Ari "Anzu" Anteroinen hurahti kotimaiseen kantriin: ”Stetsonia en tosin vielä omista”

Kolmen kappaleen EP ilmestyy perjantaina.

Ari Anzu Anteroisesta kuoriutui kantrimies. Uudella EP:llä on kaksi omaa biisiä ja yksi Esa Elorannalta. Kuva: Juha Sinisalo

Pari omakustannetta tehneen Ari Anteroisen, tuttavien kesken Anzun, tyyli on selkiytynyt. Perjantaina ulos tulevassa kolmen kappaleen EP:ssä lauletaan kotimaista kantria.

– Se on ollut ihan tietoinen valinta. Aiemmin esittämäni musiikki oli aika sirpaleista, siellä oli vähän kaikenlaista, muutama kappale kantrinkin suuntaan, artisti kertoo.

Hän sanoo aina ihmetelleensä, miksi Suomessa ei oikein ymmärretä kantrin päälle mitään. Se ei ole ollenkaan niin suosittua kuin esimerkiksi Norjassa. Silti suomalaisten iskelmien tarinat ovat Anteroisen mukaan puhdasta kantria.

– Sellaista mollivoittoisia, aina joku lähtee, pettää tai kuolee.

Anzu päättikin EP:llään iskeä tähän rakoon. Kaksi uusista kappaleista, Valo lämpöisin ja Baaritiskin rippituoli ovat musantekijän omaa käsialaa. Jälkimmäisestä on tulossa myös Jani Pelkiön ohjaama musavideo.

– Valo lämpöisin on vanha teksti, sellaista rakkaushömppäkantria. Baaritiskin rippituoli sai alkunsa vanhasta kliseestä: baarimikkohan on kuin pappi, kuuntelee ihmisten murheita.

Sanoitus lähti liikkeelle paperille kirjoitetusta lauseesta Tiedän, että mokasin.

– Siitä tekstiä alkoi tulemaan. Ensimmäisen säkeistön kirjoitettuani tajusin, että laulussa ei vain mies voi ruikuttaa, niinpä kirjoitin toisen säkeistön naisen näkökulmasta.

Kantriksi EP:n kappaleet paljastaa tuttu poljento.

– Ei turhaa kikkailua, oikeat soittimet ja vähän sointuja, jotka on helppo oppia, musantekijä kuvailee.

Nimikkobiisi Täällä löytyi laulaja, lauluntekijä Esa Elorannalta.

– Kysyin häneltä olisiko arkistossa mitään kantriin kallellaan olevaa biisiä ja hän lähetti heti kolme demoa.

EP:n tuottaa euralainen muusikko Mika Peltonen, joka on myös tehnyt sovitukset ja koonnut bändin. Kahdessa kappaleessa sovitustyössä on ollut myös raumalainen Mikael Kivivuori. Jatkoakin on tulossa, mikäli uudet kappaleet saavat yleisön syttymään.

– Nyt odotellaan ja katsotaan ruvetaanko syksyllä tekemään lisää.

Artistina kehitystä on tapahtunut, Anteroinen uskoo.

– Toivon mukaan ainakin laulan paremmin kuin kahdella edellisellä äänitteellä.

Mielessä on tietysti myös keikoille pääsy.

– Mikalla (Peltonen) on perjantaina Brummissa striimi, jossa vierailen esittämässä yhden kappaleen EP:ltä.

Vaikka Suomi ei ole Norjan veroinen pohjoismainen kantrimaa, meilläkin on Anzun mukaan tehty paljon kantrimusiikkia. Alan pioneereiksi hän nimeää muun muassa Jussi Raittisen ja Kari Kuuvan.

– Myös iskelmätähdet Kari Tapio, Matti Esko ja Topi Sorsakoski ovat tunnettuja kantribiiseistään.

Anzun listalle mahtuvat myös Froikkarit eli Freud, Marx, Engels & Jung sekä yhä aktiivisista bändeistä Huojuva Lato.

– Kuulin juuri Järviradiosta Arja Korisevaltakin kantribiisin. Kappaleita alkoi lopulta löytyä aika paljon, kun ryhdyin etsimään, ja nyt on soittolistalla sata tuntia, Anzu kuvailee.

Tarkoitus olisikin jatkossa omien kappaleiden teon ohella lähestyä muita musiikkialan ihmisiä ja kysyä heiltä biisejä käyttöön.

Anteroisen laulaja-lauluntekijän uralle mahtuvat omakustanteet Nimetön ja AA+. Hän on jo aiemmin tehnyt sanoituksia muille artisteille.

– Tähänastisen uran suurin keikka oli Pitsiviikolla 2015. Sen jälkeen olen keikkaillut duopohjalla kuppiloissa.

 Ensimmäisen säkeistön kirjoitettuani tajusin, että laulussa ei vain mies voi ruikuttaa, niinpä kirjoitin toisen säkeistön naisen näkökulmasta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut