Älylasit tulivat jäädäkseen raumalaisfirman liiketoimintaan

Raumalainen muovipakkausten sopimustoimittaja Satatuote Oy hyödyntää asiakaskontakteissaan tulevaisuuden teknologiaa.

Muovipakkausten sopimusvalmistajan Satatuote Oy:n ICT-päällikkö Antti-Pekka Tammisto löysi tiimeineen ratkaisun, miten korona-ajan matkustusrajoitusten aikana yrityksen auditointi pystyttiin toteuttamaan etänä älylasien avulla. Älylasiteknologia on otettu Satatuotteessa nyt vakituiseen käyttöön.

You see what I see on älylasien idea kiteytettynä.

Teräväpiirtoista Full HD -videokuvaa välittävät älylasit näyttävät vastaanottajalle kohteen ”kädestä pitäen”, ikään kuin tämä olisi läsnä samassa tilassa.

Asiakaslähtöisiä muovipakkausratkaisuja tarjoavalla raumalaisella Satatuote Oy:llä on ollut nyt vajaa kaksi vuotta käytössään älylasit.

Koronasta aiheutuneet matkustusrajoitukset saivat perheyrityksen johtoportaan pohtimaan, miten Satatuote pystyisi etänä toteuttamaan saksalaisen lääkeyhtiön vaatiman auditoinnin.

Sillä selvitetään, täyttääkö pakkausvalmistaja asiakkaan sille asettamat vaatimukset.

– ICT-osastomme ryhtyi kartoittamaan korkealaatuista videostriimausta tuottavaa teknologiaa, ja sitä kautta päädyimme älylaseihin. Yhtä tärkeää oli myös löytää tarkoitukseen sopiva ohjelmisto. Nyt käyttämämme ohjelma toimii kuten Teams, eli lähetämme asiakkaalle suojatun videoyhteyslinkin, jota kautta he saavat yhteyden laseihin, Satatuotteen ICT-päällikkö Antti-Pekka Tammisto selvittää.

Muovipakkauksia lääke- ja elintarviketeollisuudelle valmistavalla raumalaisyrityksellä on useita eurooppalaisia asiakkaita.

Niille on tärkeää, että palveluntarjoaja ja tuotevalmistaja on luotettava kumppani, jonka liiketoiminta on läpinäkyvää ja täyttää standardien mukaiset asiakasvaatimukset.

– Asiakas oli todella innostunut etäauditoinnistamme ja älylasien tarjoamista mahdollisuuksista. Koronan keskellä pystyimme tarjoamaan ratkaisun etäauditointiin, mikä vahvisti meidän asemaamme innovatiivisena kumppanina. Vihreillä arvoillakin on nykyään kaupankäynnissä suuri merkitys. Käyttämällä älylaseja voimme esimerkiksi vähentää lentomatkustamista, Tammisto huomauttaa.

Mutta miten älylaseilla kuvattu video eroaa kännykällä kuvatusta?

– Älylasit vapauttavat kädet, ja kamera on silmän kohdalla, jolloin sen kohdentaminen on tarkkaa. Perehdytystilanteessa kameran näyttöön voidaan tarvittaessa myös tuoda tekstiä tai muuta ohjeistusta.

Kun ulkomaalainen asiakas näkee, miten raumalaisessa pakkaustehtaassa hänen tuotteensa valmistuu, älylasit toimivat myös toisin päin, jos niin halutaan.

– Asiantuntijan sijaan voimmekin lähettää asiakkaalle älylasit. He pystyvät sitten niiden avulla näyttämään meille vaikka jonkun tuotettamme koskevan kehitysidean. Se on meille selvä tuotekehitysprosessia nopeuttava myyntivaltti.

Tammiston mukaan älylasiteknologiaa ei ole vielä laajasti hyödynnetty suomalaisessa teollisuudessa.

– Meilläkin on tavallaan vielä pilotointijakso menossa. Kaikki toimihenkilömme ovat jo testanneet laseja, ja olemme pyytäneet heiltä ideoita niiden uusista käyttötavoista. Nehän toimisivat hyvin vaikka yhteydenpidossa työkalutoimittajamme kanssa.

Tammiston mukaan seuraavaksi Satatuotteessa aiotaan testata yhdistetyn todellisuuden HoloLens-laseja, joita kansainväliset suuryritykset käyttävät jo laajasti.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut