Algoth Niska toi Kari Kallosen Raumalle

Kun Raumalla pidettiin viime suvena ensimmäinen Rock, Runo & Rakkaus -festivaali, sitä edelsi samaisena päivänä järjestelyistä vastanneiden kirjakauppias Päivi Luosman ja Kari Kallosen häät. Valkoisissaan juhla-alueella kierrellyt pariskunta herätti huomiota. Luosma tunnetaan Vanhan Rauman Kirjakaupasta, mutta moni kyseli tämänkin jutun kirjoittajalta, mikä on miehiään Kari Kallonen.

– Pirtukuningas Algoth Niska toi minut oikeastaan Raumalle ensimmäistä kertaa kaksitoista vuotta sitten. Silloin tapasin Päivin ensimmäisen kerran, Kallonen kertoo.

Kari Kallonen on kirjailija, lehtimies ja vielä musiikkituottajakin.

–  Lauri Törnistä kertovat kirjat ovat varmasti tunnetuimpia ja itsekin olen Vietnamin viidakoissa käynyt. Mutta Raumalla on myyty koko maata ajatellen kirjoistani eniten juuri Algoth Niska – salakuljettajien kuningas -teosta.

Ensitapaamisen jälkeen Luosma ja Kallonen pitivät yhteyttä vuosien varrella ja ystävystyivät.

– Molemmilla oli omat elämänsä. Muutama vuosi sitten totesin rakastuneeni raumalaiseen naiseen, joka rakasti kotikaupunkiaan. Rupesimme remontoimaan kotia Vanhaan Raumaan kirjakaupan taakse, Kallonen kertaa.

– Täällä on asunut aikanaan kova kommunisti nimeltään Kuusi, joka oli kuitenkin sen verran bisneshenkinen, että kaupitteli pimeää viinaa. Remontissa löytyikin yksi myymätön Rajamäen akvaviittipullo. Myös räjähtämätön palopommi löytyi. Jotenkin siis viina ja sotajutut ovat olleet minun kohtalonani raumalaistumisessa, Kallonen naurahtaa.

Jääkiekkoa ja rokkia

Kari Kallonen on tänä vuonna siirtänyt paperinsa Raumalle.

– Olen nyt virallisesti raumalainen. Tosin kyllä tuo moottoritie on vielä kuuma, eli töiden takia pitää ajella Helsinkiin, toteaa Kallonen.

– Olen kotoisin Tampereelta. Silloin kaikki pikkupojat pelasivat jääkiekkoa. Jotkut ilvesläiset ovat tulleet hyviksi tutuiksi, kuten Raimo Summanen ja Raimo Helminen.

Kallosen nuoruuden aikana oli myös Manserock voimissaan.

– Tuli sitä itsekin soiteltua. Päästiin jopa sellaiseen elokuvaan kuin Meidän lapset soittamaan Dianaa.

Hän toimii nykyään Otavamediassa päällikkötoimittajana.

– Kirjallinen urani lähti Tamperelaisesta. Silloin Uusi Raumakin kuului Lehtimiehet-yhtymään ja tuli tutuksi. Minä jäin Urpo Lahtisen leipiin. Oli hienoa päästä elämään sitä aikaa, Kallonen muistelee.

– Lehtimiesten myynnin jälkeen olen ollut parikymmentä vuotta Otavamediassa, kuten Seurassa ja Hymyssä. Moniin lehtiin on tullut kirjoitettua.

Aina jotain vireillä

Kari Kallosen kirjailijan ura alkoi siitä, kun hän löysi jutun nimeltä ”Mauno Koivisto oli hurja sissi”.

– Ryhdyin tutkimaan tarkemmin. Koivisto oli Törnin jääkäreitä. Vanhalla jenkkifutiskaverilla Anttilan Tapiolla oli rahaa ja hän kehotti minua kirjoittamaan kirjan. Näin sai alkunsa Kustannusosakeyhtiö Revontuli. Alku oli hurja, kun oltiin heti Mitä Suomi lukee –listalla. Nyt olen kirjoittanut kymmenkunta kirjaa ja Tapsakin kustantaa edelleen, Kallonen kertoo.

Onko nyt menossa kirjaprojektia?

– Aina joku aihe on vireillä. Sotahistoria on ominta aluettani. Mutta olisi kyllä hauska tehdä Raumasta joku historiallinen romaani, miettii Kallonen.

Miten levy-yhtiö sitten sai alkunsa?

– Viisitoista vuotta sitten vielä Suomessa myytiinkin levyjä. Keksimme uuden konseptin ja julkaisimme vuonna 2002 Takorautaa -levyn. Se myi kultaa. Sittemmin vastaavanlaisia levyjä on tehty paljonkin, Kallonen sanoo.

Takorautaa-levyllä eri artistit esittivät kauneimpia suomalaisia rakkauslauluja uudelleen sovitettuina. Esimerkkinä vaikkapa Nylon Beatin Nuoruustango tai Toni Wirtasen Romanssi.

– North & South -yhtiö on saanut joitakin sinkkulistaykkösiä ja viitisen TOP 40 -albumia. Nyt on tekeillä raumalaisen TJ Saarisen albumi ja toinen sinkku julkaistaan lähiaikoina. Pitkäsoitto ilmestyy ensi vuoden puolella, Kallonen valottaa.

– Yleensäkin on mukava tehdä kaikkea, mikä on hauskaa.

Jotain järjestetään

Kari Kallonen kertoo tulleensa Raumalle jäädäkseen.

– Vanhan Rauman tulevaisuus kiinnostaa ja täytyy sanoa, että aina täällä ei ole tehty oikeita päätöksiä. Alue voisi olla elävämpikin. Kaikki viisaus ei ole virkamiesten päästä, Kallonen heittää.

– Pieni kapina on aina paikallaan.

Saako hyvän vastaanoton saanut Rock, Runo & Rakkaus jatkoa ensi kesänä?

– Toivottu on. Viime kesänä yhdistimme niitä asioita, joista pidämme. Tapahtumaa oli mukava järjestää ja kiitosta tuli. Kai sitä sitten tuli jotain tehtyä oikein. Kyllä varmaan Päivin kanssa tiiminä jotain tulemme tekemään. Katsotaan vähän myös, mitä kenties muut ovat järjestämässä, Kallonen vihjaa.

On sukua

Päätteeksi vielä vastaus yhteen kysymykseen. Onko Kari Kallonen sukua musiikkituottaja ja Keba-mies Asko Kalloselle ?

– Tuota kysytään paljon. Kutsumme toisiamme pikkuserkuiksi. Molempien isoisät ovat lähtöisin Karjalan kannaksen Sakkolasta ja serkuksia.