Askellajiratsastaja Aava Porri ja hevosensa Lord voittivat SM-hopeaa

Lord on Aavan mukaan erittäin kiltti hevonen, mutta kisaradlla herrassa riittää virtaa. Kuva: Juha Sinisalo

Raumalainen Aava Porri, 12, voitti viikonloppuna Orimattilassa SM-hopeaa islanninhevosellaan Lord fra Kaakkola.

Ratsukko kilpaili tölttiluokassa T2 juniorit.

Pikkutytöstä asti ratsastanut Aava pääsi SM-kisoihin ”heittämällä” sisään, sillä hän saavutti T2-juniorien SM-luokkaan vaadittavan pistemäärän jo toukokuussa Ypäjällä osallistuessaan ensimmäistä kertaa T2-luokkaan.

– T2 on tölttiluokista vaativin. Se vaatii ratsukolta hyvää yhteistyötä ja hallintaa. Suorituksessa ratsastetaan ovaaliradalla yksi kierros vapaavalintaista tempoa tölttiä ja yksi kierros hidasta tölttiä, minkä jälkeen vaihdetaan suuntaa ja ratsastetaan yksi kierros tölttiä vapain ohjin ilman yhtään ohjastuntumaa. Juuri se tekee tästä luokasta vaativan, selvittää Aavan äiti Susanna Porri.

Lopella syntynyt Kaakkolan tilan kasvatti ja nyt Eurajoella Kaunismäen tallilla asusteleva Lord on 13-vuotias kokenut kisahevonen.

Porrien ei ollut tarkoitus hankkia uutta hevosta Aavan luovuttua shetlanninponistaan, mutta toisin kävi.

– Pari vuotta sitten menimme hevosten myyntinäyttelyyn ja ihastuimme Lordiin. Olin jo ehtinyt ratsastaa monenkokoisilla ja -rotuisilla hevosilla, mutta askellajiratsastusta en ollut oikeastaan kunnolla harrastanut, Aava kertoo.

Aava ja Lord Orimattilassa hitaassa töltissä. Kummatkin nauttivat tilanteesta silminnähden. Kuva: Esa Porri

Islanninhevoset sekä niillä kilpaileminen ovat nyt Aavalle ja koko hänen perheelleen, isovanhempia myöten, suuri kiinnostuksen kohde.

– Issikka on niin monipuolinen hevonen. Sillä voi kilpailla, maastoilla ja vaikkapa hypätä esteitä, mitä en kuitenkaan ole Lordin kanssa harrastanut. Hän on parhaimmillaan askellajihevosena, Aava hymyilee ja taputtaa tuuheaharjaista ystäväänsä.

Aavan ja Lordin päävalmentaja on moninkertainen askellajiratsastuksen Suomen mestari, sipoolainen Arnella Nyman. Raumalaisratsukkoa valmentaa satunnaisesti myös ruotsalainen Camilla Hed.

– Rauman seudulla on nyt hyvät puitteet harrastaa askellajiratsastusta tavoitteellisesti. Eurajoella on askellajibaana, jota seuramme Hestamannafélagið Heppni pyrkii kesäisin pitämään kunnossa. Talvella sitä vastoin baanaa ei aurata, joten talvisin Aava treenaa Kaunismäen tallin kentällä ja alueen maneeseissa, Susanna Porri kertoo.

Ensi keväänä Aava tavoittelee juniorien maajoukkuepaikkaa. Kuva: Juha Sinisalo

Islanninhevosharrastuksen kehittymisessä Rauman seudulla on merkittävä rooli myös ratsastuskeskus Baldurilla, jossa käy paljon huippuvalmentajia – kuten myös Kaunismäen tallilla Eurajoella.

Aavan lisäksi kansallisissa askellajikisoissa on niittänyt mainetta raumalainen nuori ratsastaja Viivi Kallio.

Lord jää nyt joksikin aikaa hyvin ansaitulle kesälomalle, minkä jälkeen ratsukko alkaa taas treenata syksyllä pidettäviä kilpailuja sekä ensi kevään kisakautta varten.

Aava kertoo tavoittelevansa paikkaa juniorien Suomen maajoukkuessa.

Ja tietysti hän aikoo päästä jälleen kisaamaan myös Suomen mestaruudesta.