Autoilija: tiedätkö, minkä väriset linssit aurinkolaseissasi pitäisi olla?

Optometristi Pekka Palmu suosittelee autoilijoille ruskealinssisiä aurinkolaseja, sillä niissä on parempi kontrasti kuin esimerkiksi harmaissa linsseissä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Kevään voimakas auringonvalo, paitsi paljastaa auton likaiset tuulilasit, häikäisee myös autoilijan silmät, joten aurinkolasit ovat nyt tarpeen.

Ei ole kuitenkaan täysin samantekevää minkälaisia ”arskoja” autoilija silmiensä suojaksi asettelee.

– Ruskealinssiset aurinkolasit ovat parhaat, koska niissä on parempi kontrasti. Liian tummia tai värejä vääristäviä aurinkolaseja ei saa autoillessa edes käyttää, optometristi Pekka Palmu Silmäoptikot Palmu Oy:stä toteaa.

Moni ei tule hänen mukaansa ajatelleeksi, että aurinkolasit ovat silmäsuojaimet, joihin kuluttajan pitää saada käyttöohjeet. Niissä muun muassa kerrotaan, missä aurinkolaseja saa käyttää ja missä ei.

Autoilijan aurinkolaseissa tulisi olla märän tienpinnan heijastaman kiillon poistava polarisaatio. Toisaalta laseissa ei saisi olla liian paksuja kehyksiä tai aisoja.

– Ohuet metallikehykset ja -aisat ovat hyviä. Kannattaa myös tarkistaa, ettei aisa sijoitu katseen eteen, Palmu neuvoo.

Linssien väreistä siniset vääristävät värejä, mutta esimerkiksi kellertävät poistavat sinisyyttä ja näin ollen kellertävillä aurinkolaseilla näkee terävämmin.

Toisin kuin autoilussa, veneilyssä tummalinssiset aurinkolasit ovat paikallaan. Myös niissä pitäisi olla kiiltoa vähentävä polarisaatio, jotta kippari pystyy havaitsemaan esimerkiksi vedenalaisia kiviä.

– Veneilijälle sopivat malliltaan kaarevat aurinkolasit, jotka poistavat sivuvalon ja sivutuulen. Eri linssivalmistajien kaareviin kehyksiin tarkoitetuissa linsseissä on suuria laatueroja joten se kannattaa pitää mielessä, mikäli aurinkolaseihin halutaan voimakkuudet.

Pekka Palmu kertoo, että autoilijoita varten on suunniteltu moniteholinssit, joiden kauko-osa on mahdollisimman vähän vääristävä ja lukupuolen voimakkuus taas sellainen, että autoilija näkee hyvin esimerkiksi auton mittariston.

– Linsseissä on myös autoiluun suunniteltu heijastamaton pinta, joka poistaa häikäisyä. Se on tarpeen erityisesti iäkkäämmille autoilijoille, jotka saattavat häikäistyä valotaulujen tai voimakkaiden valaisimien loisteesta.

Pekka Palmu muistuttaa, että liikenteessä näkeminen edellyttää myös puhtaita linssejä ja ajoneuvon tuulilasia.

Ammatikseen autoilevien kannattaa Pekka Palmun mukaan ehdottomasti hankkia itselleen autoiluun räätälöidyt aurinkolasit.

– Vähemmän ajavat pärjäävät kyllä peruslinsseilläkin.

Palmu huomauttaa, että optikkoliikkeissä otetaan aina asiakkaan tarpeet huomioon, kun tälle ryhdytään valitsemaan sopivia aurinkolaseja.

– Tavoitteenamme on, että edes puolella kansalaisista olisi sellaiset aurinkolasit, joilla näkee jotain, Palmu naurahtaa.