2 kuukautta h-hetkeen: RMJ panostaa entistä vankempiin lavarakenteisiin viime vuoden myrskyn vuoksi

Vuonna 2016 RMJ järjestettiin taas vuosien tauon jälkeen Otanlahdella. Paluun tehnyt festivaali kylpi tuolloin helteessä, mutta sen jälkeen sää ei ole samaan tapaan festivaalia suosinut. Kuva viime kesältä. Kuva: Jere Grönberg

Kohtapuolin alkaa olla kaksi kuukautta siihen hetkeen, kun RMJ:n portit avautuvat ja päästävät ensimmäiset juhannusjuhlijat festivaalialueelle.

Festarikävijöitä kiinnostavat eniten lavalle nousevat artistit, mutta isoin ponnistus tämän kokoluokan tapahtumassa liittyy erilaisin lupiin ja viranomaisten kanssa sovittaviin järjestelyihin.

– Anniskelu, elintarvikkeet, jätehuolto, liikennejärjestelyt, maankäyttöluvat, melurajat, rakentaminen... tuotantopäällikkö Sarianna Matikainen luettelee festivaalin työläintä puolta.

– Isot palaset ovat meillä jo kohdillaan. Juuri nyt työstetään pienempiä yksityiskohtia.

Kuluneella viikolla julkaistiin esimerkiksi RMJ:n uusi tummanpuhuva visuaalinen ilme ja tieto siitä, että ensi kesänä Rauman Lukko vastaa alueen VIP-puolen sekä artistien ruokatarjoiluista.

Juhannusjuhlien liput ovat liikkuneet Matikaisen mukaan ihan mukavasti, mutta niitä on edelleen hyvin jäljellä.

– Kun viime vuodelle osui huonoa keliä, se vaikuttaa siihen, että ihmiset usein pitkittävät seuraavana vuonna lippujen hankintaa.

Viime juhannuksena perjantaipäivänä RMJ:n portit jouduttiin pitämään ennakoitua pidempään suljettuina erittäin kovan ja puuskittaisen tuulen vuoksi. Tuntien viivästyksen vuoksi myös osa artistien esiintymisistä jouduttiin peruuttamaan.

– Olemme tehneet joitain muutoksia erityisesti ranta-alueen lavarakenteisiin. Viime vuonnakin rakenteet täyttivät kaikki vaatimukset, mutta kun tuuli nousee tietyn rajan yli, ei lavalla yksinkertaisesti voi esiintyä, Matikainen kertoo.

Raumanmeren juhannusjuhlien odotustavoite päivittäisille kävijöille on viime vuoden kaltainen: 6000–8000 henkeä.

RMJ:n esiintyjälistauksen piti olla jo valmis, mutta kuluvalla viikolla julkaistiin kuitenkin vielä kaksi nimeä: Abreu ja DJ Orkidea.

Joko nyt ohjelma on oikeasti valmis?

– Kyllä. Välillä osa artisteista haluaa määrittää itse ajankohdan, jolloin heidän esiintymisensä festivaalilla saa julkaista. Yhden–kahden nimen takia emme ole kuitenkaan halunneet pimittää koko ohjelmistoa, vaan tällöin nimiä on julkaistu vähän ripottain, Matikainen kertoo.

Raumalla vietetään keskikesän juhlaa kolmen päivän ajan 20.–22. kesäkuuta.

Festivaaleilla esiintyvät muun muassa JVG, Vesala, Vesta, Alma, Bomfunk MC's, Gasellit ja Pyhimys. Suomen euroviisuedustaja Darude isännöi koko viikonlopun Mecano Beachia ja kapuaa itsekin lauantaina lavalle.