Valtiatar oli lähellä väistyä

Tangossa olleet 112 kiloa pääsivät hieman lipsahtamaan työnnössä takaa yli, mikä harmitti Anni Vuohijokea. Kuva: Iiro LehtonenAnna Everillä oli hymy herkässä. 195 kilon yhteistuloksella irtosi hänen 12 SM-kultansa. Kuva: Iiro Lehtonen

Yleisö oli Porin urheilutalolla erikoisessa tilanteessa, kun naisten 69-kiloisten sarjan painonnostomestaruutta ratkaistiin. Karhukaupungin ylpeys Anna Everi oli omat nostonsa jo nostanut, kun Rovaniemen Reipasta edustava euralaistaustainen Anni Vuohijoki pyysi tankoon lisää rautaa.

Tankoon ladatut 112 kiloa olisivat tienneet Vuohijoelle uutta komeaa ennätystä ja SM-kultaa.

Vielä naisnostajien valtiatar Everi ei joutunut taipumaan, sillä Vuohijoen viimeinen työntö karkasi takaa yli. Porin Punttikarhujen Everille mestaruus oli hänen uransa kahdestoista.

– 202 kiloa olisi ollut sellainen (yhteis)tulos, etten olisi voinut kuvitellakaan. Nyt jäi ihan torso viimeisen työnnön takia, Vuohijoki harmitteli.

Tempauksessa hän sai ylös aloituspainot 82 kiloa, joten yhteistulos kirjattiin 187 kiloon.

Revanssi haussa EM-kilpailuissa

Vuohijoki kertoi kysyneensä valmentajaltaan Mika Tiaiselta, mitä SM-kisojen osalta tehdään.

Vuohijoki nimittäin tähtää täysillä kohti huhtikuun EM-kilpailuja, joissa on mahdollisuus nousta jopa Rio de Janeiron olympiakoneeseen. Hän pelkäsi SM-kisojen haittaavan valmistautumista, mutta päätti silti nousta lavalle.

– Nämä oli ihan välikisat. Nostin vielä torstaina maksimeita, joten olin aivan tukossa. Jos en olisi ollut jumissa, olisin ehkä työntänyt 112 kiloa. Tämä oli valintani, nyt vain pitää elää sen kanssa.

– Jos Suomen parhaalle painonnostajalle häviää viimeisellä nostolla, niin ei kisa aivan perseelleen ole mennyt.

Norjassa käytävissä EM-kisoissa suomalaisnostajilla on tiukka paikka, sillä sinivalkoisten nostajien pitäisi lunastaa itselleen maapaikka Rion olympialaisiin. Vuohijoen mukaan toinen tie on henkilökohtaisen paikan anominen, jos maapaikkaa ei aukea.

Painonnoston joukkokäryn vuoksi MM-ranking ei tällä hetkellä kerro todellista tilannetta. Samoin maapaikkojen ratkeaminen tulee vielä sekoittamaan pakkaa paljon.

– Uskoisin, että 200–205 kilon väliin osuvalla yhteistuloksella paikan voisi saada.

– En saisi spekuloida näitä, mutta kun olen insinööri pitää vähän laskeskella, Vuohijoki toteaa.

Everille tullut taustalle haastajia

Norjassa voi tulla eteen tilanne, jossa paikkaa kisakoneesta hakevat Everi ja Vuohijoki rinta rinnan.

Houstonin MM-kisoissa ennätyksekseen 200 kilon yhteistuloksen nostanut Everi voi olla vielä liian kova pala, mutta Vuohijoen mukaan naisten painonnoston taso on leventynyt ja noussut vuosi vuodelta.

Euralaistaustainen nostaja nostaa esiin esimerkiksi 58-kiloisissa nostaneen Tampereen Pyrinnön Jenni Puputin ja 75-kiloisissa kisanneen Lohja Liftingin Meri Ilmarisen.

– Jenni on ottanut 110 kiloa rinnalle treeneissä ja yritti työntää 87 kiloa. Siinä on Everi ja Vuohijoki ihmeissään, kun Puputin Jenni tekee 87 ja 110. Ei siinä ole meillä sen jälkeen mitään sanottavaa. Meri pystyy tempaamaan 100 ja työntämään 120.

Naisnostajien keskinäinen kilpailu on nostanut kaikkien tasoa. Vuohijoen mukaan suuremmissa kisoissa nostajien pitäisi ottaa enemmän kisaa keskenään.

