14 000 tupsua villalangasta – Uudenkaupungin Tupsulassa kukoistaa "luova hulluus"

Birgit Ilmanen (vas.), Anne Kuusisto ja Vuokko Tyvi ovat tällä kertaa tekemässä hyvää tuhansista villalankatupsuista kootuilla teoksillaan. Taustalla Kuusiston tupsureliefit, jotka esittävät rantamakasiineja ja toria. Kuvat: Juha Sinisalo

Eihän tämä ole tottakaan!

Se tulee ensimmäisenä mieleen, kun astuu sisään Uudenkaupungin keskustassa sijaitsevan liikehuoneiston ovesta.

Tilaan on ripustettu toinen toistaan hauskempia ja värikkäämpiä tupsuteoksia, joista suurimmat ovat kolmimetrisiä seinäryijyjä.

Lisäksi Tupsula-näyttelyssä on esillä muiden muassa tupsuilla päällystetty kori, mutkalle kiertyvä tupsumatto, tupsuilla päällystettyjä jakkaroita, ikkunasta kurkistava tupsutoukka, tupsuinstallaatioita ja -reliefejä.

Teosten valmistajat, Birgit Ilmanen, Vuokko Tyvi ja Anne Kuusisto, tietävät tarkalleen teoksiinsa käytettyjen tupsujen yhteismäärän – se on 14 000.

Naiskolmikko on Uudessakaupungissa tunnettu hauskoista tempauksistaan, joiden tuotto ohjataan aina hyväntekeväisyyteen.

– Vuonna 2017 Uudenkaupungin täyttäessä 400 vuotta keksimme päällystää virkkaustöillä vanhan Saab-auton, joka sittemmin päätyi Raumalle, tosin ilman virkattua ulkokuorta, Anne Kuusisto naurahtaa.

Seuraavana vuonna naiset kasasivat kaupungintalon läheiselle pellolle yli 200 hahmon näyttelyn, joka koostui eri alojen ammattilaisia esittävistä nukeista.

– Viime vuonna meillä oli Iloiset tuolit -tempaus, jolloin maalasimme kierrätystuoleja ja asettelimme niitä eri puolille kaupunkia, Birgit Ilmanen kertoo.

Kolmikosta Anne Kuusisto toimii ideoiden päänikkarina. Keväällä hän haaveili maailman isoimman tupsutyön valmistamisesta, mutta korona ja riittävien tilojen puute romuttivat haaveen.

Anne Kuusisto on valmistanut lähes kaikki Tupsula-näyttelyssä esillä olevat suurikokoiset teokset, mutta näyttelystä löytyy myös pienempiä hänen tekemiään töitä, kuten tupsumatkalaukku.

Kaikesta huolimatta naiset pitivät ideaa tupsujen tekemisestä toteuttamiskelpoisena ja päättivät ryhtyä tuumasta toimeen.

Birgit Ilmanen ja Anne Kuusisto houkuttelivat mukaan myös muita käsitöistä innostuneita uusikaupunkilaisia, ja lopulta tupsujen tekijöitä ilmaantui kaikkiaan nelisenkymmentä.

Naiset saivat hankettaan varten myös villalankalahjoituksia niin yksityisiltä kuin yrityksiltäkin.

– Lankojen värit hiukan rajoittivat sitä, mitä lopulta syntyi. Ensimmäistä isoa, Uudenkaupungin toria kuvaavaa ryijyä, tein varmaan ainakin kuukauden päivät salin lattialla. Seuraavat syntyivätkin jo sitten navetan vajan pöydillä, Anne Kuusisto naurahtaa.

Birgit Ilmanen on valmistanut näyttelyyn muiden muassa rautalangan avulla muotoiltavan tupsunyörin, jonka voi kiertää vaikkapa matoksi.

Ilmasen mukaan vaikein vaihe koko hankkeessa oli teosten suunnittelu.

– Mutta tällainen luova hullu kun olen, niin kaikenlaista niistä tupsuista sitten syntyi, hän hymyilee.

Vuokko Tyvi kertoo olevansa pienten juttujen näpertäjä. Hän onkin esimerkiksi päällystänyt koreja ja jakkaroita tupsuilla sekä kiinnittänyt niitä hattuihin ja jopa kokonaisen asun somisteiksi.

Vuokko Tyvi kertoo olevansa "pienten juttujen näpertelijä". Siitä osoituksena ovat hänen valmistamansa tupsuhattu ja tupsukori.

Naiset saavat rahaa hyväntekeväisyyskohteisiinsa myymällä teoksiaan näyttelyn jälkeen sekä kaupittelemalla Tupsula-kortteja.

– Kuvaaja Raimo Lakso on kaikkina näinä vuosina kuvannut meille korttikuvia. Niiden ja näyttelyesineiden myynnin tuotolla olemme muiden muassa hankkineet joulusiivouksen 15 vanhukselle, lahjoittaneet koululaisille stipendejä ja hankkineet 30 elokuvalippua. Apunamme varojen kohdentamisessa on kaupungin sosiaalitoimi, Tyvi kertoo.
 

Hauska tupsutoukka kurkkii ikkunasta Alisenkadun vilinää.

Naiset kertovat saavansa tempauksistaan runsaasti positiivista palautetta. Viimeisin Tupsula-projekti on tuottanut heille henkilökohtaisesti paljon iloa ja hyvää mieltä.

Ensi kesän tempauskin on jo kolmikon mukaan päätetty.

– Mutta se on vielä salaisuus!

”Tuhansien tupsujen Tupsula”, Alinenkatu 24, Uusikaupunki. Näyttely avoinna syyskuun loppuun asti ti–pe klo 13–17 ja la klo 10–14.