20 vuotta ihka ensimmäisestä RMJ:stä: tämä kaikki on vuosien saatossa muuttunut

ESIINTYJÄT

1999: Tehosekoitin, CMX, Dingo, Egotrippi, J. Karjalainen, Ismo Alanko Säätiö, Jonna Tervomaa, Popeda, Tommi Läntinen, Ultra Bra, Yö, YUP...

2019: JVG, Apulanta, Reino Nordin, Alma, Vesta, Lukas Leon, Darude, Kaija Koo, Gasellit, Pariisin kevät, Jannika B, Pyhimys, Pikku G... Hauska knoppitieto festareiden ohjelmistosta on helsinkiläinen rap-artisti IBE, joka viettää RMJ:n tavoin tänä vuonna kaksikymppisiään. Artisti on syntynyt tammikuussa, joten ensimmäisen RMJ:n aikaan hän oli jo ehtinyt ihmetellä maailman menoa muutaman kuukauden ajan.

KÄVIJÄMÄÄRÄ

1999: Festivaali ylsi kolmen päivän aikana noin 35 000 juhannusjuhlijaan.

2019: Kolmipäiväisen RMJ:n kävijätavoite on tänä vuonna noin 30 000 kävijää.

IKÄRAJA

1999: K18-festivaali sai kiitosta kävijöiltä. "Muilla juhannusjuhlilla on ihan liikaa hajustettuja teinejä, ei siellä voi olla. Ja kun ei vielä ole mökki-iässä, niin nämä festivaalit on paras vaihtoehto", kävijäpalautteessa kuvailtiin tuolloin. Alkuaikoina tapahtuma-alueelle sai viedä mukanaan omat juomat.

2019: RMJ on edelleen aikuisten festivaali. Koko tapahtuma-alue on täysi-ikäisyyden myötä yhtenäistä anniskelualuetta, eikä niin sanottuja kaljakarsinoita alueella ole.

TAPAHTUMA-ALUE

1999: Keikkoja seurattiin ainoastaan rannan alueella yhdeltä esiintymislavalta. Otanlahden kenttä oli puolestaan pyhitetty kokonaan leiriytyjille.

2019: Päälava sijaitsee nykyään Otanlahden urheilukentällä. Tämän lisäksi alueelta löytyy kaksi muutakin lavaa. Legendaarinen Mecano beach on nimensä mukaisesta ainoa fyysisesti rannalla sijaitseva lava.

JATKOT

1999: Festareiden virallisia jatkoja juhlittiin ensimmäisessä RMJ:ssä kolmessa eri osoitteessa: Hovi Clubilla, Raumanlinnan Pigallessa ja Vanhan Rauman Baarikaapissa.

2019: Jatkojen nimeen vannotaan myös nykymallisessa RMJ:ssä. Virallisena jatkopaikkana toimii jo useamman vuoden kaavalla tutuksi tullut yökerho Domino. Baarin jatkoilla on nähty viime vuosina yllätysesiintyjinä RMJ:ssä esiintyneitä tähtiä aina Cheekistä lähtien. "Tiedossa eeppiset kolme päivää ja eiköhän niitä yllätyksiä ole jälleen luvassa", on Dominon Facebook-sivulla lupailtu jo ennakkoon.

SÄÄ

1999: Lämpötilat vaihtelivat alun koleudesta kesäkuumaan. Sanomalehti Länsi-Suomessa kuvailtiin ensimmäisen päivän festivaalitunnelmia seuraavasti: "Kunnon ryyppy ja villapaita olivat tarpeen". RMJ:n muut päivät juhlittiin lämpimässä kesäsäässä ja Otanlahden vilvoittava uintimahdollisuus kiinnosti useita.

2019: Sääennusteiden mukaan viikonloppuna koittavasta juhannusjuhlasta on luvassa pitkästä aikaa kuuman kesäinen: torstaina hellerajan pitäisi komeasti ylittyä, perjantaina ja lauantaina lämpötila liikkuu 20 asteen molemmin puolin.

MAJOITUS

1999: Teltta oli pop! Otanlahden kentän täydeltä riitti autoja ja telttoja. Kovimmat festarikävijät toivat paikalle myös omat sohvat.

2019: Tarjolla on niin telttailua, mökkeilyä kuin matkailuautopaikkaakin. Kaikki viralliset majoitusalueet sijaitsevat aivan festivaalialueen kyljessä kiinni.

KAUPUNKIKATSAUS

1999: Syväraumankadun Salen edustalle muodostui suoranainen jono, kun Raumalle saapuneet juhannusjuhlijat täydensivät ruoka- ja juomavarastojaan. Ryysis oli melkoinen, sillä ajoittain asiointia valvomaan tarvittiin vartijaa, joka päästi ihmisiä yksitellen kauppaan sisälle toisten jo saatua ostoksensa valmiiksi. "Onhan tämä myynnillisesti ennenkuulumatonta!" kaupan vastaava kuvaili tuolloin Länsi-Suomen haastattelussa.

2019: Festivaaliviikolla katukuvaan ilmestyy jos jonkinmoista opastetta, mistä löytyy pizzaa, burgeria ja jatkobileitä. Ravitsemusliikkeet ja marketit saavat oman osansa Raumalle saapuneista juhannuksen juhlijoista.