– Monta vuotta SM-kisat pystyi voittamaan niin että teki vain tuloksen. Nyt ensimmäistä kertaa sain oikeasti kisata SM-kisoissa. Sanoin juuri Mikalle (valmentaja Tiainen), etten ole koskaan syttynyt kisalavalla noin hyvin.

– Jos nostelee yksin kansallisissa ja SM-kisoissa, niin se on vähän eri peli kun EM-kisoissa pitäisi yhtäkkiä voittaa jotain, eikä ole siihen koskaan tottunut, kolme SM-kultaa voittanut Vuohijoki pohtii.

Kehitystä tullut monella osa-alueella

Tällä hetkellä tosissaan Rion kisakoneeseen mielivän Vuohijoen kehitys on ollut huimaa. Vielä viime kesäolympialaisten aikaan hän oli vasta aloitteleva nostaja.

– Kävin juuri äitini kanssa pitkän keskustelun aiheesta, sillä olen todella ankara itselleni. On totta, että muut tytöt ovat nostaneet jo viisitoista vuotta.

Vuohijoella taustat ovat yleisurheilussa, jalkapallossa ja voimanostossa, jossa hänellä on kaksi nuorten EM-kultaa, kolme nuorten MM-pronssia.

Lähtötilanne painonnostoon oli hyvin erilainen kuin hänen kilpakumppaneillaan. Siinä missä annaeverien ensimmäinen nostotaakka painonnostosalilla on ollut keppi tai tanko, niin Vuohijoella oli lähtötilanteessa kyykkyennätyksenä jo 160 kiloa.

Tekniikassa oli siis eniten kirittävää.

– Ensimmäiset kaksi vuotta opettelin treenaamaan. Jotta voi harjoitella kovaa, pitää opetella harjoittelemaan. Siinä tämä on voimanostoon verrattuna erilainen laji, että pitää olla aina tekniikka ja pää mukana.

Hän on pikku hiljaa kehittynyt harjoittelijana, nostajana ja urheilijana. Hän kertoo löytäneensä viime aikoina monia innostavia seikkoja harjoittelussaan.

Jos Rioon ei ovi aukea, seuraava tähtäin on Tokiossa.

– Odotan suurella innolla myös seuraavaa neljää vuotta. 2020 vuoteen on pitkä aika. Nyt on tullut sellaista paloa harjoitteluun, että pystyn treenaamaan todella kovaa ja pysyn ehjänä. Kun selkäni on jumissa, tiedän mitä tehdä. Jos selkä tuntuu löysältä, osaan kaventaa tempausotetta tarvittaessa.

”Monta vuotta SM-kisat pystyi voittamaan niin että teki vain tuloksen. Nyt ensimmäistä kertaa sain oikeasti kisata SM-kisoissa. Sanoin juuri Mikalle (valmentaja Tiainen), etten ole koskaan syttynyt kisalavalla noin hyvin.”

Anni Vuohijoki

EM-kisoissa tähtäin sarjaa kevyemmissä

Pori

Iiro Lehtonen, Länsi-Suomi

Sekä Anna Everi ja Anni Vuohijoki nostivat Porissa 69-kiloisten sarjassa, vaikka heidät on totuttu näkemään sarjaa kevyempien nostajien joukossa.

Vaaka näyttää nyt Vuohijoen kohdalla hieman yli 65 kilon lukemia. Hän tietää, että muutaman kilon tiristämisessä ei tule vaikeuksia. Hän tähtää kisoihin ammattilaisen luoman ruokaohjelman voimin.

– Seitsemän viikkoa on vielä aikaa ja vähän reilut kaksi kiloa vielä ylipainoa. Ei se ole näkynyt voimatasoissa vielä lainkaan.

– Melkein neljä kiloa olen jo pudottanut. Tähän on vuoden verran valmistauduttu. Olen nyt dieetillä ja syön kolmetuhatta kilokaloria. Saman verran kuin meidän isukki. Kroppa käy hyvin eikä sen kanssa ole mitään hätää, Vuohijoki naurahtaa.

Hän on jättänyt voimanoston täysin taakseen, jotta voi keskittyä vain painonnostoon. Vuoden mittainen hidas painonpudotus on hänen mukaansa paras tapa.

– Haluan tehdä sen niin, etten ota painoa pois nesteistä. Haluan tietää EM-lavalla täysin missä kunnossa olen, että saan ne raudat ylös. Tänään en vielä sitä tiennyt.