Anni Kaita-aho siirsi korupajansa Tampereelta Vanhaan Raumaan – Design Shop Piilo avasi ovensa

Anni Kaita-ahon korut syntyvät nykyään Raumalla. Karina-korumalliston kantavia teemoja ovat ekologisuus ja pohjoismainen muotokieli. Kuvat: Juha Sinisalo

Anni Kaita-ahon Karina-korut ovat raumalainen lisä skandinaaviseen designiin. Korusuunnittelijan muotokieli on puhdas ja selkeä, ja muotoilija on usein hakenut mallistoihinsa ideaa luonnosta.

– Muotoilussani yhdistyvät klassinen ja moderni.

Kaita-aho valmistaa korut Isoraastuvankadulle Vanhaan Raumaan avaamassaan korupajassa.

Koruntekijän ensimmäinen mallisto, Aurora, on saanut innoituksensa lumpeenlehdestä.

– Tosin idea kyllä muotoutui siitä vielä pidemmälle. Inspiraation lähteenä voivat toisaalta olla myös ihan työskentelytapa tai materiaali itsessään.

Aurorassa hopean pinta on kolmiulotteinen, muotoilijan kokoelmasta löytyy myös geometrisia linjoja. Bubble on pyöreä, ja tehty kierretystä hopealangasta.

– Olen kovasti ihastunut pallolankaan materiaalina.

Materiaali on pääasiassa hopea, joskus myös pronssi ja posliini. Ekologisuus on yksi kantavista teemoista: koruissa suurin osa valuhopeasta on kierrätettyä samoin kuin valupronssi.

– Haluan valmistaa tuotteita, joiden valmistus ei kuormita liikaa ympäristöä. En käytä voimakkaita kemikaaleja, kuten patinointiaineita.

Aurora-sarja sai inspiraationsa lumpeenlehdistä.

Jalometalleissa koruntekijää viehättää pitkäikäisyys.

– Korut on helppo pitää kauniina puhdistamalla ja kiillottamalla, sekä säilyttämällä niitä oikein. Jos koru tulee tiensä päähän, eikä ole enää korjattavissa, materiaali on aina uudelleen hyödynnettävissä.

Korut syntyvät luovuudesta ja intohimosta käsillä tekemiseen.

– Korun tekemisessä yhdistyy moni asia; suunnittelu, erilaisten asioiden ratkominen ja sen jonkun jujun löytäminen. Korun tekemisessä valmiin tuotteen myös näkee nopeasti.

Vaikka Kaita-aho on yrittäjä, koruntekijänä hän ei työskentele kaupallisuus edellä. Tekeminen lähtee omista tarpeista ja mielikuvituksen lennosta.

– Suunnitteluvaiheessa en osaa vielä miettiä, tuleeko koru myymään, vaan suunnittelu pohjautuu enemmän omaan intoon tehdä uutta.

Nuori korumuotoilija on toki onnellinen, jos joku löytää juuri hänen mallistoistaan sen oikean korun kannettavakseen. Korut tai kalvosinnapit hän näkee pitkäikäisenä valintana.

– Kun ostaa harkiten kestävään käyttöön, korusta voi tulla pitkäaikainen elämänkumppani.

Aiemmin Tampereella korupajaa pitänyt Kaita-aho muutti Raumalle yhdessä miehensä kanssa. Sopivat liiketilat löytyivät Isoraastuvankadulta Vanhasta Raumasta. Liikkeen nimi, Design Shop Piilo, sisältää hauskan ajatusleikin. Piilo on suomennos englanninkielisestä hideout-sanasta, jota Kaita-aho ensin mietti nimeksi.

– Nimi viittaa kivaan piilopaikkaan, joka täällä on kätkettyä designia. Nimi viittaa toisaalta myös sijaintiin, joka on kyllä hyvä, mutta silti ehkä vähän piilossa.

Uudessa myymälässään Kaita-aho yhdistänyt oman taiteellisen tekemisen liiketoimintaan. Design Shop Piilon valikoimassa on omien korumallistojen ohella liki 20 kotimaista designmerkkiä, muun muassa muiden korusuunnittelijoiden töitä.

 – Kaikki korusuunnittelijat ovat työhuonekavereitani Tampereelta, jossa minulla oli yhteiset tilat kolmen muun tekijän kanssa.

Myymälän valikoimaan Kaita-aho on pyrkinyt hankkimaan tuotteita pieniltä valmistajilta, jotka ovat Raumalla tuntemattomia.

Tuotevalikoimassa on muun muassa vaatteita, tuohituotteita, lasia ja luonnon kosmetiikkaa. Karina-koruilla on myös verkkokauppa.

Kaita-aho on kotoisin Ulvilasta. Koulutukseltaan hän on tradenomi ja korumuotoilija.