Yksinäisyyttä vastaan ystäväryhmillä

Ystäväpiiri-toiminnassa ryhmään osallistujat saavat uusia, yksinäisyyttä eri tavoin karkottavia tuttavuuslankoja ulottuvilleen, toteavat Jaana Haahtinen (vas.), Krista Toivonen, Johanna Salminen, Katja Valtonen ja Maiju Jänkävaara.
Ystäväpiiri-toiminnassa ryhmään osallistujat saavat uusia, yksinäisyyttä eri tavoin karkottavia tuttavuuslankoja ulottuvilleen, toteavat Jaana Haahtinen (vas.), Krista Toivonen, Johanna Salminen, Katja Valtonen ja Maiju Jänkävaara. Kuva: Riina Kaski

Raumalla alkaa tässä kuussa yksinäisyydestä kärsiville ikäihmisille suunnattu Ystäväpiiri-toiminta, joka tulee käsittämään kaksi ryhmää. Molempiin mahtuu kuudesta kahdeksaan ihmistä.

Vanhusten parissa työskentelevät vs. palvelupäällikkö Johanna Salminen, palveluvastaava Katja Valtonen sekä vastaava hoitaja Jaana Haahtinen ja viriketoiminnanohjaaja Maiju Jänkävaara odottavat yhteydenottoja yksinäisiltä vanhuksilta tai joltakulta, joka tuntee kohderyhmään kuuluvan ihmisen.

Salmisen ja Valtosen ohjaama ryhmä alkaa kokoontua Sinisaaren palvelukeskuksessa sekä Haahtisen ja Jänkävaaran ohjaama Uotilan palvelukeskuksessa.

Nelikko on kouluttautumassa ystäväpiiri-ohjaajiksi, ja ryhmän ohjaaminen sisältyy koulutukseen.

– Koulutus koostuu viidestä lähipäivästä. Ryhmää aletaan ohjata mieluiten ennen neljättä koulutuskertaa, kertoo kouluttajana toimiva, Sataedun opettaja Krista Toivonen.

Jatkotapaamiset keskenään

Vanhusten yksinäisyystutkimus antoi alkusysäyksen Vanhustyön keskusliiton kehittämälle Ystäväpiiri-toiminnalle. Ryhmätoiminnan tavoite on lievittää iäkkäiden yksinäisyyden tunnetta.

– Yksinäisyys on monessa mielessä iäkkäälle ihmiselle iso riskitekijä, ja yksinäisiä ihmisiä on paljon. Suljetun ryhmän kokoontumiset lähtevät ryhmäläisten toiveista ja tarpeista, koska toiset pitävät keskustelusta ja toiset tekemisestä, Toivonen sanoo.

Kahden tunnin kokoontumiskertoja on 12, joiden aikana ohjaajat hitaasti pyrkivät tekemään itsensä tarpeettomiksi.

– Kannustamme ryhmäläisiä omatoimiseen yhteydenpitoon. Esimerkiksi ryhmillä on mahdollista saada rahallista tukea yhteiseen tekemiseen Zonta-toimintastipendin muodos-sa, kun ryhmäohjaus on päättynyt.

Noin 70 prosenttia jatkaa yhteydenpitoa tai tapaa muita entisiä ryhmäläisiä.

Porissa toiminta on pyörinyt kaksi vuotta, kun taas Huittisissa ja Kankaanpäässä on ohjaajia, mutta niissä ei toimi tällä hetkellä ryhmiä. Laitilassa ja Turussa uusia ryhmiä alkaa joka vuosi.

Moni hyötyisi ryhmästä

Yksinäisiä ikäihmisiä on vaikea löytää, koska moni häpeää kokemaansa yksinäisyyttä. Ilmoittautuneet haastatellaan ennen ryhmän käynnistymistä.

– Toivomme miehiäkin mukaan. Tiedämme ryhmästä saatavilla olevan hyödyn, joten odotamme innolla, raumalaisohjaajat toteavat.

Lievä muistisairaus ei ole este eikä esimerkiksi pyörätuolilla liikkuminen.

– Tiettyä omatoimisuutta silti tarvitaan, jotta pääsee paikalle itse.

Ryhmäpalautteen perusteella yli 90 prosenttia osallistujista on kokenut, että yksinäisyyden tunne on lieventynyt sekä 98 prosenttia suosittelisi toimintaa.

Sinisaareen perustettavaan ryhmään haluavat voivat ottaa yhteyttä Salmiseen 050 572 5255 tai Valtoseen 044 793 5510 ja Uotilaan mielivät Haahtiseen 02 823 4856 tai Jänkävaaraan 040 180 9805.

”Suljetun ryhmän kokoontumiset lähtevät ryhmäläisten toiveista ja tarpeista, koska toiset pitävät keskustelusta ja toiset tekemisestä.”

Sataedun opettaja Krista Toivonen