Unelma uljaasta makiksesta on muuttumassa konkretiaksi

Maauimalan kylkeen on kuluvan talven aikana ilmestynyt vain lisää töhryjä. Samaan aikaan kuitenkin makiksen tulevaisuudesta luonnostellaan myös uusia ja uljaampia suunnitelmia. Kuva: Pekka LehmuskallioYLE kävi kuvaamassa Suojele minua! -sarjaa Rauman maauimalassa elokuussa 2010. Tuolloinkin makiksen tulevaisuus puhutti kaupunkilaisia. Kuva: Juha SinisaloJo monena kesänä maauimala on tekohengitetty kaupungin rahoilla kuntoon kesän uimakaudeksi. Nyt haetaan pysyvämpää ratkaisua. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Rauman maauimala uinuu parhaillaan talviunta, mutta kaupunki, Riku Räsänen ja muut taustajoukot käyvät samaan aikaan ahkerasti neuvotteluja, jotta makis saataisiin vielä herätettyä ennenäkemättömään loistoonsa.

Ensi kesänä maauimalassa tuskin polskutellaan, mutta jos kaikki etenee toivotunlaisesti, voisi uuden ja uljaamman maauimalakompleksin rakentaminen alkaa kesän tienoilla.

– Lähtökohta on se, että saataisiin yksi isompi lämmitetty ja nykyaikaistettu makealla vedellä täytetty allas. Kesäkylpylätyyppisessä ratkaisussa otettaisiin huomioon enemmän lapsia erillisellä kahluualtaalla ja madalletulla ison altaan toisella päädyllä. Hyppymahdollisuuskin on silti tarkoitus jättää, Räsänen visioi tulevaa.

Koko alue yhdeksi rantapuistoksi

Inspiraatiota on käyty hakemassa muun muassa Hämeenlinnan maauimalasta ja palavereja on käyty myös Museoviraston kanssa.

– Siellä ei ole tullut vastaan mitään ahdasmielisyyttä. Kunhan alueen toiminnallisuus säilyy, voidaan tehdä nykyaikaisia ja hyviä juttuja, Räsänen sanoo.

Hänen suunnitelmissaan uudistusten myötä koko Otanlahti nivoutuisi paremmin yhteen eräänlaiseksi rantapuistoksi, joka kattaisi niin kesäteatterin, uimamahdollisuuden kuin Poroholman lomakeskuksenkin.

Ajatuksissa kesäpasseja ja kummiyrityksiä

Pelkästään kaupungin tai Räsäsen hanketta maauimalasta ei ole tarkoitus tehdä.

– Kunhan saadaan kaupungin kanssa sopimukset kuntoon, voimme tulla suunnitelmien kanssa kunnolla ulos ja alkaa hakea paikallisista yrityksistä tukemaan hanketta.

Tarkoituksena on, että maauimalan toimintaa pyörittämään perustettaisiin oma yritys, jolle hankitaan toiminnan takaamiseksi yrityskummeja.

– Maauimalan ympärille on tarkoitus myös rakentaa aita ja pyörittää toimintaa osaltaan myös pääsymaksuilla.

– Kaupunkilaisille olisi mahdollista myydä esimerkiksi kesäpasseja, joilla he pääsisivät käyttämään maauimalaa säännöllisesti huokeampaan hintaan.

– Kokonaispottiin tarvittavat summat selviävät vielä suunnitelmien edetessä. Homma toimii, kuten mikä tahansa yritys, eli hankitaan ensin tarvittava rahoitus ja sitten sen ehdoilla pyöritetään toimintaa, Räsänen sanoo.

”Maauimalan ympärille on tarkoitus myös rakentaa aita ja pyörittää toimintaa osaltaan myös pääsymaksuilla.”

Riku Räsänen

Uimalauudistus keventää myös kaupungin kukkaroa

Rauma

Irene Valovirta, Länsi-Suomi

Yksi miljoonaa euroa on summa, jonka Rauman kaupunki on valmis sijoittamaan maauimalan uudistusprojektiin.

– Sen pohjalta nyt neuvottelemme Rikun (Räsänen) kanssa, että löytyisikö sillä osuudella, hänen osuudellaan ja mahdollisella ulkopuolisella osuudella sellainen summa, että se muutostyö voidaan tehdä, sanoo Rauman apulaiskaupunginjohtaja Tomi Suvanto.

Halvempaa kumppanin kera

Asia on tarkoitus edistää päätöksenteon asteelle kevään aikana niin, että töitä voitaisiin mahdollisesti aloitella jo ensi kesänä.

Hinta-arvio sijoittui Suvannon mukaan 3–4 miljoonan euron välimaastoon, jos kaupunki olisi yksin lähtenyt uimalauudistukseen. Yhteistyökumppanin kanssa osuus jää pienemmäksi.

Aiotusta miljoonasta eurosta ensimmäinen puolikas sisältyy kaupungin tämän vuoden budjettiin.

Loput eurot ovat kirjattuina ensi vuoden taloussuunnitelmaan.

Mikään automaatio ei kaupungin osuus kuitenkaan ole.

– Ei me miljoonaa makseta, jos sinne pistetään vain maalarinteippiä pohjaan. Sen on oltava vetävä, mielekäs suunnitelma.

Pääsymaksuun tulee tukea

Uimalan uudistuksen ohella neuvoteltavia asioita on muun muassa se, miten maauimalan alueen maanhallinta järjestetään.

Todennäköisimpänä vaihtoehtona on maanvuokrasopimus.

– Perustetaanko yhteinen yhtiö vai onko Rikun yhtiö vai voiko olla joku tukiyhdistys tai kannatusyhdistys, johon voi joku muukin tulla mukaan, luettelee Suvanto vaihtoehtoja.

Avoinna oleva asia on sekin, mikä olisi mahdollinen kunnallisen tuen osuus uimalan pääsylippuhinnoissa.

– Tosiasia on se, etteivät ne mitkään uimalat mitään bisnestä ole. Hyvä tavoite on saada kulut katettua, ei se mikään rahasampo tule olemaan, arvioi Suvanto.

Apulaiskaupunginjohtaja Suvanto huomauttaa, että on kaupungin edun mukaista, että lippuhinta on kilpailukykyinen.

Uimala tulee olemaan iso lisä tarjontaan Poroholman lomakeskuksen, Otanlahden urheilukeskuksen, maauimalan ja Fåfängan alueiden muodostamassa kokonaisuudessa.