Autot pois pyöräteiltä – muutamat autoilijat hurauttavat paikoin kevyen liikenteen väylälle matkaansa lyhentääkseen

Toimitukseen yhteyttä ottanut henkilö on hermostunut autoilijoiden käytöksestä kevyen liikenteen väylällä, joka menee Tuulentieltä valtatie 12:n ali Ala-Pomppustentielle. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Kevyen liikenteen väyliä oikaisemiseen käyttävät autoilijat ärsyttävät, suututtavat ja pelottavatkin Raumalla.

Toimitukseen otti yhteyttä tuohtunut kaupunkilainen, joka oli Hallitien ja Tuulentien välisellä kevyen liikenteen väylällä jo yrittänyt pysäyttääkin sitä etenevää autoa.

Lisäksi ainakin Kauristien ja Paloahteentien välinen pyörätie houkuttelee toimitukseen tulleen tiedon perusteella autoilijoita.
Hallitien ja Tuulentien välisen kevyen liikenteen väylän autoralliin kyllästynyt henkilö toivoisi siihen betoniporsaita. Se ei kuitenkaan ole sallittu ratkaisu.

– Betoniporsaita ei voi kevyen liikenteen väylälle asettaa, koska niitä saa käyttää vain tilapäisesti ja työmaatarkoituksessa, sanoo kaduista ja liikenteestä vastaava suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja.

Rauma poisti betoniset esteet jokin aika sitten Kuntaliiton suosituksesta, sillä eräs suomalainen kaupunki tuomittiin oikeudessa vahingonkorvauksiin. Oikeuteen päädyttiin aikanaan, kun pyöräilijä törmäsi kevyen liikenteen väylälle asetettuun betoniporsaaseen.

– Liikennemerkki tietysti kieltää autolla ajon kevyen liikenteen väylillä, mutta olemme lisänneet betoniporsaiden tilalle ja muuten palautteen mukaan portteja ongelmallisiksi koettuihin kohtiin, Pajuoja kertoo.

Raumalla on läpiajo estetty puomilla kaikkiaan 61 kohdassa. Yksi tuoreimmista asennuksista on Kivikurkunpolulla golfkentän läheisyydessä.

– Yleensä palautetta tulee kevyen liikenteen väyliltä, jotka oikaisevat eli joiden kautta pääsee autolla usein pääväylältä toiselle nopeasti.

Kokemuksen kautta kaupungilla on tiedossa, että yleensä autoralli väärässä paikassa on asuntoalueilla muutaman vuoden ongelma, joka saattaa kadota. Joillain alueilla tilanne on jatkuva ja vaatii toimenpiteitä.

– Lisäämme portteja tarpeen mukaan ja saatamme myös poistaa niitä. Yleensä tämä tapahtuu asukaspalautteen pohjalta.

Portit ja puomit ovat talvikaudella auki, jotta väylät pystytään hiekoittamaan, auraamaan ja keväällä harjaamaan. Sinä aikana kertyy tietoa, vieläkö ihmiset pyrkivät ajamaan pyörätietä autolla.