Atomirotta iskee rytmin ytimeen

Rauma

jussi.hietikko@marvamedia.fi

Viime kesänä radiokanavat valloitti rennon letkeä Aurinkoon-kappale. Aurinkoista Bonnie & Clyde -tarinaa vei eteenpäin rouheasoundinen kitara, joka sai musadiggarit raapimaan päätään, kuka kepin varressa operoi.

Radiotoimittajan spiikkaus kappaleelle ei kaikille avautunut: Mikä ihmeen Atomirotta?

Mystiseksi kitaristiksi paljastui Harri Jäntti, joka tunnetaan paremmin Rane Raitsikkana, muun muassa legendaarisen Smack-yhtyeestä.

– Olin kuullut tarinoita Ranesta, mutta se, että meillä on nyt yhteinen kokoonpano, on monen mutkan tarina, Atomirotan laulaja Mikko Sarjanen toteaa puhelimessa.

Atomirotan laulaja Mikko tunnetaan myös Notkeana Rottana, joka on räpännyt Itä-Helsingin säätäjistä, häslääjistä ja vääntäjistä kuminen nenä kasvoillaan 14 vuoden ajan. Notkea Rotta -kollektiivin keikoilla on armottoman koheltamisen maine, sillä parhaimmillaan lavalle nousee useita eri hahmoja kuvittamaan Itiksen huurumeininkiä.

– Olin duunissa varastomiehenä ja yhtenä päivänä kuuntelin radiota. Ohjelmassa haastateltiin tyyppiä, joka kertoi elämäntarinaansa. Tyyppi oli asunut viimeiset vuodet Los Angelesissa ja nähnyt sen kaupungin kaikki puolet.

– Tyypin jutuista tuli mieleen yksi Simonen, legendaarinen tyyppi Kontulasta, joka oli innostanut Notkiksen sanoituksia. Kelasin, että tämän ”globaalin Simosen” mielettömiä juttuja voisi sämplätä johonkin biisiin.

Mikko ei osannut aavistaa, että tämä ”globaali Simonen” soittaisi vielä kitaraa Notkean Rotan levyillä ja keikoilla.

Rane Raitsikka lähti vuonna 1989 Los Angelesiin luomaan uraa Smack-yhtyeen kanssa. Kyseessä oli jo toinen yritys vallata kaupunki, mutta tälläkään kerralla ei onnistanut. Jälkikäteen muun muassa Kurt Cobainin hehkuttama Smack hajosi ja Rane jäi enkelten kaupunkiin.

1990-luvun Los Angelesissa Ranen elämän täytti musiikki ja mies soitteli muun muassa Guns N’ Rosesista, Foo Fightersista ja Lenny Kravitzin yhtyeestä tuttujen miesten kanssa. Myös erilaiset päihteet saivat miehestä otteen.

Rane antoi myös kitaratunteja ja muun muassa Social Distortionin Mike Ness kävi miehelle opissa.

Veri veti kuitenkin takaisin Suomeen ja vuonna 2010 raitistunut, mutta levoton mies etsi uusia musiikillisia yhteistyökumppaneita.

Vuoden aikana Rane soittikin useissa eri kokoonpanoissa ja miehen paluu huomioitiin laajalti myös mediassa. Häntä haastateltiin televisiossa ja radiossa, ja yhden radiohaastattelun kuuli eräs räppäävä varastomies.

Yhteisten tuttujen kautta Ranen tie vei Notkean Rotan kitaristiksi ja hän soitti ensimmäisen keikkansa kokoonpanossa elokuussa 2011.

Atomirotta syntyi oikeastaan kahdesta syystä. Ensinnäkin Notkean Rotan ison kollektiivin keikkailun järjestäminen oli välillä tuskaista.

– Toiseksi Ranen musiikillinen osuus kasvoi koko ajan. Aluksi hän toimi jutun maustajana, mutta miehellä oli niin paljon uusia ja vanhoja riffejä, että titteli vaihtui pääkokiksi, Mikko luonnehtii.

– Olin myös itse miettinyt, että onko se kuminenäjuttu ainoa, mitä tulen tekemään musiikissa.

Kaksikon täydensi tuottaja Jyrki Pajunen, joka toimii myös Notkean Rotan kokoonpanossa.

Atomirotan musiikki nojaa vahvasti amerikkalaiseen räpäytyksen ja rockkitaran yhdistelmään, jonka pioneeriä Red Hot Chili Peppersiä Mikkokin on diggaillut.

– Me ei mietitä, että nyt tehdään sitä ja sitä genreä. Jos tulee luontevasti poppibiisi ja se kuulostaa meistä hyvältä, niin mahtava juttu. Pidetään räppänät auki ja katsotaan mitä tapahtuu.

Esikoislevyn nimi I enteilee jatkoa Atomirotan taipaleelle.

– Meillä on hirveä nippua biisejä, joita ei ole hiottu valmiiksi. Joten jatkoa on luvassa.

Atomirotan esikoisalbumin vieraslista herättää kunnioitusta.

Muun muassa Michael Monroe ja Sami Yaffa kantavat kortensa kekoon, mutta raumalaisittain eniten kiinnostusta herättää yksi vieraileva kitaristi. Rauman Lukon hyökkääjä Janne Lahti nimittäin tykittää yhdellä kappaleella Rane Raitsikan kanssa.

Vannoutunut Jokeri-fani Rane tutustui Lahteen, kun tämä tehtaili maaleja narripaidassa. Lahti halusi oppia soittamaan kitaraa, joten Rane antoi miehelle tunteja.

Loppu on historiaa ja tällä hetkellä loukkaantumisen takia sivussa olevan Lahden taidonnäyte löytyy 3 sormee -kappaleelta.

– Toivottavasti Janne kuntoutuu pian ja voittaa keväällä Suomen mestaruuden Lukon paidassa, Mikko tsemppaa.