Apteekit tukevat asiakkaidensa omahoitoa

Apteekeissa toimiva sairaanhoitaja tekee asiakkaille esimerkiksi korvahuuhteluita, ompeleiden poistoja, erilaisia mittauksia ja tukisukkatoimituksia, kertoo Keskus-Apteekin Terveyspisteen sairaanhoitaja Eeva-Liisa Pälli. Kuva: Juha Sinisalo

Sairaanhoitajan palvelut kuuluvat nykyään tiiviisti apteekin arkeen.

Raumalla Apteekki Duossa ja Keskus-Apteekissa toimii terveyspalveluja tarjoava Terveyspiste. Rauman Ensimmäinen apteekki tekee puolestaan yhteistyötä Kotihoitopalvelu100:n kanssa mittauspäivien merkeissä. Myös Paroalhon apteekki aloittaa samaisen yhteistyön Kotihoitopalvelu100:n kanssa 7. toukokuuta lähtien.

Keskus-Apteekin Terveyspiste täytti huhtikuussa jo 13 vuotta. Apteekki oli mukana pilotoimassa apteekkien Terveyspiste -palvelua vuosina 2012–2014.

Terveyspisteiden sairaanhoitajat tarjoavat apteekkien yhteydessä pienimuotoisia sairaanhoitajan palveluita.
Pitemmän tähtäimen tavoitteena on purkaa terveydenhuollon hoitojonoja ja edistää omahoidon tukemista.

– Sanon aina, että tämä palvelumme on asiakkaalle sujuva vaihtoehto, sillä aikoja on saatavilla myös iltaisin, sanoo Keskus-Apteekin Terveyspisteen sairaanhoitaja Eeva-Liisa Pälli.

Apteekeissa toimiva sairaanhoitaja tekee asiakkaille esimerkiksi korvahuuhteluita, ompeleiden poistoja, erilaisia mittauksia ja tukisukkatoimituksia.

Yhä enemmän ihmiset käyvät ottamassa apteekeissa myös itsekustannettavia rokotuksia.

– Moni säännöllistä injektiohoitoa saava pitää hyvänä asiana sitä, että hakiessaan injektion apteekista, sen saa pistätettyä samalla käynnillä, sanoo Apteekki Duon apteekkari Tommy Tarvainen.

Näin keväisin myös apteekeissa annetaan paljon esimerkiksi TBE-rokotetta, joka suojaa punkkien levittämältä puutiaisaivotulehdukselta.

– Punkkirokote ja matkailijarokotteet ovat meillä annettavista rokotteista yleisimpiä, sanoo Tarvainen.

Punkkirokotesarjaan kuuluu kolme annosta, joista jokainen maksaa noin 30 euroa. Reseptin voi hankkia esimerkiksi Rauman rokotushoitajan kautta maanantaisin tai torstaisin, jolloin resepti on maksuton.

– Kun rokotus laitetaan apteekissa, ei asiakkaan tarvitse huolehtia esimerkiksi rokotteen kylmäsäilytyksestä, muistuttaa Pälli.

Matkailijarokotteista tutuin on hepatiittia vastaan annettava rokote. Nyt koronarajoitusten aikana monelta on jäänyt rokotesarja kesken.

– Vaikka juuri nyt ei matkustamaan pääse, kannattaa keskeneräiset rokotussarjat hoitaa loppuun, muistuttaa sairaanhoitaja Eeva-Liisa Pälli.

Apteekeista apua koronarokotuksiin? – raumalaiset apteekkarit näyttävät vihreää valoa

Monissa maissa apteekit on valjastettu antamaan koronarokotuksia ja tarjoamaan koronatestejä.

Suomessa rokotuksen saa toistaiseksi antaa vain lääkäri tai rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö.

Apteekkariliitto ehdotti jo vuosia sitten, että apteekkarit, proviisorit ja farmaseutit voisivat lisäkoulutuksen jälkeen pistää esimerkiksi influenssarokotteita apteekeissa.

Rauman apteekkarit ovat asiasta yksimielisiä.

– Asiasta on puhuttu paljon, ja apteekeilla olisi potentiaalia ja kiinnostusta asiaan. Apteekkirokottaminen on maailmalla lisännyt merkittävästi rokotuskattavuutta. Lakimuutoksen myötä ja täydennyskoulutuksella tämä asia saataisiin eteenpäin. Toivon, että se olisi mahdollista, sanoo Rauman ensimmäisen apteekin apteekkari Päivi Lehto.

Paroalhon apteekin apteekkari Maarit Tarvainen näyttää ajatukselle myös vihreää valoa.

– Kannatan ehdottomasti farmaseutin rokotusoikeutta asiaankuuluvan kouluttautumisen jälkeen. Toki se toisi apteekille mietittäviä asioita, kuten tilat ja vastuulääkärin hankkimisen.

Apteekki Duon apteekkari Tommy Tarvainen painottaa myös koulutusta.

– Rokotuksien antamiseen tarvitaan ensin riittävä koulutus. Meidän kohdalla valmius rokotteiden antamiseen on jo olemassa Terveyspisteen ja kahden sairaanhoitajan myötä.

Myös Keskus-Apteekin apteekkari Timo Hännikäinen pitää farmaseuttien ja proviisoreiden rokotusoikeutta kannatettavana varsinkin pienillä paikkakunnilla, joissa apteekeilla ei ole mahdollisuutta palkata hoitajaa tekemään näitä rokotuksia.

– Ongelmana näen kuitenkin, että useissa apteekeissa ei ole mahdollisuutta perustaa pistettä, joissa rokotus annetaan, koska heillä ei ole terveyspistetoimintaan soveltuvia tiloja.