20 vuotta ihka ensimmäisestä RMJ:stä: tämä kaikki on vuosien saatossa muuttunut

ESIINTYJÄT

1999: Tehosekoitin, CMX, Dingo, Egotrippi, J. Karjalainen, Ismo Alanko Säätiö, Jonna Tervomaa, Popeda, Tommi Läntinen, Ultra Bra, Yö, YUP...

2019: JVG, Apulanta, Reino Nordin, Alma, Vesta, Lukas Leon, Darude, Kaija Koo, Gasellit, Pariisin kevät, Jannika B, Pyhimys, Pikku G... Hauska knoppitieto festareiden ohjelmistosta on helsinkiläinen rap-artisti IBE, joka viettää RMJ:n tavoin tänä vuonna kaksikymppisiään. Artisti on syntynyt tammikuussa, joten ensimmäisen RMJ:n aikaan hän oli jo ehtinyt ihmetellä maailman menoa muutaman kuukauden ajan.

KÄVIJÄMÄÄRÄ

1999: Festivaali ylsi kolmen päivän aikana noin 35 000 juhannusjuhlijaan.

2019: Kolmipäiväisen RMJ:n kävijätavoite on tänä vuonna noin 30 000 kävijää.

IKÄRAJA

1999: K18-festivaali sai kiitosta kävijöiltä. "Muilla juhannusjuhlilla on ihan liikaa hajustettuja teinejä, ei siellä voi olla. Ja kun ei vielä ole mökki-iässä, niin nämä festivaalit on paras vaihtoehto", kävijäpalautteessa kuvailtiin tuolloin. Alkuaikoina tapahtuma-alueelle sai viedä mukanaan omat juomat.

2019: RMJ on edelleen aikuisten festivaali. Koko tapahtuma-alue on täysi-ikäisyyden myötä yhtenäistä anniskelualuetta, eikä niin sanottuja kaljakarsinoita alueella ole.

TAPAHTUMA-ALUE

1999: Keikkoja seurattiin ainoastaan rannan alueella yhdeltä esiintymislavalta. Otanlahden kenttä oli puolestaan pyhitetty kokonaan leiriytyjille.

2019: Päälava sijaitsee nykyään Otanlahden urheilukentällä. Tämän lisäksi alueelta löytyy kaksi muutakin lavaa. Legendaarinen Mecano beach on nimensä mukaisesta ainoa fyysisesti rannalla sijaitseva lava.

JATKOT

1999: Festareiden virallisia jatkoja juhlittiin ensimmäisessä RMJ:ssä kolmessa eri osoitteessa: Hovi Clubilla, Raumanlinnan Pigallessa ja Vanhan Rauman Baarikaapissa.

2019: Jatkojen nimeen vannotaan myös nykymallisessa RMJ:ssä. Virallisena jatkopaikkana toimii jo useamman vuoden kaavalla tutuksi tullut yökerho Domino. Baarin jatkoilla on nähty viime vuosina yllätysesiintyjinä RMJ:ssä esiintyneitä tähtiä aina Cheekistä lähtien. "Tiedossa eeppiset kolme päivää ja eiköhän niitä yllätyksiä ole jälleen luvassa", on Dominon Facebook-sivulla lupailtu jo ennakkoon.

SÄÄ

1999: Lämpötilat vaihtelivat alun koleudesta kesäkuumaan. Sanomalehti Länsi-Suomessa kuvailtiin ensimmäisen päivän festivaalitunnelmia seuraavasti: "Kunnon ryyppy ja villapaita olivat tarpeen". RMJ:n muut päivät juhlittiin lämpimässä kesäsäässä ja Otanlahden vilvoittava uintimahdollisuus kiinnosti useita.

2019: Sääennusteiden mukaan viikonloppuna koittavasta juhannusjuhlasta on luvassa pitkästä aikaa kuuman kesäinen: torstaina hellerajan pitäisi komeasti ylittyä, perjantaina ja lauantaina lämpötila liikkuu 20 asteen molemmin puolin.

MAJOITUS

1999: Teltta oli pop! Otanlahden kentän täydeltä riitti autoja ja telttoja. Kovimmat festarikävijät toivat paikalle myös omat sohvat.

2019: Tarjolla on niin telttailua, mökkeilyä kuin matkailuautopaikkaakin. Kaikki viralliset majoitusalueet sijaitsevat aivan festivaalialueen kyljessä kiinni.

KAUPUNKIKATSAUS

1999: Syväraumankadun Salen edustalle muodostui suoranainen jono, kun Raumalle saapuneet juhannusjuhlijat täydensivät ruoka- ja juomavarastojaan. Ryysis oli melkoinen, sillä ajoittain asiointia valvomaan tarvittiin vartijaa, joka päästi ihmisiä yksitellen kauppaan sisälle toisten jo saatua ostoksensa valmiiksi. "Onhan tämä myynnillisesti ennenkuulumatonta!" kaupan vastaava kuvaili tuolloin Länsi-Suomen haastattelussa.

2019: Festivaaliviikolla katukuvaan ilmestyy jos jonkinmoista opastetta, mistä löytyy pizzaa, burgeria ja jatkobileitä. Ravitsemusliikkeet ja marketit saavat oman osansa Raumalle saapuneista juhannuksen juhlijoista.

Lisää aiheesta

Teltta luo tunnelmaa ja hotelli takaa yöunet – RMJ-majoitusta on vielä saatavilla

RMJ rakentuu Otanlahteen: Suvitie katkaistaan osittain liikenteeltä keskiviikkoillalla

RMJ:n rannekkeenvaihto alkaa tuntia ennen h-hetkeä

Yle julkaisi Olli Lindholmin muistoksi Yö-yhtyeen keikkataltioinnin RMJ:stä vuodelta 2002

RMJ julkaisi esiintyjien aikataulut: Pasi ja Anssi korkkaavat juhannuskarkelot

Vain tilaajille Ensin RMJ, sitten remontti - Otanlahden ja talviharjoitteluhallin juoksuradat korjaava urakoitsija on valittu

RMJ 1999: "Koko elämä kanissa: joko menestytään tai koko maailma kusee"