaan yksi per vuosi.
Eikä nimekäs lista ole jäämässä tähän.
– Ensi viikolla Raumalla vierailee Venäjän pääkonsuli, Salo kertoo.
Salo uskoo presidentti Sauli Niinistön vierailun avanneen polkuja Raumalle.
– Keskiössä on alueen elinkeinoteollisuuteen tutustuminen. Raumalla tehdyt panostukset näkyvät varmasti myös ulospäin.