Ahti suo antejaan... Kalastamisen kikat ja tekniikat tutuiksi Kalarauma-kurssilla

Suomen Vapaa-ajankalastajat ja Rauman Saarenkiertäjät järjestävät kolmiosaisen kalastuskurssin aikuisille.

Rauman Saarenkiertäjien puheenjohtaja Ossi Siivonen tietää, että Kanalin kalalajisto on hyvin monipuolinen. Sen takia Kalaeauma-kurssin ongintaosuus onkin hyvä järjestää Kanalin varressa. Kuvat: Juha Sinisalo

Kalastus on nykyään suosittu harrastus.

Siitä kertoo esimerkiksi se, että kalastonhoitomaksuja lunastettiin viime vuonna ennätyksellinen määrä, yli 290 000 kappaletta. Myös tänä vuonna kalastonhoitomaksuja on hankittu vilkkaasti.

Virkistyskalastuksen suosion on huomannut myös Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK), joka on ryhtynyt järjestämään aikuisille tarkoitettuja kalastuskursseja yhteistyössä paikallisten kalastusseurojen kanssa.

– Haluamme innostaa aikuisia kalastusharrastuksen pariin ja tarjota käytännön ohjausta. Kenties perheessä harrastuksesta innostuu useampikin. Samalla tietämys itsepyydetyn kalan hyötykäytöstä lisääntyy, keskusjärjestön koordinaattori Johanna Antila toteaa.

SVK sai Raumalla kurssin järjestämisessä yhteistyökumppanikseen Rauman Saarenkiertäjät -kalastusseuran, joka yli sadalla jäsenellään on Rauman suurin kalastusseura.

Kalarauma-kurssi sisältää kolme teemakertaa, joista ensimmäinen, 24.8. Rauman Kanalin varressa pidettävä kurssi, keskittyy onkimiseen.

Tiistaina 7.9. kurssilaisia opastetaan jigikalastuksessa, ja kolmas myöhemmin sovittava teemapäivä nivoutuu talvikalastuksen ympärille.

Kurssin hinta on 30 euroa / aikuinen ja se sisältää kaikki teemaopastukset tarjoiluineen, tarvikkeineen sekä Rauman Saarenkiertäjät ry:n jäsenmaksun loppuvuodeksi jäsenetuineen.

Ossi Siivonen on kalastanut pikkupojasta lähtien. Hän osallistuu mielellään myös lähialueilla järjestettäviin kalastuskilpailuihin.

Yksi tapahtumakerta kestää noin kolme tuntia, mutta paikalla voi olla lyhyemmänkin ajan. Tilaisuuksissa noudatetaan luonnollisesti koronasuosituksia.

– Kurssille otetaan pääasiassa aikuisia sekä toki perheitäkin. Sitä vastoin nuoret yksinään eivät pääse kurssille ilman aikuisen läsnäoloa, Antila selvittää.

Onginta ja pilkkiminen eivät vaadi kalastonhoitomaksun suorittamista, mutta toisen teemakerran, jigikurssin takia kurssille osallistuvilla 18–64-vuotiailla tulisi olla itse maksettuna kalastonhoitomaksu.

KalaRauma-kurssin vetäjäksi tulee SVK:n Lounais-Suomen alueen kalastusohjaaja Mikael Jaakkola Turusta. Toisena kouluttajana on Rauman Saarenkiertäjien puheenjohtaja Ossi Siivonen, joka on harrastanut kalastusta pikkupojasta lähtien.

– Voisi sanoa, että olen itse oppinut kalastamaan kantapään kautta, seuraamalla toisia kalastajia. Kilpaillut olen kymmenkunta vuotta lähinnä Rauman seudulla, Siivonen kertoo.

Kalarauma-kurssilla neuvotaan muun muassa kalastusvälineiden valinnassa ja ongintatekniikassa.

Hän on huomannut, että kiinnostus kalastamiseen on lisääntynyt koronan aikana. Erityisesti lapset ja nuoret ovat innostuneet harrastuksesta. Raumalaiset kalastusseurat järjestävätkin kalastuspäiviä lapsille ja nuorille. Viimeksi sellainen pidettiin alkukesällä.

Siivosen mukaan kalastaminen ei ole enää sellainen ”jokamiehen ja -naisen taito”, joka opitaan verenperintönä. Toisaalta monella lapsuudessaan paljonkin kalastaneella saattaa nykyään olla tekniikka ruosteessa ja välineet puutteellisia.

– Kurssilla puhutaankin muiden muassa kalastusvälineistä ja niiden virittämisestä. Lisäksi kurssilaisille opetetaan, miten eri lajeja kalastetaan ja missä Rauman seudulla on hyvät kalapaikat.

Siivonen tietää kokemuksesta, että onkimista aloitteleville suurin kynnys on madon tai muun syötin pujottaminen koukkuun sekä kalan irrottaminen koukusta.

– Erityisesti naiset sekä toki jotkut miehetkin kavahtavat niitä toimenpiteitä aluksi, mutta kyllä se siitä sitten alkaa sujua.

Madon tai muun syötin pujottaminen ongenkoukkuun voi olla monelle aloittelevalle onkijalle ensi alkuun haastava toimenpide.

Kalarauma-kurssin ensimmäinen ongintaa käsittelevä teemailta pidetään Kanalin varressa, valtion virastotalon parkkipaikan edustalla. Se onkin otollinen paikka opettaa ongintaa monipuolisen kalalajistonsa vuoksi.

– Kanalista saa ainakin pasuria, salakkaa, särkeä, ahventa, kolmipiikkiä, lahnaa, kuhaa ja haukea, Siivonen luettelee.

Kalarauma-kurssi aikuisille. Ensimmäinen kokoontumiskerta ti 24.8. klo 18. Kurssin kokonaishinta 30 e. Lisätiedot ja ilmoittautumiset pe 20.8. mennessä: ossi.siivonen@eurajokinetti.fi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut