Äijäparturissa saa rentoutua

Arttur Teränen parturoi miesten hiuksia nyt Kampaamoliike Mamassa Syväraumankatu 10:ssä. Kuva: Elina Helkelä

Raumalainen Arttur Teränen taitaa miesten klassisen vintage-hiustenleikkuun ja parranmuotoilun.

Vintage-hiustenleikkuussa mallit ovat ajattomia, ja niissä voi olla yksityiskohtia, joita ei parturi-kampaamokouluissa juurikaan opeteta.

Vintage-hiustenleikkuun itsenäisesti opetellut Arttur on leikannut miesten hiuksia jo alakouluikäisestä lähtien.

– Isä aikoinaan harmitteli, ettei mistään saa kunnon pystärikampausta, joten minä ryhdyin ottamaan asiasta selvää. Luin paljon alan lehtiä ja kirjoja sekä katsoin netistä videoita, Arttur kertoo.

Jarmo-isältään hän sai lahjaksi ensimmäiset parturointivälineensä, joita hän sai sitten luvan kanssa testata isänsä hiuksiin ja harjoitella eri leikkaustyylejä.

– Ensimmäinen leikkaus kesti ainakin 2,5 tuntia, Arttur nauraa.

Koko kesän hän treenasi parturointia, isänsä toimiessa koekaniinina. Laatuaan ensimmäinen Teräsen ”barber shop” sijaitsi Artturin bändin treenikämpän nurkassa.

Pikkuhiljaa nuoren miehen asiakaskunta laajeni kaveripiiriin, ja puskaradion kautta asiakkaita alkoi tulla myös muualta.

– Siinä vaiheessa, kun parturointi rupesi viemään aikaani oikein toden teolla, aloin pyytää leikkauksista maksua.

Artturilla on nyt pari kuukautta ollut oma parturintuoli ja työpiste Kampaamoliike Mamassa Syväraumankatu 10:ssä.

Arkipäivät hän leikkaa miesten hiuksia, muotoilee partoja ja tekee amerikkalaisia parranajoja. Viikonloput nuori mies pyhittää musiikille bändinsä, AT´s Roots & Ramblin´in, kanssa.

Nyt Artturilla on vakituisten asiakkaiden lisäksi viikoittain asiakkaita, jotka tulevat vintage-parturiin ensimmäistä kertaa.

– Kaikki, jotka ovat käyneet kerran, ovat tulleet toistekin. Miehet arvostavat sitä, että keskityn leikkauksiin huolellisesti. Viimeistelyyn kuuluvat rajaukset ja muut yksityiskohdat teen tarkasti partaveitsellä. Samalla on aikaa rauhassa jutella miesten juttuja. Kyllä äijätkin kaipaavat hetken rentoutumista, Arttur tuumii.

Vaikka parturointi onkin Arttur Teräselle mieluista puuhaa, ammattimuusikon ura vetää häntä kuitenkin enemmän puoleensa.

Arttur on juuri suorittanut Palmgren-konservatoriossa muusikon ja musiikkiteknologian kaksoistutkinnon.

– Jatkan täällä Mamassa loppuvuoteen asti, ja tammikuussa lähden Parolan soittokuntaan. Armeijan jälkeen aion hakea kitaransoiton opintoihin Sibelius-Akatemiaan ja Metropoliaan.

Arttur Teräsen kesään kuuluu paitsi miesten hiustenleikkuuta, myös bändikeikkoja, joita onkin buukattu tasaisesti koko kesälle.
AT`s Roots & Ramblin´-bändissä soittavat Artturin lisäksi Oliver Westerberg ja Mikko Korpi.

Kokoonpano esittää omia rockabilly, r&b- ja swing jazz -biisejään esimerkiksi Mustan Pitsin yönä Savilanpuistossa.

Liike-elämässä tapahtuu -juttusarjassa kerromme Rauman seudun yritysten kuulumisia.