Aukusti Koivisto yhdistää iskelmä-Suomen amerikkalaiseen juurimusaan

Pälkäneläisen Koiviston bändissä soittaa myös raumalainen Arttur Teränen.

Brummin Iskelmälivessä perjantaina keikkaileva Aukusti Koivisto on nuoresta iästään (24 vuotta) huolimatta ehtinyt koluta tanssilavoja kunnioitettavan määrän.

Hän kertoo omilla kotisivuillaan tehneensä vuodesta 2012 alkaen 532 keikkaa erilaisissa kokoonpanoissa ja eri rooleissa. Suurin työnantaja oli Kyösti Mäkimattila & Varjokuva, jossa Koivisto työskenteli "kesäpoikana" vuosina 2014–2017.

Nuoren miehen sooloura on kuitenkin suhteellisen uusi juttu, sillä esikoislevy Sinisen talon seinustalla ilmestyi 2019.

Kesäkuussa debyyttialbumi sai jatkoa uudella, Matkalla sinne jonnekin -albumilla. Suunta on ollut Koiviston mukaan oikea.

– Olen aina halunnut tehdä musiikkia omilla ehdoillani.

Koiviston musiikissa 1950–1960-lukujen amerikkalainen kantri ja rock'n'roll yhdistyvät suomalaiseen iskelmä- ja rautalankamusiikkiin.

–  Yhdistelen elementtejä vanhasta musiikista ja tunnelmasta tuoden kappaleet kuitenkin tälle vuosituhannelle. Tyylit sekoittuvat, joten musiikkiani on aika vaikea lokeroida. Kappaleet on soitettu käyttäen aitoja soittimia tyylilleni ja genrelle uskollisesti, Koivisto sanoo.

Kyse ei hänen mukaansa enää ole covereista.

– Tuon kappaleisiin oman näkökulmani, erilaisen lähestymistavan mitä alkuperäisessä.

Albumin singlelohkaisu, Särjettyjen maa on alkuperäiseltä nimeltään Broken Promise Land, ruotsalaisyhtye Weeping Willowsin hitti, joka kuullaan nyt ensi kertaa suomeksi.

– Kappaleen tekeminen suomeksi oli Topi Sorsakosken suunnitelmissa, mutta hän ehti kuolla, ja viimeiselle levylle päätyi vain instrumentaaliversio.

Suomennostakaan ei löytynyt. Koivisto halusi kuitenkin tehdä kappaleen ja päätyi lähettämään tekstin Kyösti Mäkimattilalle. Tämä teki lauluun suomenkieliset sanat vielä saman illan aikana.

– Amerikkalaiseen kappaleeseen yhdistyy suomennoksessa melankolinen suomi-iskelmä -aspekti.

Koivisto ei karsasta käännöskappaleita, vaikka niitä tehdään enää harvakseltaan.

– Suomessa niillä on ollut pitkä perinne, mutta nykyään lupien saaminen on hankalaa.

Levyllä kuullaan käännöskappale myös toisinpäin. Poutahaukkojen Paha vaanii, Haunted by Devil kääntyi englanniksi jo aiemmin, mutta Koiviston näpeissä kappale varioitui levylle vielä aiempaa amerikkalaisemmaksi ja kantrihenkisemmäksi.

– Olen käynyt monta kertaa opintomatkalla Amerikassa.

Koivisto on päävastuussa albumin tuotannosta, sovituksista, äänityksistä ja miksauksista, ja on laulamisen ohella soittanut valtaosan albumin kitaroista.

Esikuvikseen hän mainitsee muun muassa juuri Topi Sorsakosken sekä Agentsin ja Jorma Kääriäisen.

– Heidän vaikutuksensa omaan musiikilliseen kehitykseeni on ollut suuri, mikä on kuultavissa levylläkin.

Albumilla kuullaan kaikuja myös Varjokuva-bändistä, jonka mukana Koivisto on keikkaillut. Albumilla on mukana yhtyeen soittajia.

Koiviston tuleva Rauman keikka on ensimmäinen sitten koronan. Raumalle hän saapuu yhtyeensä kanssa, jossa on myös satakuntalaisväriä: taustalaulaja, kielisoittimia ja huuliharppua soittava Arttur Teränen on Raumalta ja taustalaulaja, rumpali Eero Sampolahti Porista.

Bändin ydin löytyi varusmiessoittokunnasta, jossa Koivisto palveli ensin varusmiehenä ja sitten parin kesän ajan tapahtumatuotannossa.

Brummin perjantain keikka striimataan, mutta paikan päälle mahtuu sata ihmistä.

– Hauskaa, että keikalle pääsee myös yleisöä. Mukava päästä jo tunnelmoimaan oikealle lavalle, artisti sanoo.

Aukusti Koivisto​ yhtyeineen Brummissa perjantaina 17.7. kello 19.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut