Arjen taituriksi Marttojen opeilla – Martat patistavat miehiä ja poikia hellan ääreen Miesliesi-hankkeella

Tutkimusten mukaan pojat ja miehet syövät vähemmän kasviksia kuin naiset, ja samaan aikaan punainen liha ja sekaruokaa maistuu miespuolisille paremmin.

– En ole koskaan leiponut korvapuusteja, mutta kerta se on ensimmäinenkin!

Tämä maanantai-iltana Marttapirtillä kuultu hihkaisu sopisi hyvin Miesliesi-kurssin mainoslauseeksi.

Rauman Martat ovat mukana Marttaliiton valtakunnallisessa Miesliesi-hankkeessa, jonka kursseilla isät ja pojat oppivat tekemään terveellisiä herkkuja.

Kurssi on tarkoitettu 8–12 vuotiaille pojille ja heidän isilleen tai miespuoleisille läheisilleen.

Miesliesi-hanke lähti liikkeelle huolesta poikien ja miesten hyvinvoinnista ja kestävistä ruokatottumuksista.

– Halutaan kannustaa miehiä ja poikia syömään enemmän kasviksia, Lounais-Suomen Marttojen kotitalouden asiantuntija Sari Ruohomäki kertoo.

Tutkimusten mukaan pojat ja miehet syövät vähemmän kasviksia kuin naiset, ja samaan aikaan punainen liha ja sekaruokaa maistuu miespuolisille paremmin.

– Lapsena opitut elintavat ovat sellaisia, että ne pysyvät aina aikuisuuteen asti. Joten on tärkeää, että lapsena saa positiivisen esimerkin, Ruohomäki pohtii.

– Kohderyhmä on ala-asteikäiset pojat ja heidän isät, isoisät tai muut tärkeät miespuoliset lähimmäiset.

Kotitalouden asiantuntija Sari Ruohomäki kertoo, että osalla miehistä ja pojista on toki kokemusta ruuanlaitosta, mutta ruokaa ei ole totuttu tekemään yhdessä.

– Voi olla myös niin, että ollaan perillä terveellisestä ruokavaliosta, mutta ruuanlaiton eri vaiheet eivät ole tuttuja.

Myös ruuanlaiton termistö voi olla joillekin vieras.

Rauman Marttojen puheenjohtaja Seija Paavola antaa tästä esimerkin.

– Aika usein reseptissä lukee ripaus. Jos ei ole aikaisempaa kokemusta, niin voihan se ripaus olla aika harhaanjohtava sana. Esimerkiksi suolaa voi mennä reilusti liikaa, jos ei tiedä, kuinka paljon se ripaus on.

Raumalaiset Juha Virtanen ja Oliver Peltola pitävät Miesliesi-kurssia todella hyvänä.

Vaikka ruuanlaitto on ollut heille aikaisemminkin tuttua, ei se kuitenkaan ole ollut kovinkaan innostavaa.

– Täältä on kyllä tullut paljon inspiraatio ruuanlaittoon, Juha Virtanen toteaa.

Kursseilla opittuja ruokia on testailtu myös kotikeittiössä.

– Oliver teki jopa kokonaisen aterian täältä saaduilla opeilla, Virtanen kertoo ylpeänä.

Miesliesi-hankkeeseen kuuluu myös kokkailukirja, jonka sivuilta löytyy terveellisiä reseptejä laidasta laitaan.Terveelliset ruokailutottumukset ovat erittäin tärkeä asia, mutta Miesliesi-hankkeessa yhtä isona huolena koetaan myös yhteisen ajan ja tekemisen vähyys.

On tutkittu, että lapset ja nuoret viettävät enemmän aikaa äidin kuin isän kanssa.

Siksi hanke tähtää isien ja poikien välisen yhteisen ajan lisäämiseen.

Samalla hankkeella halutaan vahvistaa miesten ja poikien roolia toimijoina kotona, sillä se vahvistaa perheiden hyvinvointia.

Valtakunnallinen Miesliesi-hanke kestää vuoden ajan ja miesryhmät kokoontuvat kolme kertaa. Kokkailukokoontuminen kestää noin kolme tuntia.

– Ja on mukavaa, että täältä saa aina lämpimiä viemisiä kotiin, Seija Paavola kertoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut